Girne Üniversitesi’nde 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü Etkinliği Düzenlendi
Eklenme Tarihi: 13 Aralık 2021, 16:52
Son Güncelleme Tarihi:14 Aralık 2021, 08:44


Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü sebebiyle bir etkinlik düzenledi.

Girne Üniversitesi Büyük Kütüphane Kongre Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Tolun, Genel Sekreter Fehmi Tokay, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Moderatörlüğünü Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Havacılık Yönetimi Bölümü Başkanı Yard. Doç. Dr. Nalan Gelirli’nin yaptığı etkinliğe; KKTC Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü eski Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın, Türk Sivil Havacılığını Geliştirme Vakfı HAVAK Yönetim Kurulu Başkanı Oben Oğultarhan ve Havacılık Uzmanı Nevzat Arşan konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. İlkay Salihoğlu: “Sivil havacılık insanlığın ayrılmaz bir parçasıdır.”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Girne Üniversitesi Rektörü İlkay Salihoğlu tüm katılımcıların Dünya Sivil Havacılık Günü’nü kutladı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihi 102 yıl öncesine dayanan sivil havacılık kavramının önemini zamanında fark ederek öncü olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. İlkay Salihoğlu insanlığın ayrılmaz parçası olan bu alanda eğitimi Girne Üniversitesi olarak Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi altında verdiklerini ifade etti.


Prof. Dr. Süleyman Tolun: “Havacılık sektörü karbon emisyonunu azaltan modeller üzerinde çalışıyor”
Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Tolun ise tüm katılımcılara ve etkinliğin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında sivil havacılığın dünya ekonomisine katkısının vurgulanması amacıyla bu özel günün kutlandığını hatırlattı.

Dünya Sivil Havacılık Örgütü ICAO’nun çalışmalarına değinen Prof. Dr. Tolun, havacılık sektörünün dünya ekonomisi açısından önemli bir faktör olduğunu ve pandeminin sonuçlarından oldukça etkilendiğini ifade etti.

Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Tolun gelinen noktada havacılık sektörünün de çevre üzerinde önemli ölçüde olumsuz etkisi olan ısı ve karbon emisyonunu azaltan yeni modeller geliştirme yolunda olduğunu belirterek Boeing gibi firmaların yaptığı çalışmalardan örnekler verdi.


Mustafa Sofi : “ Yeni terminal binası KKTC’nin dünyayla bütünleşmesinde bir köprü olacak ”
KKTC Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi konuşmasına Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne davetlerinden ötürü teşekkür ederek başladı.
KKTC’de sivil havacılığın gelişiminden detaylı olarak bahseden Sofi Ercan Havalimanı’nın günlük yolcu kapasitesine de değindi.

Mustafa Sofi inşası devam eden ve gerek terminal binası gerekse pist uzunluğu açısından çok daha büyük olan yeni havalimanın tamamlanmasıyla KKTC’nin dünyayla bütünleşmesinde önemli bir köprü olacağını vurguladı.


Haydar Yalçın: “ Sektörde pandemi sonrası tam toparlanmanın 2027 sonrasında olacağı öngörülüyor”
Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü eski Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın ise konuşmasına davet için teşekkür ederek başladı ve günün anlam ve önemine değindi.

Covid 19 pandemisi yüzünden yaşanan krizin ve işsizlik tehlikesinin havacılık için de öncelikli konu olduğunu söyleyen Yalçın sektörün aşının gerekli koşullarda taşınmasından yolcuların güvenli seyahatine kadar önemli bir rol üstlendiğini belirtti.

Haydar Yalçın, havayolu şirketlerinin pandemi öncesi ve sonrası verilerinden örnekler sundu ve sektörün yeniden toparlanması konusunda EUROCONTROL’ un iyi, orta ve kötü senaryoları üzerinden öngörüleri paylaştı.


Oben Oğultarhan : “Havacılık yolcu taşımanın dışında başka pek çok faaliyeti de kapsayan bir sektördür”
Türk Sivil Havacılığını Geliştirme Vakfı HAVAK Yönetim Kurulu Başkanı Oben Oğultarhan ise bu özel gün sebebiyle düzenlenen etkinliğe katılmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Türk Sivil Havacılığını Geliştirme Vakfı HAVAK’ın kuruluşuna ve çalışmalarına değinen Oğultarhan , havacılık sektöründe sadece yolcu taşımacılığının yapılmadığı hatırlatarak hava ambulansı , tarım uçağı , yangın söndürme gibi pek çok farklı genel havacılık faaliyetleri olduğunu örneklerle belirtti. Oben Oğultarhan, konuşmasında ayrıca öğrencilere seslenerek İngilizce bilgisi, kişisel gelişim ve alanlarında uzmanlaşmanın gelecekteki kariyerleri açısından çok önemli olduğunun altını çizdi.

Nevzat Arsan : “Kariyerinizde hedefinizi belirleyerek ilerlemeniz önemli”
Havacılık Uzmanı Nevzat Arsan ise özellikle öğrencilere seslendiği konuşmasında kendi akademik kariyerinden ve sektörde yaptığı çalışmalardan bahsetti ve teorik bilgilerin pratik iş hayatında kimi zaman yetersiz kalabildiğini söyleyerek tecrübenin önemine vurgu yaptı.

Arsan , çalışma hayatındaki seçimlerinde ne tür olanakların karşılarına çıkabileceğine değindi ve öncelikle kendi beklenti ve uygunluk alanlarını belirlemeleri ve ona göre hedef belirleyerek yol almaları gerektiğini sözlerine ekledi.