Girne Üniversitesi Kıbrıs Denizcilik Tarihinin Bilinmeyenlerine Işık Tutmaya Devam Ediyor
Eklenme Tarihi: 27 Eylül 2015, 08:50
Son Güncelleme Tarihi:06 Aralık 2016, 11:36

amfora1copy

– Girne Üniversitesi sualtı araştırma ekibi Yeşilırmak açıklarında Milat öncesine ait olduğu tahmin edilen antik buluntular keşfetti.

Girne Üniversitesi sualtı araştırma ekibi planlı ve sistematik kıyı araştırmaları çerçevesinde KKTC’nin batısında, Yeşilırmak açıklarında Milat öncesine ait olduğu tahmin edilen, şimdiye kadar bilinmeyen antik buluntular keşfetti.

amfora2copy

Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, planlı ve sistematik şekilde yapılan kıyı araştırmaları çerçevesinde Girne Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Ediz Tuncel ile birlikte KKTC’nin batısındaki Yeşilırmak sahillerinde araştırma dalışları yapan Girne Üniversitesi sualtı araştırma ekibi, Yeşilırmak köyünün yaklaşık bir kilometre batısında ve kıyıdan yaklaşık 270 metre açıkta antik amfora kalıntıları keşfetti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Ediz Tuncel, “Kıbrıs binlerce yıl boyunca tam anlamıyla bir medeniyetler beşiğiydi, bir deniz ülkesi olan Kıbrıs’ın sahillerinde de denizcilik tarihine ait hala bilinmeyenler, keşfedilmeyenler var. Girne Üniversitesi olarak bu konudaki bilimsel çalışmalarımızı sistematik olarak sürdürüyoruz.

amfora3copy

Üniversitemizin öğretim görevlilerinden Enver Yetkili’nin Kıbrıs Limanları ile ilgili çok kapsamlı ve çok önemli bir çalışması var, ki bu çalışma bize ışık tutuyor, bilinmeyenleri keşfetmemize yardımcı oluyor. KKTC’nin batısındaki antik Soli kentinin bir limanı olduğunu biliyorduk, ancak Soli’yi kontrol altında tutan ve Perslerin inşa ettiği Vuni Sarayı’na denizden gelen ve Pers işgali altındaki Solililer tarafından görülmeyecek başka destek ve ikmal yolları da olmalıydı. Vuni Sarayı bölgesinde denizde ve karada yaptığımız keşif gezilerinde herhangi bir buluntuya rastlayamadık. Araştırmalarımızı Yeşilırmak sahilinin batısına doğru genişlettik ve sonunda hem karada hem de denizde karakteristiklerinden milat öncesine ait olduğunu tahmin ettiğimiz birtakım antik buluntular keşfettik ve su altında oldukları yerde fotoğrafladık. Amfora ve seramik kalıntısı şeklinde olan buluntular aradan geçen binlerce yılda deniz canlıları ve su altındaki jeolojik oluşumlar tarafından büyük oranda örtüldüler. Buluntuların olduğu bölge kayalık olması nedeniyle bölgede bir batığın olması da söz konusu olabilir. Buluntuların olduğu koy liman olmaya da çok uygun ve korunaklı, buradan Solililere görünmeden patikalardan Vuni Sarayı’na ulaşmak yaya olarak bir saat ancak sürer. Belli ki buluntuların olduğu bölgede, henüz Yeşilırmak köyü kurulmadan çok uzun zaman önce de denizcilik aktiviteleri vardı. Bu noktadan sonra yapılacak olan şey buluntularla ilgili arşivleme çalışması yapmak, gerekli testleri uygulayarak tarihçelerini tam olarak saptamak, ve bölgede daha ileri bir araştırmaya gitmektir” dedi.

amfora4copy

Genel Sekreter Tuncel; Girne Üniversitesi’nin Ana Misyonu Sadece Nitelikli Denizciler ve Havacılar Yetiştirmek Değil, Bilimsel Çalışma ve Araştırmalarla Kıbrıs Denizcilik Tarihine de Işık Tutmaktır…

Yrd. Doç. Dr. Ediz Tuncel konuyla ilgili açıklamasında, Girne Üniversitesi’nin ana misyonunun sadece nitelikli denizciler ve havacılar yetiştirmek olmadığını, ülkemizin zengin tarihinde özellikle denizcilikle ilgili olarak gizli kalmış tarihin de aydınlatılması olduğunu belirtti. Tuncel, Girne Üniversitesi araştırma ekiplerinin planlı etkinlikleri çerçevesinde araştırmalarını ülkenin her tarafında devam ettireceklerini ve ülkemizin bilinmeyenlerine ışık tutmaya devam edeceklerini de vurguladı.