Girne Üniversitesi’nin Büyük Girişimi
Eklenme Tarihi: 08 Ağustos 2014, 16:07
Son Güncelleme Tarihi:06 Aralık 2016, 11:36

Türkiye’nin ve ülkemizin ilk Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Girne Üniversitesi’nde faaliyete geçiyor.

Ülkemizin ilk Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Girne Üniversitesi bünyesinde faaliyete başlıyor.

Girne Üniversitesi ( University Of Kyrenia ) Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, tarihin her döneminde büyük devlet olabilmenin ön şartı denizlere hakim olmaktan geçmiş, bu üstünlüğü sağlayana büyük avantajlar sağlamıştır. Denizlere hakimiyet barış zamanında da bu önemini sürdürmüş, deniz ticareti toplumlar arası iletişim, ekonomik ilişkiler açısından her zaman öncü bir rol oynamıştır. Asırlık bir denizcilik geçmişine ve mirasına sahip olan ülkemizde ve Türkiye’de bu konuda bir araştırma merkezinin kurulması Girne Üniversitesi’nin (University Of Kyrenia)vizyonunu ortaya koymaktadır.

Antik dönemden itibaren dünya deniz ticaretinin merkezi durumundaki konumunu devam ettiren Levant Denizciliği de, ülkemizin bulunduğu bu coğrafyada asırlardır mevcudiyetini ve önemini korumuştur.

Cemre S.Günsel Haskasap; Denizcilik tarihi ve kültürel mirası alanında dünyada söz sahibi olmayı hedefliyoruz

Bu doğrultuda Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü Cemre S. Günsel Haskasap yaptığı açıklamada ülkemizin ilk ve tek Denizcilik ve Havacılık Üniversitesi olan Girne Üniversitesi’nin böylesi önemli bir kurumu hayata geçirmesinin, ülkemiz kültürüne ve akademik camiasına büyük bir katkı sağlayacağının altını çizerek, çok yeni bir üniversite olmalarına rağmen, özellikle denizcilik tarihi ve kültürel mirası alanında dünyada söz sahibi olmayı hedeflediklerini belirtti. Cemre S. Günsel Haskasap, Yakın Doğu Üniversitesi ile ortaklaşa kuruluş çalışmalarını sürdürdükleri Denizcilik Müzesi ile birlikte Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi’nin birbirlerini tamamlayıcı çok önemli bir işlevi yerine getireceğine inandıklarını ve bu husustan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade etti.

Cemre S. Günsel Haskasap merkezin başlıca hedeflerinin; denizcilik tarihi alanında her türlü araştırmanın yapılması ve bilimsel verilerin elde edilmesi, bu konuda çalışan akademisyenlerin ve araştırmacıların eserlerinin yayımlanması ve tanıtılması, ulusal ve uluslararası ortak projelerin üretilmesi, denizcilik kültürel mirasımızın korunması konusunda ulusal duyarlılığımızın gelişimine katkı sağlanması olduğunu belirtti. Bununla birlikte, Merkezin lisans ve lisansüstü düzeyde Denizcilik Tarihi ile ilgili yeni çalışmaların yapılmasını teşvik etmek ve desteklemek, çalışma sonuçlarının kitap, katalog veya ansiklopedi şeklinde basılmasını sağlamak, denizcilikle ilgili yurt içinde ve yurt dışında kitap, tez, makale ve benzeri şekilde yapılan çalışmaları toplayarak bir ihtisas arşiv-kütüphanesi oluşturmak, Denizcilik Tarihi ile ilgili yapılan araştırmaları ve kültürel miras değerlerini ülke genelinde ve uluslararası platformlarda tanıtmak, yurt içindeki ve yurt dışındaki benzeri amaçlarla kurulmuş merkezler, üniversiteler ve enstitülerle işbirliğinde bulunmak gibi görevleri de üstleneceğini vurguladı.

Merkezin, Türkiye’deki önemli deniz tarihçilerinden biri olan, E. Dz. Kurmay. Albay Ali Rıza İşipek yönetiminde kurulacağını ve işlevini sürdüreceğini belirten Cemre S. Günsel Haskasap, daha önce İstanbul Deniz Müzesi Müdürlüğü görevinde bulunmuş, deniz tarihi konusunda birçok kitabı yayımlanmış, özelikle denizcilik kültürü ve tarihi konusunda halen aktif olarak ulusal ve uluslararası kurumlarda birçok görevi de sürdüren Ali Rıza İşipek’in bilgi birikimi ve tecrübesinin, Girne Üniversitesi’ne ve Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezine çok değerli katkılar sağlayacağına olan inancını dile getirdi.

Kaynak: KIBRIS POSTASI