Girne Üniversitesi’nde Turizmin Geleceği ve Araştırma Semineri Düzenlendi
Eklenme Tarihi: 03 Mayıs 2020, 21:45
Son Güncelleme Tarihi:05 Mayıs 2020, 14:21

Girne Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde “Turizmin Geleceği ve Araştırma” başlıklı bir online (çevirim içi) seminer düzenlendi.

30 Nisan 2020 Perşembe günü saat 16.00’da gerçekleşen seminerde turizmin pandemi öncesi ve pandemi sonrası geleceği ile bu konularda yapılan son dönemlerdeki araştırmalar üzerinde önemle duruldu.

Seminere davetli konuşmacı olarak ABD’den International Journal of Contemporary Hospitality Management Editörü Prof. Dr. Fevzi Okumuş çağrılı konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Altınay, büyümeye devam eden turizm sektörü ve COVİD-19 salgını hakkında bilgiler aktardı. Altınay, bu açıdan turizm için yürütülen eylem programlarına, üniversite ve fakülte adına katkı koyduklarını belirtti. Yeni bulguların ilgili kurumlarla paylaşılacağını belirten Prof. Dr. Mehmet Altınay, üniversite yöneticilerine ve seminere katkı koyan herkese teşekkür etti.

Prof. Dr. Mehmet Altınay, davetli konuşmacı Prof. Dr. Fevzi Okumuş’un Central Florida Üniversitesi Rosen Otelcilik Yönetimi Koleji’nin Ağırlama Hizmetleri Bölümü’nde CFHLA Öncü Başkan Profesörü olduğunu söyledi. Altınay, konuşmacının 230’dan fazla akademik yayını olduğunu ve 140’tan fazla hakemli dergi makalesi, üç kitap, 12 kitap bölümü ve 90 konferans sunumu ve raporunun bulunduğunu belirtti.

Nisan 2020 itibariyle yayınları 9050’den fazla atıf alan Prof. Dr. Fevzi Okumuş’un çok sayıda doktora tezi ile yüksek lisans tez komitesinde başkanlık yaptığını ve Uluslararası Çağdaş Otelcilik Yönetimi Dergisi’nin (IJCHM) Genel Yayın Editorlüğü (IF: 3.957) görevini yürüttüğünü ifade eden Prof. Dr. Mehmet Altınay, Okumuş’un aldığı ödülleri ise şöyle sıraladı: 2016 Michael D. Olsen Araştırma Ödülü, 2017 Central Florida Üniversitesi Ödülü, 2017’de tekrar CFHLA Özel Profesör Ödülü ve 2018 ICHRIE’den John Wiley & Sons Yaşam Boyu Araştırma Başarı ödülü.

Turizmin Geleceği ve Araştırma seminerinin konuşmacısı Prof. Dr. Fevzi Okumuş, sözlerine Girne Üniversitesi’nin davetinden duyduğu mutluluğu belirterek başladı. Prof. Dr. Fevzi Okumuş, turizm alanındaki güncel verileri paylaşarak, uluslararası turist akışı üzerinde durdu. Dünya coğrafyasında turizmin dağılımından bahseden Okumuş, yaşanan salgın sonrasında sektörün durumu üzerine görüşlerini paylaştı. Turizmin geleceğinin değişebileceği fikrini savunan Prof. Dr. Fevzi Okumuş, turizmin akıllı ve erişebilir şartlar temelinde olacağını, akıllı sağlık turizminin gelişeceğini, ulaşım, eğlence, müşterilerin kuşak ve tecrübe yönetimi gibi faktörlerin farklılaşacağını belirtti.

Okumuş, ileride işletmelerin, pazarlama, insan kaynakları yönetimi, güvenlik, sosyal mesafe gibi konularla karşı karşıya kalacağını vurgulayarak, çalışanların iş koşullarının da değişeceğini vurguladı. Seminerde turizm araştırmalarına da vurgu yapan Prof. Dr. Fevzi Okumuş, çevrimiçi veri toplama, gerçek davranış ölçümü, veri madenciliği anlama ve teknolojinin etkisinin turizm araştırmalarında yer alacağını belirtti.

Erişim, uygunluk, kullanılabilirlik esasında herkesin yararlanacağı hizmetlerin sunulmasının önemini belirten Prof. Dr. Fevzi Okumuş, yeni araştırma gündemlerinin pandemi süreci sonrası girişimcilik boyutuyla ele alınmasını önerdi. Prof. Dr. Okumuş, Girne Üniversitesi’ni bu konuyu dikkate alarak duyarlı davrandığı için tebrik etti ve davetten dolayı teşekkürlerini sundu.

Turizmin Geleceği ve Araştırma Semineri’nin kapanış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gökmen Dağlı, Girne Üniversitesi olarak turizm ve eğitimin pandemi sonrası durumuna önem verdiklerini vurguladı. Dağlı, üniversite bünyesinde yapılan bu tür etkinliklerin yükseköğretimin bir görevi olduğunu belirtti.

Konferansa akademisyenlerin yanı sıra öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi.