Meme Kanseri Tarama ve Tanısında Kullanılacak İleri Teknoloji Dijital Tomosentezli Mamagrofi Cihazı Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde
Eklenme Tarihi: 08 Temmuz 2016, 14:21
Son Güncelleme Tarihi:06 Aralık 2016, 11:36

[center]digital-mammography-system-mammomat-inspiration-prime-overview-01384858-10[/center]

Kadınlarda en sık görülen ve ölümlere neden olan meme kanserinin teşhisi artık erken evrede yapılabilecek. Meme kanserinde ölüm oranını azaltmak açısından önem taşıyan, erken tanı yapabilecek dijital tomosentezli mamografi sistemi, Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından KKTC’ye getiriliyor.

Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, dijital teknolojinin sunduğu en yeni ve en önemli olanaklardan biri olan mamografinin 3 boyutlu şekli olarak tanımlanabilen tomosentez sistemi ile ülkedeki meme kanseri vakalarının önlenebileceği belirtildi.

[center]GİRNE ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ[/center]

Prof. Dr. Nail BULAKBAŞI: “Dijital Tomosentezli Mamografi Sistemi ile Etkin ve Güvenli Teşhis Yapılabilecek “

Tomosentez yapabilen dijital mamografi sistemi hakkında bilgi veren Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nail BULAKBAŞI, KKTC’deki ilk tomosentez yapabilen mamografi cihazı olma özelliğini taşıyacak olan sistem ile düşük doz röntgen ışını kullanılarak memeyi incelemede özel bir yöntem izleneceğini belirtti. Prof. Dr. BULAKBAŞI, cihazın ‘Prime’ özelliği sayesinde, görüntü kalitesinde bir değişiklik olmadan, yaklaşık %30 oranında daha düşük dozda çekim yapabileceğini de söyledi.

3 boyutlu tomosentez özellikli mamografi cihazının, düşük radyasyon dozu ile üç boyutlu görüntü imkanı sağladığını da belirten Prof. Dr. BULAKBAŞI, şunları kaydetti: “Standart mamografi dozunda çekilen görüntüleri, yaklaşık 1 mm kalınlığında seri görüntüler haline getirip, bu görüntülerden değişik planlarda yeni görüntüler oluşturabilen 3 boyutlu tomosentez özelliği sayesinde, memedeki lezyonların daha küçük boyutta ve daha erken saptanması sağlanacaktır. Böylece özellikle büyük ve yoğun içerikli memelerde tarama mamografisinin tanısal etkinliği arttırılacaktır. Ayrıca 3 boyutlu sterotaktik biyopsi ve meme işaretleme kabiliyeti ile meme dokusundaki lezyonların daha etkin ve güvenli bir şekilde patolojik tanı ve cerrahi çıkarımı da sağlanabilecektir” dedi.