Hukuk Fakültesi “Çocuk Hakimi Olmak : Çocukları Yargılamak mı Korumak mı ? “ Başlıklı Seminerde Emekli Hakim Gökten Koçoğlu’nu Ağırladı
Eklenme Tarihi: 29 Nisan 2021, 08:09
Son Güncelleme Tarihi:25 Mayıs 2021, 12:02

Girne Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin düzenlediği “Hukukçuluk Mesleği Söyleşileri”nin birincisi Ankara 2. Çocuk Mahkemesi Emekli Hakimi Gökten Koçoğlu’nun katılımıyla 26 Nisan Pazartesi günü çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Eylem Ümit Atılgan akademisyen ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği seminerin açılış konuşmasını ”Hakime Hanım” lakabıyla tanınan Gökten Koçoğlu’nu tanıtarak yaptı.

Atılgan, Koçoğlu’nun kimi meslektaşlarından farklı olarak koruma kararı alınan çocuklarla ilgili devam eden hukuki süreci de titizlikle takip edecek kadar kendini mesleğine adamış bir hakim olduğunu belirterek deneyimlerini öğrencilerle paylaşacak olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Daha sonra söz alan Gökten Koçoğlu kariyeri boyunca toplam 38 yıl boyunca ceza hakimliği yaptığını ve bunun 16 yılında da çocuk mahkemesi hakimi olarak görev aldığını söyledi.
Koçoğlu, Çocukları Koruma Kanunu’nun 2005 yılında Türkiye’nin AB’ye uyum süreci vesilesiyle yürürlüğe girmesi ve Ankara’da 2. Çocuk Mahkemesinin kurulması için kendisinin görevlendirilmesi ile yaşadığı deneyimleri ayrıntılı olarak aktardı.

Çocuk Mahkemesi hakimi olarak edindiği farklı tecrübelere ve ekip olarak çalışmanın önemine değinen Gökten Koçoğlu, ceza hukuku açısından 18 yaşın altındaki bireylerin çocuk olarak kabul edildiğini hatırlatarak hukuki süreç işlerken çocukların haklarının da gözetilmesinin öneminin altını çizdi.

Koruyucu destekleyici tedbirler ve güvenlik tedbirlerinden de bahseden emekli hakim Gökten Koçoğlu yaşadığı tecrübeler üzerinden örneklerle süslediği konuşmasında çocuk mahkemelerinin ve hakimlerin görevlerini de ilgili kanun maddelerine atıflarda bulunarak detaylı olarak anlattı.

Soru cevap bölümü ile tamamlanan seminerin sonunda GÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Eylem Ümit Atılgan seminere konuşmacı olarak katılan Gökten Koçoğlu’na ve emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.