Sanatçı Aidos Seidakul, Kıbrıs Sanat Müzesi İçin Kovid 19 Karantina Günlerinde “Salamis Antik Kent, Girne Kapısı ve Siyah Boğa” Adını Verdiği Eserleri Tuvaline Resmetti
Eklenme Tarihi: 16 Haziran 2020, 16:00

Kovid-19 karantina günlerinde sanatçı Aidos Seidakul, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tarihi ve turistik mekanlarını Kıbrıs Sanat Müzesi için resmetti

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, sanatçı Aidos Seidakul, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin iki önemli tarihi ve turistik mekanı olan Salamis Antik Kent ve Girne Kapısı ile hayvan pazarından bir kesit ile Siyah Boğa adını verdiği üç eserini sanatseverlerin beğenisine sundu.

Salamis Antik Kent
Bronz Çağı’nda kurulmuş ve zamanında Kıbrıs’a başkentlik yapmış olan Salamis Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 11. yy’a a kadar uzanıyor. M.S. 332 ve 342 yılları arasında Akdeniz’de meydana gelen depremlerle büyük tahribata uğramış ve daha sonra Bizans İmparatoru Konstantinius şehri daha küçük bir planda yeniden inşa ettirmiş kente kendi adından dolayı Konstantia adını vermiştir.

Girne Kapısı
Lüzinyanlılar tarafından inşa edilen Lefkoşa surlarında Venedikliler tarafından tadilat edilerek yapılan üç kapıdan en küçüğü olan Girne Kapısı, 1567 yılında Lefkoşa’da inşa edilmiştir. Kıbrıs’ın tarihi değerleri arasında olup, 1821 yılında Osmanlılar tarafından onarılan Girne Kapısı’na bu sırada bekçi kulübesi inşa edildi. İngiliz döneminde ise Girne kapısının surları tıraşlanarak motorlu araçlar için yol açılmış ve günümüzde de kullanılmaktadır.

Aidos Seidakul Kimdir?
1993 yılında Kazakistan’ın en büyük metropollerinden Almatı’da doğdu. 2016 yılında Abay ismini taşıyan , Kazakistan Ulusal Pedagoji Üniversitesi’nden mezun oldu. 2018 yılında Zhurgenov adını taşıyan Kazakistan Ulusal Sanat Akademisi’nden mezun oldu. 2015 yılından beri Kazakistan Cumhuriyeti Genç Sanatçılar Birliği üyesidir. Cumhuriyetçi sergilerin katılımcısıdr. 2006 yılında ‘Neva Paleti’ yarışmasını kazandı. 2015 yılında, ‘Kazakistan Hanlığının 550 yıldönümüne’ adanmış sergiye katıldı.