“Yaşlanma biyolojisi: Nedir ve neden önemlidir? “ Başlıklı Seminer Düzenlendi
Eklenme Tarihi: 05 Aralık 2019, 14:26

İngiltere’nin önde gelen üniversitelerinden Newcastle Üniversitesi Yaşlanma Enstitüsü Temel Biyoloji Dalı Kurucu Üyesi ve Bilim Direktörü Prof. Dr. Thomas von Zglinicki Girne Üniversitesi’nde “Yaşlanma biyolojisi: Nedir ve neden önemlidir? “başlıklı bir seminer verdi.

Hücresel Gerontoloji Profesörü Prof. Dr. Thomas von Zglinicki; Newcastle Üniversitesi’nde hücresel yaşlanma uzmanı ve Telomer Biyolojisi alanında uzmandır ve aralarında Yakın Doğu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nedime Serakıncı’ nın da bulunduğu sayılı profesörler içinde yer almaktadır. Zglinicki en son 2017 yılında Britanya’nın Gerontoloji alanında en yüksek ödülü olan Lord Cohen ödülüne bu alanda yaptığı çalışma ve katkıları nedeniyle layık görülmüştür.

Prof. Dr. Zglinicki Yakın Doğu Üniversitesi Centre of Excellence ile Genetik ve Kanser Tanı-Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı’nin davetlisi olarak Yakın Doğu Üniversitesi bünyesine katılmıştır ve belli aralıklarla YDÜ’ye gelmektedir.

Yaşlanmanın hücresel ve moleküler biyolojisi üzerinde çalışıyor
DNA Telomerlerinin yaşlanma ile bağlantısı üzerinde çalışmalar yapan bilim direktörü Prof. Dr. Thomas Zglinicki, yaşlanmanın hücresel ve moleküler biyolojisi konularında araştırmalar yürütüyor.

Telomer kısalmasına temel olarak oksidatif stres ve sonucunda oluşan DNA hasarının sebep olduğunu ilk kez Prof. Dr. Zglinicki keşfetmiş ve telomer uzunluğunun insanlarda yaşlanmanın biyomarker’i olarak kullanılabileceğini ileri sürmüştür.

Temel araştırma alanları hücresel ve moleküler sinyal yolaklarını anlamak olan Prof. Dr. Zglinicki, DNA hasarları (spesifik olarak telomer bozukluklarından kaynaklanan) ve mitokondriyal fonksiyon ile metabolizma arasında bağ kurmak ve tüm bunların yaşlanmaya olan katkısını anlamaya çalışmaktadır. Prof. Dr. Thomas von Zglinicki’nin Google Scholar kapsamında h-indeksi 74 olup, yaşlanmanın hücresel ve moleküler biyolojisi konularında 200’ün üzerinde yayını bulunuyor.

“Prof. Dr. Thomas von Zglinicki: Girne Üniversitesi’nde seminer vermekten memnuniyet duyuyorum”
Prof. Dr. Thomas von Zglinicki Girne Üniversitesi’ni ziyaretinde öncelikle Kurucu Rektör Yard. Doç. Dr. Cemre S. Günsel Haskasap, Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu ve Prof. Dr. Nedime Serakıncı ile ortak proje ve akademik yayın ile karşılıklı bilgi alış verişini kapsayan işbirliği çerçevesinde bir dizi toplantı ve görüşme yaptı.

Zglinicki’nin verdiği “Yaşlanma biyolojisi: Nedir ve neden önemlidir? “ başlıklı seminere Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Yakın Doğu Üniversitesi Center of Excellence Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, GÜ 60+ Tazelenme Üniversitesi Koordinatörü Yard. Doç. Dr. Emete Toros, akademisyenler, 60+ Tazelenme Üniversitesi öğrencileri ve ilgililer katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Prof. Dr. Thomas von Zglinicki’nin başarılı akademik geçmişine değindi. Salihoğlu Yakın Doğu Üniversitesi ile ortak proje ve akademik yayın anlaşması bulunan Thomas von Zglinicki’nin, yaptığı çalışmalarla pek çok ödüle layık görüldüğünü ifade etti. Rektör Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, akademik çalışmaları yapmanın yanı sıra yayınlamanın da önemli olduğunu vurguladı ve Prof. Dr. Thomas von Zglinicki’nin yaşlanmanın hücresel ve moleküler biyolojisi konularında pek çok yayını olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Thomas von Zglinicki ise konuşmasının başında Girne Üniversitesi’ne davet edilmekten ve seminer vermekten dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi. Thomas von Zglinicki, ‘Yaşlanma nedir?’ sorusuyla başladığı konuşmasında türlerin devamı için organizmaların yaşlanmak zorunda olduğunu ifade etti.

Fareler, tavşanlar ve diğer canlılar üzerinde yapılan deneylerden yaşlanma konusunda elde edilen bilgileri veri tabloları üzerinden ayrıntılı olarak aktaran Zglinicki insanın maksimum ömrünün belirli bir sınırı olduğunu vurguladı. Hayvanlarda yaşlanmanın geciktirilebildiğini, bunun insanları da kapsayabileceğini ifade eden Prof. Dr. Thomas von Zglinicki Avrupa Birliği ülkelerinde geçmiş yıllara ait ortalama yaşam süresi verileri hakkında bilgiler verdi. Günümüzde tıbbın yaşlanmaya bağlı hastalıkları kontrol altına aldığını ancak tedavi getirmediğini söyleyen Prof. Dr. Zglinicki konuya ilişkin olarak son dönemde ilaçlar üzerinde yapılan çalışmalara değindi.

Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği seminerin sonunda soruları yanıtlayan Prof. Dr. Thomas von Zglinicki antioksidanların uzun süreli alınmaması gerektiğini kaydetti ve yaşlanmanın etkilerini azaltmak için şeker, tuz ve alkol tüketiminin aza indirgenmesi ve düzenli egzersiz yapılması tavsiyelerinde bulundu.