Girne Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi’nden Dünya ve Akdeniz Denizcilik Tarihine Önemli Katkı
Eklenme Tarihi: 26 Temmuz 2015, 13:30
Son Güncelleme Tarihi:06 Aralık 2016, 11:36

UK_visual1

Yakın Doğu Üniversitesi ev sahipliğinde Girne Üniversitesi ve International Association of Maritime Studies (IAMS) tarafından düzenlenen ve bilim dünyasının çok önemli isimlerinin katılımıyla gerçekleştirilen “Mediterranean in History: Cyprus and Levant” çalıştayının bilimsel çıktıları kaynak kitaba dönüştürülüyor.

Girne Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Akdeniz’in denizcilik tarihi açısından ufuk açan tartışmalara sahne olan çalıştayda denizcilik tarihi alanında dünyaca ünlü bilim insanları tarafından sunulan bildiriler, sunumları gerçekleştiren bilim insanlarının son değerlendirme ve eklemelerini takiben uluslararası bir kitaba dönüştürülecek.

Basımı Yakın Doğu Enstitüsü koordinatörlüğünde ve International Association of Maritime Studies işbirliğiyle Yakın Doğu Üniversitesi tarafından yapılacak olan bu kaynak kitabın editörlüğünü Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırmaları Merkezi Müdürü ve İstanbul Deniz Müzesi eski Müdürü Ali Rıza İşipek, Yakın Doğu Enstitüsü Danışmanı Ercan Çitlioğlu, Yakın Doğu Enstitüsü Yürütme Kurulu Üyesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Tarih Öğretmenliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Ali Efdal Özkul ve Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Umut Koldaş yapacaklar.

Girne Üniversitesi Rektör Vekili İlkay Salihoğlu, IAMS Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti 22. Dönem Deniz Kuvvetleri Komutanı E. Oramiral Metin Ataç, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erol Erdoğan ve E. Koramiral Işık Biren tarafından yapılan ve Akdeniz’in tarihte ve günümüzde siyasi ve ekonomik gerçeklerine vurguda bulunulan “Mediterranean in History: Cyprus and Levant” başlıklı çalıştayda dünyaca ünlü bilim insanları Akdeniz’in ve özellikle Kıbrıs adasının da bulunduğu Levant bölgesinin denizcilik tarihi değişik yönleriyle ve özgün incelemelerle irdelenmişti. 13-14 Mayıs 2015 tarihlerinde gerçekleşen çalıştayda Portekiz, Fransa, Belçika, Lübnan, İsrail, ABD, Rusya, İtalya, Filistin gibi ülkelerden gelen toplam 23 bilim insanı konuşmacı olarak yer almıştı.

Akdeniz deniz tarihi çalışmalarına kapsamı ve sistematik yaklaşımı ile yeni bir boyut getiren uluslararası çalıştayda aralarında Alexey Postnikov, Emmanuelle Vagnon, Dehanirah Couto, Marco Morin, Gregory c. McIntosh, Jean-Charles Ducene, Luis Miguel Duerte, Jean Louis Baque-Grammont, Alexis Wick, Mitia Frumin, Özlem Kumrular’ın da bulunduğu denizcilik tarihi uzmanları 15. yüzyıldan 20. yüzyıl başlarına kadar olan dönemde Akdeniz ve Levant tarihinde daha önce incelenmemiş konularda yeni analizler sunarak önemli bilimsel tartışmalar gerçekleştirmişlerdi.