‘Dijital Çağda Toplum ve Çocuk’ Semineri Düzenlendi
Eklenme Tarihi: 13 Mayıs 2019, 14:40
Son Güncelleme Tarihi:17 Temmuz 2019, 09:30


Girne Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Psikolojik Danışmanlık, Rehberlik ve Araştırma Merkezi iş birliği ile ‘Dijital Çağda Toplum ve Çocuk’ başlıklı bir seminer düzenlendi. Akademisyenler ve öğrencilerin yoğun katılım ve ilgi gösterdiği seminer saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

“Prof. Dr. Gökmen Dağlı: Dijitalleşme çağımızın önemli kavramlarından biri”
Açılış konuşmasını yapan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökmen Dağlı söz konusu seminerin düzenlenmesinin temel sebebini son UNICEF raporunda da yer alan “dijitalleşme “ kavramının oluşturduğunu söyledi . Dağlı, gelecek nesilleri yetiştirecek olan öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının bu konuda bilgilenmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Farklı toplumlardan çocuk ve dijital dünya üzerine örnekler veren Prof. Dr. Gökmen Dağlı, bu konudaki derslerin okul öncesi dönemden itibaren verilmesi gerektiğini kaydetti.

“Tuğun ve Arnavut: Siber Zorbalık Konusunda En Fazla Çocuklar Risk Altında”
Moderatörlüğünü Yakın Doğu Üniversitesi Center of Excellence Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Eşbaşkanı Prof. Dr. Zehra Altınay’ın yaptığı seminerde ilk olarak Yard. Doç. Dr. Vasfi̇ Tuğun söz aldı. Yard. Doç. Dr. Ahmet Arnavut ile birlikte hazırladıkları ‘Siber Zorbalık ‘ konulu sunumda Tuğun, siber zorbalık kavramını , hangi yollarla yapıldığını, nedenlerini , yaygın olmasının sebeplerini anlattı . Yard. Doç. Dr. Ahmet Arnavut ise konuya ilişkin global verileri paylaştı ve ağırlıklı olarak erkeklerin bu tür zorbalığa eğilimi olduğunu vurguladı. Arnavut, siber zorbalık konusunda en fazla çocukların risk altında olduğunu ifade etti ve bu konuda ebeveyn ve eğitmenlere düşen görevleri anlattı.

“Soykurt: Çocuklar teknolojinin yararlı taraflarından faydalandırılmalı”
Yard. Doç. Dr. Mutlu Soykurt ‘Sanal Dünyanın Dayanılmaz Hafifliği’ başlıklı sunumunda günümüzde erken çocukluk dönemi ile başlayan sanal dünyaya girme alışkanlığının bireyleri teknoloji bağımlısı haline getirdiğini söyledi. Soykurt çocukların teknolojinin yararlı yönlerinden faydalanmasının sağlanabileceğini vurguladı ve bu konuda önerilerde bulundu.

“Beyazsaçlı: Öğrencilerimiz İyilik Evi’nde Çocuklarla Son Derece Faydalı Çalışmalar Yaptı”
Yard. Doç. Dr. Mehmet Beyazsaçlı ‘Baskı Altındaki Çocuklarda İyilik Halinin Arttırılması ‘konulu sunumunda Lefkoşa Surlar İçi bölgesindeki çocuklar üzerine yaptıkları çalışmaları anlattı. Beyazsaçlı KKTC verilerine göre uyuşturucu ve soygun oranlarının diğer suçlara göre daha fazla olduğunu kaydetti. Yard. Doç. Dr. Beyazsaçlı daha sonra sözü İyilik Evi’nde çalışma yapan fakülte öğrencilerine bıraktı. Öğrenciler fotoğraf, basketbol, futbol, resim,psikodrama , satranç, bilgisayar gibi branşlarda çocuklarla ne tür çalışmalar yaptıklarını , nasıl iletişim kurup bilgiler aktardıklarını, kendi gözlemlerini ve elde ettikleri sonuçları anlattılar.

“Bayhanlı: Çocuklara haklarını yaşlarına uygun şekilde anlatmaya çalıştık”
Seminerde son olarak Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan “Haklarımı Biliyorum” isimli çocuk kitabını resimleyen Yağmur Bayhanlı söz aldı. Bayhanlı, Meral Akıncı’nın metin uyarlamasını yaptığı ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni yaşlarına uygun bir dille çocuklara anlatan kitabın nasıl ortaya çıktığını anlattı. Bayhanlı, çocuk haklarının önemine değindi ve resimleme sürecinde eşitlik kavramını temel aldıklarını ifade etti.

Seminerin kapanış konuşmasını yapan Prof. Dr. Zehra Altınay da eğitimcilerin seminerde üzerinde durulan konularda eğitilmelerinin önemli olduğunu söyledi. Altınay, emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkürlerini sundu.