Girne Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öncülüğünde ‘ Diş Hekimliğinde Hipnoz Uygulamaları ve İletişim ‘ konulu bir seminer düzenlendi.
21 Şubat 2020 Cuma günü düzenlenen seminere Ankara Tıbbi Hipnoz Derneği Başkanı Diş Hekimi Murat Uslu konuşmacı olarak katıldı.
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Diş Fakültesi Dekanı ve Diş Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Serap Çetiner ve akademik kadronun yanı sıra 2. ve 3. sınıf öğrencilerinin hazır bulunduğu seminer büyük ilgi çekti.
“Prof. Dr. Serap Çetiner: Her 6 kişiden birinde diş hekimi fobisi görülmekte”
Seminerin açılışında konuşan Prof. Dr. Serap Çetiner diş hekimlerinin karşılaştığı en büyük sorunlardan birinin hasta kaygısı olduğunu ifade etti. Çetiner, araştırmalara göre her 6 kişiden birinde diş hekimi fobisi görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Serap Çetiner hipnotik terapi konusunda uzman olan Diş Hekimi Murat Uslu’nun bu konuda yaptığı çalışmalardan ve kitabından bahsederek sözü kendisine verdi.
“Ankara Tıbbi Hipnoz Derneği Başkanı Diş Hekimi Murat Uslu: Hipnoz bir tedavi değil araçtır, bir iletişim dilidir”
Ankara Tıbbi Hipnoz Derneği Başkanı Diş Hekimi Murat Uslu ise öncelikle kendisini davet eden Dekan Prof. Dr. Serap Çetiner’e ve Yard. Doç. Dr. Zeynep Yenen’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında üniversite eğitimi döneminde tanıştığı hipnoz tekniği konusundaki merakının nasıl geliştiğine ve bu konuda aldığı eğitimlere değindi.
Uslu, fobilerden ağrı gidermeye, anesteziden diş gıcırdatmaya kadar farklı alanlarda kullanılan hipnozu uygulayabilmek için diş hekimlerinin 160 saat, hekimlerin ise 200 saatlik bir eğitim almaları gerektiğini ifade etti.
Bir tedavi dili değil bir araç, bir iletişim dili olan hipnozun Türkiye’de yasal olarak uygulanabildiğini ve kendisinin uzmanlık alanında kullandığını söyleyen Diş Hekimi Murat Uslu yaptığı çalışmalardan örnekler verdi.
Hipno anestezi yönteminin nasıl kullanabildiğini, uluslararası çalışmaları ve işbirliklerini, uluslararası kuralları, klasik hipnoz ve Erickson hipnoz arasındaki farkları da aktaran Uslu, uygulamanın hastadaki etkilerini de dile getirdi.
Kısa bir hipnoz uygulamasını katılımcıları da dahil ederek gerçekleştiren Diş Hekimi Murat Uslu; iletişim, etkileşim ve değişim kavramlarının özel olarak altını çizdi.
“Diş hekimliği pratiğinde eğer hastayla doğru iletişim kuruluyorsa, etkili olup hedef doğrultusunda hastada değişime neden olunuyorsa hipnoz gerçeklemiş demektir“ diyen Uslu, iletişimin anahtarlarını, karşılaşılabilecek sorunların nasıl giderilebileceğini örnekler üzerinden anlattı.
Verilen aradan sonra geçilen ikinci bölümde hastaları ile yaşadığı deneyimleri, kişiden kişiye, yaş gruplarına göre değişen tedavi yöntemlerini videolar ve görsellerle detaylı örneklerle renklendirerek aşama aşama aktaran Diş Hekimi Murat Uslu’nun sunumu katılımcılardan büyük ilgi gördü.
Prof. Dr. Serap Çetiner seminerin sonunda soruları cevaplayan Ankara Tıbbi Hipnoz Derneği Başkanı Diş Hekimi Murat Uslu’ya teşekkürlerini sunarak bir plaket takdim etti.