Girne Üniversitesi Nobel Ödüllü Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ı Konuk Etti
Eklenme Tarihi: 26 Nisan 2018, 13:34
Son Güncelleme Tarihi:16 Ağustos 2018, 08:54

Sancar: “Entellektüel Altyapı İnsana Yatırım Her Şeyden Daha Önemli”
Girne Üniversitesi, Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü öğretim üyesi, Tıp Doktoru, 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ı konuk etti.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette, Prof. Dr. Aziz Sancar, iki ayrı oturumda gerçekleşen toplantılarda Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi ve Diş Hastanesi hekimleri, üniversite akademisyenleri ve öğrenciler ile bir araya geldi. Etkinliğe, üniversitenin kendi öğrencilerinin yanında Prof. Dr. Aziz Sancar’ı dinleyerek tanışmak isteyen bilime gönül vermiş gençlerin ilgisi ve katılımı yoğun oldu.

Rektör Salihoğlu: “Bugün Üniversitemizin Gurur Günüdür, Onur Günüdür”
Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Prof. Dr. Aziz Sancar’ı KKTC’de ve üniversitelerinde ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Sayın Sancar’a ziyareti ve değerli katkıları için şükranlarını ve teşekkürlerini ifade etti. Tüm dünyanın gurur duyduğu, çalışmaları ile insanlığa büyük bir değer katan bir bilim insanını ağırlamaktan onur duyduklarını belirten Rektör Salihoğlu, “Bugün Üniversitemizin gurur günüdür, onur günüdür” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nedime Serakıncı’nın ve Girne Üniversitesi ve Hastanesi yetkililerinin eşlik ettiği ziyarette Prof. Dr. Aziz Sancar’a Denizcilik ve Havacılık Fakülteleri Simülasyon Merkezlerinin yanında Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi tanıtıldı.

Akademisyenler ve Hekimler ile gerçekleşen buluşmasında, temel bilim olmadan teknolojinin olmayacağını kaydeden Prof. Dr. Aziz Sancar, temel bilime yatırım yapılmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca kim olursa olsun liyakata göre davranılması gerektiğinin ve çalışmanın önemini vurguladı.

Bilim Yapmak İçin Özgür Bir Ortamın Olması Gerekir
En yeni teknolojilerin Batı’da üretildiğini söyleyen Sancar, bilimsel alanda bağımsız olmanın önemine dikkat çekerek, milletlerin bağımsızlıklarının ön koşulunun bilimde de bağımsızlık kazanmak olduğunu belirtti. Doğu ve Batı Medeniyetlerinde bilimin tarihine, gelişimine dair bilgileri gençler ile paylaşan Sancar, ekonomik kalkınmanın yolunun da bilim üretmekten geçtiğini kaydetti.

Bilim yapmak için özgür bir ortamın olması gerektiğini vurgulayan Sancar, eğitimcilerin gençlerin düşüncelerine, fikirlerine saygı göstermeleri gerektiğini belirterek, gençlere de saygıyı elden bırakmadan eleştirmenin ve sorgulamalarının önemini vurguladı. Sözlerine ‘Temel bilimlerde çocuklara mutlaka deney yapmayı öğretin. Yapılmış bir deneyi tekrar etsek bile önemlidir. El alışkanlığı çok iyi olmalı’ diye devam eden Sancar, bir soru üzerine dinlenmek için türkü dinlediğini ifade etti.

KKTC’ye gelmeden önce Orta Asya Türk Devletlerini, Kazakistan ve Kırgızistan’ı ziyaret ettiğini, oradaki gençlere ‘saygınlık kazanmak için bilim yapmanın şart olduğunu’ söylediğini kaydeden Prof. Dr. Aziz Sancar, “ Eğer saygınlık istiyorsak bilim yapmamız lazım, bugünkü buluşmamızın sonunda eğer bu aklınızda kalırsa ben görevimi yapmış oluyorum” dedi.

Konuşmasının devamında gençlerle günümüz bilim dünyasına dair gelişmeleri ve Nobel başarısına giden yolu, bilgi ve birikimlerini paylaşarak gelen soruları yanıtlayan Prof. Dr. Aziz Sancar, program bitiminde öğrencilerin isteği üzerine tüm öğrenciler ile tek tek fotoğraf çektirdi.

Aziz Sancar Kimdir?
Aziz Sancar, 8 Eylül 1946’da Mardin’in Savur ilçesinde doğdu. İlk eğitimini Mardin’de tamamladı.

1963 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki eğitiminden sonra Savur’da iki yıl doktorluk yapan Prof. Dr. Aziz Sancar burs alarak ABD’nin Dallas Eyaleti’nde bulunan Teksas Üniversitesi’nde Moleküler Biyoloji dalında doktorasını tamamladı ve Yale Üniversitesi’nde DNA onarımı dalında doçentlik tezini verdi.

Kuzey Carolina Üniversitesi, Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi bilim insanı Prof.Dr. Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. Sancar, Nobel Ödülü alan Türkiye doğumlu ilk bilim insanı oldu.

Prof. Dr. Aziz Sancar DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarını sürdürdü. 400 civarında makale ve 33 kitap yayınladı.

Başlıca Ödülleri:
2015 – Nobel Kimya Ödülü
2007 – Vehbi Koç Ödülü
2006 – TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) Ödülü
2005 – ABD Ulusal Bilimler Akademisi Üyesi
2004 – ABD Fen ve Sosyal Bilimler Akademisi Ödülü
1997 – TÜBİTAK Ödülü
1995 – ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (National Institutes of Health) Ödülü
1990 – Amerikan Fotobiyoloji Derneği (American Society for Photobiology) Ödülü
1984 – ABD Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) Genç Araştırmacı Ödülü