XXVIII. Ulusal Pediatrik Endokrinoloji ve Diyabet Kongresi Yapıldı
Eklenme Tarihi: 09 Mayıs 2024, 09:55

28. Ulusal Pediatrik Endokrin Kongresi , 22. Diyabet Ekibi ve 2. Cocuk Endokrinolojisinde Klinik Araştırmalar Kursu, 30 Nisan – 5 Mayıs 2024 tarihleri arasında Girne Üniversitesinin ev sahipliğinde, Yakın Doğu Üniversitesi ve Dr. Burhan Nalbantoğlu Eğitim Araştırma Hastanesi iş birliği ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde başarı ile gerçekleştirildi.

Kongre Başkanı Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof Dr. Rüveyde Bundak’dan edinilen bilgiye göre ülkemizden hemşirelerin de katıldığı 22. Diyabet Ekibi kursu 1 – 2 Mayıs 2024 günlerinde  gerçekleştirildi. Toplam 150 kişinin katıldığı kursta diyabet teknolojilerinin kullanımında güncel durum, sensör ve otomatik insülin iletim sistemlerinin kullanımı, kısıtlı kaynak koşullarında diyabet yönetimi, günlük pratikte diyabet yönetimindeki zorluklar, ergenlik döneminde diyabet yönetimi, özel durumlar ve özel gruplarda diyabet yönetimi konuları tartışıldı, sözel bildiriler sunuldu ve diyabet ekibi forumu sonrasında kurs sonlandı.

2 Mayıs 2024 Perşembe günü 355 katılımcı ile  kongre oturumlarına geçildi. Yönetim Kurulu başkanı Prof. Dr. Şükran Darcan ve kongre başkanı Prof. Dr. Rüveyde  Bundak tarafından yapılan açılış konuşmalarının ardından Dikmen okul öğrencilerinin yerel halk oyunları  gösterisi izlendi.

Kongrede Diyabet ve sosyal çevre, tanı anında diyabet teknolojilerinin kullanımı, tip 1 diyabette güncel tedaviler, işlenmiş gıdalarla ilişkili endokrin hastalıklar, prematüre bebeklerde endokrinolojik sorunlar, büyüme hormonu uyarı testleri ve pediatrik endokrinoloji gözüyle malnütrisyon konuşmaları ve İsviçre’den Dr. Lars Krinelke tarafından gerçek zamanlı sürekli glukoz takip sensör sistemi sunumu gerçekleştirildi. Ayrıca, hipofosfatemik rikets ve lipodistrofi tedavileri, sözel bildiri oturumları steroidlerin akılcı kullanımı,  tiroid hastalıklarında nadir durumlar, olgularla hiperandrojenizm oturumları gerçekleştirildi. Charles Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Jan Lebl’in de yer aldığı kongrede uzun etkili (haftada bir uygulanan)büyüme hormonu tedavisi örnekleri sunuldu. Ardından, osteoporoz, cinsiyet uyuşmazlığı oturumları, poster sunumları gerçekleştirildi. Steroid ve kemik homeostazında sülfasyon, olgularla GnRHa tedavisi, büyüme ve  genetik nedenli obezitede tedavi seçenekleri ve puberte ile ilgili az bilinen konularda oturumlar yapıldı.

Kongrenin son akşamında  konuklar sanatcımız Rüya Taner’in  piyano resitalini dinledi.