İrfan Günsel: “En Kapsamlı Denizcilik Müzesi’ni YDÜ’de Kuruyoruz”
Eklenme Tarihi: 29 Temmuz 2014, 13:13
Son Güncelleme Tarihi:06 Aralık 2016, 11:36

KKTC’nin ilk denizcilik müzesi Yakın Doğu Üniversitesi bünyesinde oluşturulmaya başlandı.

Yakın Doğu Üniversitesi,Kıbrıs (Near East University,Cyprus) Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, yüzyıllardır Akdeniz’in gerek ticaret gerekse de stratejik olarak önemli bir rol oynayan ülkemizde denizcilik ve deniz tarihi ile ilgili herhangi bir müze bulunmaması büyük bir eksiklik olarak göze çarpmaktaydı. Bugüne kadar hem ülkemizde hem de Türkiye’de sadece donanma tarihi ile ilgili müzeler bulunmakta ancak denizciliğin her alanını içeren kapsamlı bir müze bulunmamaktaydı. Yakın Doğu Üniversitesi ile Girne Üniversitesi bu eksikliği gidermek için ülkemizin ilk ve en kapsamlı Denizcilik Müzesini oluşturma çalışmalarına başladılar. 18 ay gibi bir sürede hayata geçecek olan Denizcilik Müzesi bünyesinde birçok başlığı bulunduracak. İlk aşamada 14 denizcilik kültür teması üzerinde odaklanacak olan Denizcilik Müzesi, dinamik yapısı ile birlikte bu temaların sayısını artıracak.

İlk aşamada müzede bulunacak olan tema teşhir kısımları ise şunlar: Kıbrıs’ın Fethi, Doğu Akdeniz Denizcilik Tarihi, Piri Reis ve Deniz Haritacılığı, İstanbul’un Fethi, Balıkçılığımız, Osmanlı Donanması, Tekne Tipolojisi Tarihi, Çanakkale Deniz Savaşı, Seyir ve Gemicilik Aletleri, Denizcilik Eğitimi Tarihi, Kıbrıs Barış Harekatı, Deniz Ticaret Tarihi, Sualtı Arkeolojisi ve Denizcilik Mirası ve Kültürü.

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel yaptığı açıklamada 25. Eğitim yılını kutlayan Yakın Doğu Üniversitesi ile ülkmezin ilk ve tek Denizcilik ve Havacılık Üniversitesi olan Girne Üniversitesi’nin böylesi önemli bir projeye ortaklaşa olarak imza atmalarının ülkemiz kültür ve düşün yaşamına büyük bir katkı olduğunun altını çizerek, Yakın Doğu Üniversitesi’nin bugüne kadar birçok sosyal sorumluluk projesine imza attığını ve üniversitelerin önemli görevlerinden biri olan kültürel yaşama katkı sağlamanın önemli olduğunu belirterek ülkemizin ilk Otomobil Müzesinden sonra yine ülkemizin ilk Denzicilik Müzesini oluşturmaya başlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. 25 yıl içerisinde Yakın Doğu Üniversitesi’nin biriktirdiklerini hep toplumuyla paylaştığını belirten Doç. Dr. Günsel, bundan sonra da bu paylaşımların daha da artacağını belirterek gerek ülkemizde gerekse anavatan Türkiye ve hatta Yakın Doğu coğrafyasında da ilk olacak olan Denizcilik Müze’sinin tamamlandığında büyük bir düşünsel ve kültürel çekim merkezi olacağının altını çizdi.

Dünyanın en iyi deniz müzeleri

Dünyanın en iyi deniz müzelerinin Greenwich, Sydney, Michigan, San Diego, Liverpool, Vancouver, Maine, Auckland, Kobe ve Amsterdam’da bulunduğunu ve Yakın Doğu coğrafyasında denizlerin kültür mirasını sistemli bir şekilde toplumlara ve yeni kuşaklara aktarma vizyonunu hayata geçiren dünya çapında bir müzenin henüz mevcut olmadığını belirten Doç. Dr. Günsel, Yakın Doğu Denizcilik Müzesinin hedefinin kısa süre içinde bölgesinde birinci dünyada ise en iyi on denizcilik müzesinden biri olmak olduğunu kaydetti.

Doç. Dr. Günsel, Bu çerçevede kurumsal işbirlikleriyle dünyanın ve Avrupa’nın önde gelen denizcilik müze platformlarıyla iletişim halinde bulunarak ve bunların seçkin bir üyesi olarak en yeni gelişmeleri takip edip bu yeni denizcilik vizyonunun bölgedeki bayrak taşıyıcısı olacaklarını belirtti.

Yakın Doğu Denizcilik Müzesi, Yeni Bir Müzecilik Anlayışının Anıtsal Bir Simgesi Olacak

Yalnızca belli denizcilik bilgilerini ve materyallerini geleneksel yöntemlerle kayıt altına alan arşivcilik ve sergiciliğin yeni müzecilik anlayışında çağın gereksinimlerini karşılamadığını belirten Doç. Dr. Günsel, Yakın Doğu Denizcilik Müzesi’nin Akdeniz’in kültür mirasını toplumuyla etkileşimli olarak koruyan, paylaşan ve yeniden üreterek genç kuşaklara aktaran yeni bir müzecilik anlayışının anıtsal bir simgesi olacağını dile getirdi.

3-D modellemeler ve animasyonlar da sergilenecek

Bu bağlamda müzede eserler yanında dijital görüntü, interaktif ekran ve mönitörlerde gösterilmek üzere 3-D modellemeler ve animasyonlar da sergilenecek. Ayrıca müzede bulunacak olan kiosklar aracılığı ile müzede sergilenecek her eserin detaylı bilgisi ziyaretçilerle de paylaşılacak. Her başlık o dönemin şartlarına uygun olarak dekore edilecek ve ziyaretçilerin o dönemi hissetmeleri ve o dönemi daha iyi anlamaları sağlanacak.

Yakın Doğu Enstitüsü kuratörlüğünde oluşturulan Denizcilik Müzesi’nde sergilenecek eserler dışında müzede kullanılacak olan müze tekniği açısından da benzerlerinden farklılık göstereceğini belirten Doç Dr. Günsel, ülkemizde ilk kez “Kıbrıs Eski Haritalar Sergisi” ve “Piri Reis Haritalar Sergisi” gibi iki önemli denizcilik sergisinin küratörlüğünü gerçekleştirmiş olan Yakın Doğu Enstitüsü’nün gerek mevcut uzmanlar ağıyla gerekse örgütsel organizasyon tecrübesiyle bu önemli görevi de başarıyla üstleneceğine duyduğu inancı vurguladı.

Doç. Dr. Günsel, denizcilik kültürüne ve tarihine gönül vermiş tüm kolleksiyoncuları ve halkmızı bu dev projeye katkı koymaya davet etti.

Yakın Doğu Üniversitesi’nin denizcilik tarihi ve denizcilik kültürü alanında ortaya koydukları bu devrimci vizyonun ülke ve bölge denizciliğinin gelişiminde ve geleceğinde yol gösterici olacağına inandıklarını ifade eden Doç. Dr. Günsel denizcilik kültürüne ve tarihine gönül vermiş tüm kolleksiyoncuları ve halkmızı bu öncü vizyonun bir parçası olarak bu dev projeye katkı koymaya davet etti.

Doç. Dr. Günsel bu çerçevede ellerinde denizcilik ile ilgili obje, resim veya harita bulunan koleksiyoncuların bunları Denizcilik Müzesi’ne bağışlamak istemeleri halinde Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü yetkilillerliyle temasa geçebileceklerini belirtti.