Malta Kültür Bakanlığından Girne Üniversitesi’ne Davet
Eklenme Tarihi: 08 Kasım 2015, 12:18
Son Güncelleme Tarihi:06 Aralık 2016, 11:36

Alirıza İşipek

–          Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek Malta Kültür Bakanlığı’nın davetlisi olarak katıldığı konferansta Girne Üniversitesi’ni temsil etti.

Osmanlı İmparatorluğunun 1565 Malta kuşatmasının 450. yıldönümü  etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve çeşitli ülkelerden 25 akademisyenin yer aldığı “1565 Büyük Kuşatma” konulu konferansa Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek  Malta Kültür Bakanlığı’nın  davetlisi olarak katıldı.

Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Konferans açış sunumunu yapan Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek yaptığı konuşmada kuşatmaya katılan Osmanlı donanmasının yapısı, organizasyonu, donanma ile ordunun silah ve teçhizatı hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

Ali Rıza İşipek, Osmanlı arşivlerinden toparlanan bilgiler sayesinde özellikle kuşatmaya katılan Osmanlı gemilerinin sayısı ve özellikleri konusunda bilinmeyen birçok husus açıklığa kavuşturarak, Malta kuşatması ile ilgili bilinmeyen veya yanlış bilinen birçok konu hakkında Malta Kültür Bakanlığı yetkililerini ve konferans katılımcılarını aydınlattı.

Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek, konuşmasının ardından Maltalı tarihçilerin Osmanlı İmparatorluğu’nun 1570-1571 Kıbrıs ve Malta seferlerinin karşılaştırılması hakkındaki soruları üzerine İşipek, her iki seferin hedefleri, kuşatma süreleri, kazanımı ve kayıpları konusundaki kapsamlı bir analizini Maltalı tarihçilerle paylaştı.

Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek konferans kapsamında Avrupa Birliği desteğiyle gerçekleştirilen olan St. Angelo kalesi Restorasyon projesinin açılış törenine de katıldı. Osmanlı ile Malta arasındaki tarihsel bir çatışmadan Türkiye ve Malta arasındaki ikili ilişkilerinde günümüzün ve geleceğin işbirliğine geçiş sürecinde bir simge olarak kabul edilebileceğini belirten Ali Rıza İşipek,  ciddi bir restorasyon çalışması yapılamadan günümüze kadar gelmiş olan St. Angelo kalesi Avrupa Birliği fonları kullanılarak yapılmış olan Restorasyon projesine benzer projelerin Kıbrıs denizcilik tarihine yönelik çalışmalar kapsamında da gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.