KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Türk Tarih Kurumu’nun ortaklaşa düzenlediği Kıbrıs Türk Tarihi ve Öğretimi başlıklı panel Girne Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Girne Üniversitesi Büyük Kütüphane Kongre Salonunda düzenlenen panele KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, rektör yardımcıları, genel sekreter, eğitimciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Panelin başlangıcında 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından müzik dinletisi yer aldı ve açılış konuşmalarına geçildi.
“KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: Milli arşivdeki kayıtlar Kıbrıs Türk tarihinin incelenmesi ve öğretilmesi için önemlidir”
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise organizasyonda emeği geçenlere tek tek teşekkür ederek başladığı konuşmasında Kıbrıs Türkünün tarihini bilmesi gerektiğini söyledi.
Osmanlı döneminden itibaren adada yaşananlar üzerinde duran ve günümüzdeki egemenlik tartışmalarına değinen Tatar, milli arşivdeki kayıtların Kıbrıs Türk tarihinin incelenmesi ve öğretilmesi için önemli olduğunu söyledi.
Erenköy mücahitlerinin verdiği mücadelenin önemli bir örnek olduğunu söyleyen Ersin Tatar, geçmiş dönemlerde tarih konusunda eğitimde yapılan değişiklilerin düzeltilmesi ve milli şuurun gençlere aktarılması gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar KKTC ile anavatan Türkiye arasındaki bağların güçlü olduğunu belirtti.
“Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu: Milli bilincin oluşturulması önemlidir “
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu ise konuşmasının başında Osmanlı torunu olduklarını vurgulayarak Kıbrıs Türk tarihi konusundaki bu önemli panelin düzenleyicilerine teşekkür etti.
Ulusal tarih bilincinin ve milli bilincin oluşturulmasının önemine değinen Amcaoğlu bu konuda eğitimde yapılması gerekenlerin panelde ele alınacağını söyledi.
Olgun Amcaoğlu, ülkeden mezun olup giden öğrencilerin ülkenin tarihini bilmesi gerektiğine işaret etti.
“Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin: Diplomasi ve siyaset de tarih bilgisi gerektirir”
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği direktifler doğrusunda 90 yıldır faaliyetlerini sürdürdüklerini vurguladı.
Kıbrıs konusundaki çalışmalarında bilim heyeti ile tarih eğitimi üzerinde durduklarını ifade eden Çetin, tarih bilincinin yeni nesillere aktarılması gerektiğini ve bu amaçla KKTC’de ve Türkiye’de gençlerin ve öğretmenlerin eğitimi üzerinde durduklarını kaydetti.
Diplomasi ve siyaset için de tarih bilgisi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Birol Çetin Kıbrıs için her türlü çalışmayı yapmaya hazır olduklarını söyledi.
“Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal: Vakıf kaynaklarını araştırıyoruz “
Türkiye Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal ise, Osmanlı’nın geride dünyanın en büyük arşivini bıraktığını ve bu kaynakların dikkatle incelenmesi gerektiğini dile getirdi.
Kıbrıs’taki Türk varlığını ortaya koyan Vakıf kaynaklarının araştırıldığını ifade eden Ünal, böylece birçok ayrıntının ortaya çıkacağının altını çizdi ve bunun günümüzdeki problemlerin anlaşılması için önemli olduğunu belirtti.
“ Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu: Yeni nesillerin Kıbrıs tarihini öğrenmesi için bir araya geldik “
Daha sonra söz alan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu ise hafıza ve hatırlama kavramları üzerinden kimlik ve tarih olgularına değindi.
Hekimoğlu, yeni nesillerin Kıbrıs tarihini öğrenmesi için yapılması gerekenleri konuşmak üzere bu panelde bir araya geldiklerini ifade etti.
“Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri: Tarih biliminin okullarda nasıl anlatılacağı da önem taşıyor “
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de panelin düzenleyicisi kurumlara teşekkürlerini sunarak başladığı konuşmasında tarih bilimi kadar okullarda ne şekilde anlatılması gerektiğinin de önemli olduğunu söyledi.
Teknolojik gelişmelerden de eğitimde faydalanılması gerektiği görüşünü dile getiren Başçeri KKTC’de tarih eğitimine verdikleri önemin altını çizdi.
TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın gönderdiği mesajın okunmasının ardından verilen aradan sonra panelin icrasına geçildi.
Panelin sonunda Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu panelistlere katılımcı belgelerini verirken Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu da hediyelerini takdim etti.