“ Girne Üniversitesi 2018 Yılında 120 Uluslararası Yayın İle KKTC’de 3. Sırada “
Eklenme Tarihi: 31 Ocak 2019, 15:41

Girne Üniversitesi öğretim elemanları,  2018 yılında Web of Science (WOS) ve Scopus’ta uluslararası indekslerde taranan dergilerde, 120’nin üzerinde yayın yaptı. Girne Üniversitesi bu rakamlarla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki 19 üniversite arasında 3’üncü sırada yer aldı.

Girne Üniversitesi öğretim elemanları tüm dünyada bilimsel anlamda kabul gören ve araştırmacılara onbinlerce makale sunan Web of Science ve Scopus’ta Temel Bilimler, Tıp Bilimleri, Eğitim Bilimleri, Sosyal ve Fen Bilimleri alanında  yayınlar yaptı.

Üniversitemiz tarafından 2018 yılı içerisinde 3’ü Türkçe kitap ve  ikisi uluslararası yayınevleri tarafından da basılmış bilimsel yayın, biri ders kitabı olmak üzere 6 kitap basıldı. GÜ öğretim elemanları ulusal ve uluslararası 17 konferansın düzenleme komitelerinde yer aldı ve yurt dışında Web of Science veya Scopus tarafından taranan ulusal ve uluslararası konferanslarda da 54 bildiri sunumu gerçekleştirdi. Üniversitemiz tarafından ülkemiz eğitimi ve toplumu ilgilendiren konularda 2018 yılında 2 uluslararası ve 3 ulusal konferans, 2 panel, 11 seminer, halka açık 3 eğitim kursu, 65 yaş üstü insanlarımızı eğitmek amacı ile Güz dönemi “tazelenme kursu” düzenlendi. Öğretim elemanlarımız ayrıca 2018 yılı içerisinde, katıldığı kongrelerde ödüle layık görüldü. Türk Toraks Derneği 21. Yıl Kongresi’nde “Ülke Tütün Kontrolüne Yapılan Katkı” başlıklı çalışma ile Lokman Hekim Vakfı Sarıay Birincilik Ödülü’nü  kazanırken yine aynı kongrede,  Astım Alerji Çalışma Grubu tarafından hazırlanan“Astım alanında ülke verilerine yapılan katkı” başlıklı çalışma da Sözlü Bildiri Ödülü aldı.

Üniversitemiz 2018 yılında bilimsel araştırma programları çerçevesinde üç adet proje destekledi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da desteklenen uzun vadeli bir araştırma projesi de ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile birlikte yürütülerek sonlandırdı. Söz konusu projeler kapsamında 4000 metre deniz derinliğine kadar bilimsel araştırma yapabilecek cihazlarla donatılmış olan  Kıbrıs’ın tek bilimsel araştırma teknesi  R/V TEAL Junior’ın  Avrupa Birliği Deniz Veri (EU SeaDataNet) Programı envanterine girmesi sağlandı.

Prof. Dr. İlkay Salihoğlu : “Eğitimi bilimle harmanlayıp üretmeye devam edeceğiz”
Bu konuda açıklama yapan Rektör Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, üniversitelerin akademik camiada başarılarını gösteren en önemli kriterlerden birinin indeksli dergilerde yayınlanan makale sayıları olduğunu belirtti ve bu bağlamda ülkemizdeki üniversitelerin arasında üçüncü sırada yer almanın, bilimsel yayın performansının 2018 yılında arttığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Salihoğlu, “Girne Üniversitesi öğretim elemanları 2018 yılında beklenen bilimsel etkinlik başarı sınırlarının üzerine çıkmayı başarmıştır. Bunu gerçekleştirirken hareket noktası üniversite misyon, vizyon ve hedeflerinde yer alan stratejileri oldu. Bu da arzu edilen bilimsel başarı hedeflerine doğru ilerlememizi sağladı ” dedi.

Bilimsel ve akademik anlamda ülkemize katkı sunmaya devam edeceklerini aktaran Salihoğlu, “Bu süreçte emek veren tüm akademik personele teşekkürlerimi sunuyorum. Tabi ki bu başarı yeterli olmayıp, uluslararası standartlar ve üzerinde bilgi üretmek en önemli hedeflerimiz arasındadır. Aksi halde, başkaları tarafından üretilen ve güncelliğini yitirmiş bilgilerle donanmış elemanlar yetiştirmekten öteye geçilemeyeceği bir gerçektir. Tecrübeli saygın akademisyenlerimiz, daha fazla sayıda kaliteli makale yayımlamaları için genç akademisyenlere yardımcı olarak üniversite sıralamalarında üst sıralara yükselmemizi hızlandıracaktır. Eğitimi bilimle harmanlayıp üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullanarak sözlerini sonlandırdı.