Girne Üniversitesi’nin Yeni Kampüsündeki İlk Sergisi “Geçmişten Günümüze Kıbrıs ve Denizcilik”Açıldı
Eklenme Tarihi: 27 Kasım 2015, 18:47
Son Güncelleme Tarihi:06 Aralık 2016, 11:36

Girne Üniversitesi'nin Yeni Kampüsündeki İlk Sergisi “Geçmişten Günümüze Kıbrıs ve DenizcilikAçıldı (1)

Girne Üniversitesi “Geçmişten Günümüze Kıbrıs ve Denizcilik” Sergisi UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün tarafından açıldı.

Girne Üniversitesi’nin yeni kampüsünde gerçekleştirdiği ilk sosyo-kültürel etkinlik olan “Geçmişten Günümüze Kıbrıs ve Denizcilik” Sergisi UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün tarafından açıldı.

Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, açılışı UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün tarafından yapılan sergiye Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ.Günsel, Girne Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr.İlkay Salihoğlu, YDÜ Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Murat Tüzünkan, Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi Rektör Yardımcıları, Yakın Doğu Enstitsü Müdürü Yrd.Doç.Dr.Umut Koldaş, YDÜ Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Yeter Tabur, Girne Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi’nin dekanları, öğretim üyeleri, bürokratlar, konuklar ve öğrencilerin katıldığı belirtildi.

İşipek : “Kıbrıs Medeniyetlerin Beşiği, Dünyada Denizciliğin Doğduğu Bir Bölgedir”

Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü ve Sergi Kuratörü Emekli Deniz Kurmay Albay Ali Rıza İşipek sergi açılışında yaptığı konuşmasında “ Medeniyetlerin beşiği olmuş, denizciliğin temellerinin atıldığı ve geliştiği, , Finikeliler vasıtasıyla da uluslararası ticaretin doğduğu Doğu Akdeniz bölgesinin merkezinde yer alan Kıbrıs coğrafi konumunun kendisine dikte ettirdiği şartlardan dolayı asır boyu denizle içiçe olmuş, denizcilik mesleğini icra etmiş ve denizin nimetlerinden yararlanmıştır. Kıbrıs bu stratejik konumundan dolayı her zaman için bir cazibe merkezi olmuş ve çağının en önemli imparatorluklarına ve devletlerine ev sahipliği yapmıştır. Bizlerinde üniversite olarak Kıbrıs’ın bu zengin tarihini ve denizciliğini gençlerimize ve halkımıza anlatmak ve en önemli misyonlarımızdan biridir” dedi. Kıbrıs’ın Osmanlı tarihi dönemine ait en önemli isminin hiç kuşkusuz adayı fetheden komutanın Lala Mustafa Paşa olduğunu vurgulayan İşipek, “Kendisinin tasvirini sadece bir ziyafet sofrası ve Tiflis’e girişini tasvir eden iki minyatürde görmekteyiz. Buna karşılık Lala Mustafa Paşa’nın bir portresi günümüze kadar yapılmamıştır. Müze ressam işbirliği ile Türkiye’nin tarihi portreler konusunda en önemli ressamlarından olan Refik Aziz imzalı Lala Mustafa Paşa’nın yağlı boya bir tablosunu da bu sergi için hazırladık. Sergimizi ziyaret edenler Lala Mustafa Paşa’nın dünyadaki ilk ve tek portresini de görme şansını elde edeceklerdir. Böyle anlamlı bir eseri Kıbrıs’a kazandırmamız Girne Üniversitesi açısından da bir gurur vesilesi olmuştur.” dedi.

Girne Üniversitesi'nin Yeni Kampüsündeki İlk Sergisi “Geçmişten Günümüze Kıbrıs ve DenizcilikAçıldı (2)

Salihoğlu: “Deniz Olmazsa Kıbrıs Olmaz, Kıbrıs Olmazsa Deniz Olmaz”

Girne Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr.İlkay Salihoğlu açılış konuşmasında Girne Üniversitesi’nin kendi yerleşkesinde ilk sosyokültürel etkinliğinde değerli konuklarla bir arada olmaktan büyük mutluluk ve onur duyduklarını ifade etti. Prof. Dr. Salihoğlu “Bu bize geleceği müjdeliyor. Bu tür etkinliklerimiz Girne halkıyla bütünleşmemiz açısından önemli olacaktır. Üniversitemiz Denizcilik ve Havacılık eğitimi altında faaliyet göstermeye başladı. Son dönemde sağlık alanında yaptığımız atılımlarla ilerleyen dönemde önemli bir yerde olacağımızdan eminim” dedi. Kıbrıs ve denizin vazgeçilmez bir ikili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Salihoğlu , “Deniz olmazsa Kıbrıs olmaz, Kıbrıs olmazsa deniz olmaz . Kıbrıs, dünya medeniyetinin kaynağı, denizimiz ve adamız olmasaydı, dünya şuanda farklı olurdu.” dedi.

Özgürgün; Günsel Ailesi Bugün Olduğu gibi Gelecekte de Eğitime Yapmış olduğu ve yapacağı değerli Katkılarla Anılacaktır.

“Geçmişten günümüze Kıbrıs ve Denizcilik” sergisini açış konuşmasında serg,inin Kıbrıs ve Girne denizciliği ve denizcilik tarihi açısından öneminin altını çizen UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, “Bugün burada güzel bir açılışta yer alıyoruz. Değerli Dostum Dr. Suat Günsel’e davetlerinde dolayı teşekkür ederim. KKTC’ye eğitim alanında önemli katkılar yapıyor. Bunun en güzel son örneği Girne Üniversitesi olmuştur. Burada “eğitim alanında uzmanlaşmaya” doğru gidiyor. Girne Üniversitesi’nde Denizcilik ve Havacılık alanında uzmanlaşmaya gidildiğini görüyorum. Tabii ki diğer alanlarda da eğitim verecek. Günsel ailesinin bugün eğitime yapmış olduğu katkılar ve gelecekte de yapacakları katkılarla anılacaktır.” dedi.

Konuşmaların ardından serginin Açılışı UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Bakanlar ve YDÜ Kurucu Rektörü Suat İ. Günsel tarafından kurdele kesilerek yapıldı ve sergide bir de resepsiyon gerçekleştirildi. 8 Aralık 2015 tarihine kadar Girne Üniversitesi’nde ziyarete açık kalacak sergide antik dönemden günümüze Kıbrıs kıyılarındaki denizciliği anlatan çeşitli yağlı boya tablolar, Yunan, Mısır ve Fenike gemileri ile Girne kayığının ahşap modelleri, 16. YY’da Piri Reis tarafından çizilmiş olan Kıbrıs adasının İznik Çinisi üzerine aktarılmış olan portolanları, çeşitli gravürler ve denizcilik objeleri yer alıyor..