Girne Üniversitesi, “Engellilerin Hayata Eşit Katılımı için Birey Olarak Sorumluluklarımız” Seminerine Ev Sahipliği Yaptı
Eklenme Tarihi: 27 Nisan 2016, 13:02
Son Güncelleme Tarihi:06 Aralık 2016, 11:36
SONY DSC

Türkiye Engelsiz Hayat Akademisi Kurucusu, Otizm ve Engelli Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu 26 Nisan 2016 Salı günü Girne Üniversitesi’nde “Engellilerin Hayata Eşit Katılımı için Birey Olarak Sorumluluklarımız” isimli bir seminer verdi.

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, Girne Üniversitesi Kampüsü’nde “Engellilerin Hayata Eşit Katılımı için Birey Olarak Sorumluluklarımız” isimli bir seminer verdi.

Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu’nun Girne Üniversitesi Kampüsü’nde verdiği “Engellilerin Hayata Eşit Katılımı İçin Birey Olarak Sorumluluklarımız” isimli seminerde engelli bireylerin ve ailelerinin yaşadığı zorlukları, eğitim ve ulaşım alanlarındaki zorlukları ve birey olarak engellilerin yaşamını kolaylaştırmak adını bireylerin yapabileceği sorumlulukları anlattı.

Adem Kuyumcu: “Engel Sadece Fiziksel veya Zihinsel Bir Yetersizlik Değildir; Bazen de Toplumun Koyduğu Bir Durumdur”

Girne Üniversitesi’nde “Engellilerin Hayata Eşit Katılımı İçin Birey Olarak Sorumluluklarımız”isimli bir seminer veren Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu,kendisini normal bir birey olarak değerlendirerek; engelli bireylerin ve ailelerinin yaşadığı zorluklardan söz etti. “Her bireyin hayata katılması gerekir. Bu sebeple, mevcut engelle yaşamanın öğrenilmesi gerekiyor” dedi. “Engel, sadece fiziksel ve zihinsel yetersizlikten kaynaklanmaz,toplumun davranışları da bir çok engel yaratmaktadır” diyen Adem Kuyumcu, toplumun yargılarından ve işleyişinden bahsetti. Mevcut engelli yasalarından da bahseden Adem Kuyumcu, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 10. Maddesine dayanarak “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.”maddesine vurgu yapmak istiyorum. Hepimiz anayasada da belirtildiği üzere eşitiz” dedi. Sosyal medyada bulunan kaynaksız yardım kampanyalarına itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayan Adem Kuyumcu, “maalesef bu durum üzerinden acıma duyguları kötü niyete alet edilebiliyor. Bu yüzden, kaynağını bilmediğimiz yardım kampanyalarına katkıda bulunmak aslında yarar değil zarar getirebilmektedir” dedi.

SONY DSC

Adem Kuyumcu: “Engelli Olmak veya Engelli Yakını Olmak Utanılacak Bir Durum Değildir”

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, yaptığı konuşmasında engelliliğin aile tarafından kabullenebilmesinin zor olduğunu kaydetti. “Ailelerin kendi çocuklarını diğer çocuklardan ayırıp ötekileştirmemesi gerekir. Her çocuk eşittir” dedi. Engelli bireylerin bakan bakılan ilişkisinin önemine dikkat çeken Adem Kuyumcu, “engelli bireye bakmak, bakılan engelli birey olmak gerçekten zor durumlar. Özellikle bakımı yapan kişinin mutlaka eğitim alması gereklidir” dedi.

Engelli bireyinde durumunu bir kabullenme sürecinin olduğunu ve bunun zor bir süreç olduğuna değinen Adem Kuyumcu, “engelli bireyin kendi engelini fark etmesi ve kabullenmesi son derece hassas bir konu ve bireyin bu engeli ile nasıl yaşaması gerektiğinin hem kendisi hem de yakınları tarafından öğrenilmesi gerekmektedir” dedi.

Adem Kuyumcu: “Hayat Farklılıklarla Güzel, Farklılıklarla Birarada Yaşamayı Öğrenmemiz Gerekiyor”

Türkiye ve KKTC’de dünyaya oranla engellilerle ilgili derneklerin çok daha fazla olduğunu belirten Adem Kuyumcu, dernek yasalarının düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Engelliler için eğitimin önemli olduğunu kaydeden Adem Kuyumcu, “engelli bireylerin eğitimi konusu da sorunlu bir süreç. Engelli bireyler maalesef eğitim alanında da sıklıkla sorun yaşıyorlar; ancak bu çoğunlukla bireyin kendisi ile alakalı durumlardan kaynaklanıyor” dedi.Mimari engellere de dikkat çeken Adem Kuyumcu, “erişilebilirliğin kolaylaşması yine insanların elindedir”dedi.
“Hayat farklılıklarla bir arada yaşarken güzel” diyen Kuyumcu engelli bireylere yaşamayı öğrenmenin gerektiğini belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu’nun paylaştığı zengin içerikli, farkındalığı yüksek ve engellilerin yaşam mücadelesi tüm gerçekliğiyle anlatan seminer sonrasında söz alan Girne Üniversitesi Vakfı Müdürü Mutlu Soykurt, Kuyumcu’ya paylaştığı değerli bilgiler için teşekkür etti ve “yaşam mücadelesinde tüm bireylere sorumluluklar düşmektedir, bizler üniversite olarak engellilerin her türlü yaşam mücadelesine destek olarak her zaman yanlarında yer almaya devam edeceğiz, öğrenmeye ve paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu’ya günün anısına Girne Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Bölüm Dekanı Prof. Dr. Aysel Karafistan, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Tolun, Uzman Caner Özbilgiç ve Girne Üniversitesi Vakfı Müdürü Mutlu Soykurt tarafından plaket takdim edildi.