Girne Üniversitesi Kampüsü Rüzgar Enerjisini Kullanacak
Eklenme Tarihi: 09 Ocak 2014, 14:37
Son Güncelleme Tarihi:06 Aralık 2016, 11:36

Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Girne Üniversitesi, enerji ihtiyacının bir kısmını ülkemizin doğal ve potansiyel enerji kaynağı olan rüzgar enerjisini kullanarak karşılamak için gerekli çalışmalara başladı. Girne Üniversitesi araştırma ekibinin doğal enerji kaynaklarıyla ilgili olarak yürüttüğü çalışmada elde edilen verilere göre KKTC’nin potansiyel enerji kaynağı olarak rüzgar enerjisinin ülkemizde kullanılmasının çok düşük bir maliyeti olduğu saptanmıştı. Buna göre, KKTC’de fosil bazlı kaynaklardan elde edilen elektrik enerjisinin kullanım maliyeti ortalama olarak 1kWh 0,17€’dur. Rüzgar enerjisini elektrik enerjisine çeviren ve çevirdiği enerjiyi yoğunlaştırarak konsantre etme özelliği bulunan yatay ve dikey rüzgar türbinlerinden elde edilecek elektrik enerjisinin maliyeti ise 0,015€ ile 0,017€ kWh arasında değişmektedir. Bu bağlamda, rüzgar türbinlerinden elde edilen ve en ekonomik ve sürdürülebilir enerji kaynağı olarak bilim dünyasında kabul gören rüzgar enerjisi ülkemizin potansiyel enerji kaynağıdır.

Konuyla ilgili olarak Girne Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İlkay Salihoğlu yaptığı açıklamada, üniversitelerde yürütülen araştırma sonuçlarının uygulama alanı bulmasının her zaman mümkün olmayabileceğini, ancak rüzgar enerjisi kullanımının KKTC’de mümkün olduğunu, bu vesileyle üniversitenin Girne’de planlanan kampüsünün enerji ihtiyacının bir kısmının öncelikle rüzgar enerjisi olmak üzere doğal, çevre dostu, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarından karşılanması için gerekli ön çalışmaların başlatıldığını ve bu amaçla GÜ kampüs inşaat planlama ve projelendirme çalışmalarının yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımına uygun olarak yürütülmekte olduğunu belirtti.