Ödüllü Kazak Sanatçı Orazbek Yessenbayev’in İpek Üzerine Tükenmez Kalemle Yaptığı 45 Eserinden Oluşan ‘Evren’ İsimli Kişisel Sergisi, 5 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Tarafından Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonunda Açılacak
Eklenme Tarihi: 04 Ağustos 2022, 13:55

Kazak sanatçısı Orazbek Yessenbayev’in Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için, ipek üzerine tükenmez kalem tekniği ile hazırladığı 45 eserini bir araya getiren “Evren” isimli kişisel sergisi, 5 Ağustos Cuma günü, saat 18.30’da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonunda açılacak. Sergi, 20 Ağustos’a kadar ücretsiz olarak ziyarete açık kalacak.

62 yaşındaki Orazbek Yessenbayev, eserlerinde özellikle Türk dünyasının kültür ve tarihini, doğayı ve insanlık hallerini kendine has tekniği ve üslubu ile ele alıyor. 5 Ağustos’ta açılışı yapılacak kişisel sergisinde de aynı temalardan izler taşıyan eserleri yer alıyor.

Açılışı yapılacak sergide “Kurgan” ile “Şamanlar ve Ateş” eserleri dikkat çekiyor
Yessenbayev’in Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırladığı eserlerden oluşan “Evren” adlı kişisel resim sergisinde “Kurgan”, “Şamanlar ve Ateş” ile “Kurbanlık” adlı çalışmaları dikkat çeken eserlerlerden.

“Kurgan” adlı eserde, Yessenbayev, ataların ruhunu tasvir ediyor. Bir dönem arkeolojik araştırmalara da katılan sanatçı bu eserinde Türk Kağanlığı ve Hunlar Dönemlerinden kalan kurganlardan esinleniyor. Sanatçı, “Şamanlar ve Ateş” eseri, eski Türk kültür ve inanışlarından izler taşırken, “Kurbanlık” adlı eserinde ise Hz. İbrahim’in oğlu İsmail yerine koç kurban edişini tasvir ediyor.

Orazbek Yessenbayev Kimdir?
Kazakistan Cumhuriyeti Sanat Akademisi ve Kazakistan Cumhuriyeti Sanatçılar Birliği üyesi olan ödüllü sanatçı Orazbek Yessenbayev, 1960’ta Kazakistan’da dünyaya geldi.1983’te Gogol Sanat Koleji’nden mezun olduktan sonra, 1986-1993 yılları arasında Zhurgenov Almatı Devlet Tiyatrosu ve Sanat Enstitüsü’nde eğitim gördü. 1980’den itibaren pek çok ulusal ve uluslararası sanat sergilerine katıldı. Orazbek Yessenbayev’e, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi tarafından 2019’da Gümüş Anahtar Onur Ödülü ve Alasya Ödülleri kapsamında uluslararası resim ustalarına verilen Uluğ Beg Ödülü takdim edildi. Sanatçı 2020’de ise bilim ve sanat alanlarında verilen Dr. Suat Günsel Altın Madalya Onur Ödülü’ne layık görüldü.