“Denizlerimizin Hukukçu Kaptanı Gündüz Aybay” Belgeseli’nin Gösterimi Girne’de Yapıldı
Eklenme Tarihi: 10 Mayıs 2019, 15:30
Son Güncelleme Tarihi:17 Temmuz 2019, 09:49

‘Denizlerimizin Hukukçu Kaptanı Gündüz Aybay, Türk Boğazlarına Adanmış Bir Ömür ‘ başlıklı belgeselin gösterimi Girne Park Palace Otel Konferans Salonu’nda yapıldı.

Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin öncülüğünde düzenlenen gösterime Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay ,Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Mehmet Fatih Hüseyinoğlu , öğretim görevlileri, akademisyenler, öğrenciler, filmin yapımcıları ve Aybay ailesinin fertleri katıldı.

Özersay: Gündüz Aybay Deneyimli Olduğu Kadar Alçak Gönüllü Bir Kişiydi
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılışında konuşan Kudret Özersay, üniverisite döneminde yaptığı ‘Türk boğazlarından geçiş rejimi’ konulu araştırma için hocası Prof. Dr. Rona Aybay’ın yönlendirmesi sayesinde Gündüz Aybay ile tanıştığını ifade etti . Özersay ,deniz hukuku alanında deneyimli olduğu kadar son derece alçak gönüllü bir kişi olan Gündüz Aybay ile tanışmanın kendisi için çok önemli olduğunu ifade etti .

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Rona Aybar ise Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ne kendilerini duygulandıran bu organizasyon için teşekkür etti. Aybar, film gösterimi öncesinde Türk boğazlarından geçiş rejiminin tarihi sürecine değindi.

“Yapımcı Elif Aydoğdu Oral: Belgeselimizi Denizcilik Fakülteleri ile Buluşturmak En Büyük İsteğimiz”
Filmin uygulayıcı yapımcısı Elif Aydoğdu Oral, Atom Şaşkal’ın yönetmenliğini yaptığı filmin 7. gösterimini gerçekleştirdiklerini belirtti ve en büyük isteklerinin fimi festivallerin yanı sıra denizcilik fakülteleri öğrencileri ile buluşturmak olduğunu söyledi. Oral konuşmasında Gündüz Aybay’ın eşi Meral Aybay‘ın öğrencilere yönelik mesajını aktardı ve gösterimin gerçekleşmesi önerisini getiren GÜ Denizcilik Fakültesi öğrencisi Timur Görkem Kılıç’a ve organizasyonda emeği geçen fakülte yetkililerine ve çalışanlarına teşekkürlerini sundu.

Gündüz Aybay’ın yeğeni Barış Aybay ise , 1936 Montrö Sözleşmesi’nin halen gündemde olduğunu söyleyerek ailenin ilk başta bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmediği filme emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından gösterimi yapılan ve Gündüz Aybay’ın hayatının anlatıldığının belgeselde; boğazlardan geçiş trafiğinin güvence altına alınması , kaza oranlarının düşmesi, denizcilik dernekleri ve vakıflarının kurulmasında bir deniz hukukçusu olarak oynadığı önemli rol yakın çalışma arkadaşları ve aile üyelerince anlatıldı.

Film gösteriminin ardından Gündüz Aybay ile tanışmış olan GÜ Denizcilik Fakültesi öğretim elemanlarından Uzakyol Kaptanı Kutlu Bayramoğlu ve Uzakyol Kaptanı Enver Yetkili kendi deneyimlerini aktardılar.

Duygusal anların da yaşandığı ve katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği belgesel gösterimi teşekkür belgelerinin takdimi, toplu fotoğraf çekimi ve düzenlenen kokteyl ile son buldu.