“KKTC Limanları ve Deniz Ulaştırması” Başlıklı Seminer Düzenlendi
Eklenme Tarihi: 31 Ekim 2019, 13:35

Girne Üniversitesi Denizcilik Merkezi (GÜDENMER) ‘ KKTC Limanları ve Deniz Ulaştırması ‘ başlıklı bir seminer düzenledi.

Girne Üniversitesi kampüsünde düzenlenen ve Kaptan Yusuf Burak ile Kaptan Mustafa Ergüven’in konuşmacı olarak yer aldığı seminere Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Mehmet Fatih Hüseyinoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan GÜDENMER Başkanı Kaptan Enver Yetkili geçtiğimiz Temmuz ayında kurulmalarından bu yana yaptıkları ve ülkemizde denizciliğin geliştirilmesini ve sevdirilmesini amaçlayan çalışmalar ve hedefleri hakkında bilgi verdi.  Yetkili, bu tür etkinlikleri sürdüreceklerini söyledi ve sektördeki sorunların saptanmasına yardımcı olmayı ve çözüm önerileri geliştirmeyi amaçladıklarının altını çizdi.

Kaptan Enver Yetkili konuşmasında ayrıca Malta ve Kıbrıs verilerini kıyaslayarak denizcilik sektörünün gayrisafi milli hasılaya katkısına vurgu yaptı.

Seminerin ilk konuşmacısı olan Kaptan Yusuf Burak, Girne Üniversitesi yetkililerine kendisini davet ettikleri için teşekkür etti. Denizciliğin ileri gitmesi için sektörün ve özellikle hükümetlerin çalışma yapması gerektiğini söyleyen Burak, yaşanan sorunların başında limancılığın geldiğini ve altyapı yetersizliği sebebiyle birtakım aksaklıkların yaşandığını anlattı. Kaptan Yusuf Burak KKTC’nin siyasi konumu sebebiyle denizcilik sektöründen hak ettiği payı alamadığını ve yerel firmaların ticari anlamda kısıtlı bir çalışma alanında hareket edebildiklerini dile getirdi. Burak, ülkemizde bulunan denizcilik fakültelerinin verecekleri mezunlarla kalifiye personel eksikliği konusunda önemli bir açığı gidereceğine inandığını kaydetti.

Kaptan Mustafa Ergüven ise KKTC limanlarının statüsüne ilişkin konuşmasında  Kıbrıs’ın iki tarafının yat marinası kapasitelerine değindi ve sektörün bu anlamda KKTC’de geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Girne limanının ve eski yat limanının mevcut hali ve özelleştirme durumunda yapılması planlanan değişiklikleri ve master planı anlatan Ergüven,  Mağusa limanının yasal statüsüne ilişkin uluslararası tartışmalara da özellikle değindi.  Kaptan Mustafa Ergüven bayrak devletleri ve sigorta şirketleriyle yaşanan sorunlara vurgu yaptı.

Seminerin soru cevap bölümlerinde gemilerin bayrak sorunu, denizcilik alanında verilen kredilerin azlığı gibi başlıklar ele alındı.

Etkinliğin kapanışında bir konuşma yapan Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Mehmet Fatih Hüseyinoğlu bu tür faaliyetlerin özellikle öğrencilerin faydalanması için düzenlendiğini ve devam ettirileceğini söyledi.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği seminer toplu fotoğraf çekimi ile sona buldu.