Milli Eğitim Bakanı Girne Üniversitesi’nin Çalışmalarını Yakından İnceledi
Eklenme Tarihi: 04 Nisan 2014, 16:09
Son Güncelleme Tarihi:06 Aralık 2016, 11:36

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ni ziyaret ederek, üniversite ve fakülte hakkında bilgi aldı.

Girne Üniversitesi’nin kardeş üniversitesi olan Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) bünyesinde bulunan Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi binasını da gezen Arabacıoğlu’na ziyareti sırasında bir de plaket takdim edildi.

Milli Eğitim Bakanı Arabacıoğlu ziyarette yaptığı konuşmada, dünyanın büyük bir bölümünün suyla kaplı olduğuna işaret ederek, Denizcilik Fakültesi’nin büyük bir değer olduğunu belirtti ve disiplinli çalışmanın önemini vurguladı.

Ülkedeki 63 bine yakın üniversite öğrencisinin 35 bininin Türkiyeli, 16 bin civarının ise 100’ü aşkın ülkeden gelen öğrenciler olduğuna işaret eden Arabacıoğlu, farklı din, dil ve ırkların ülkeye kültürel anlamda zenginlik kattığını söyledi.

Kıbrıs Türk toplumunun yıllarca dışarıya kapalı bir toplum olarak 1963-74 yıllar arasında denizlerle bağlantısının 5-10 km. ile sınırlı kaldığını kaydeden Arabacıoğlu, bugün KKTC üniversitelerinden mezun olan gençlerin kendi ülkelerinde adeta bir elçi olarak KKTC’nin tanıtımına ve dünyaya açılımına katkıda bulunduklarını belirtti.

Arabacıoğlu, üniversiteler ve yatırımlar konusunda teşekkür ederek, başka ülkelerdeki doğal zenginlikler gibi KKTC’de de “sonradan kazanılmış” turizm ve üniversite sektörlerinin birer zenginlik olduğunu söyledi.

ALTUNÇ

YDÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof Dr. Mustafa Altunç da KKTC’nin denizcilikle 1974 yılına kadar haşır neşir olamadığını belirtti. Altunç, dünya ticaretinin yüzde 83’nün denizler yoluyla yapılmasının denizciliğin önemini ortaya koyma açısından yeterli olduğunu ifade etti.

Altunç, denizcilik alanında ilk olan üniversitenin 6 kişiyle başladığını ve bugün Türkiye’de dahi olmayan 3 bölümü ve 608 öğrencisiyle disiplinli bir şekilde yoluna devam ettiğini söyledi.

YDÜ’nün denizcilik alanında bugüne kadar 400 mezun verdiğini kaydeden Altunç, en donanımlı cihazlar ve kadroya sahip olan fakültedeki öğretim üyelerinin tümünün uzak yol kaptanı, mühendislerinin de başmühendis olduğunu belirtti.

SALİHOĞLU

Girne Üniversitesi Rektör Vekili ve Mütevelli Heyeti Kurucu Başkanı İlkay Salihoğlu ise Girne Üniversitesi’nin Yüksek Öğrenim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) ve Dünya Denizcilik Organizasyonu’nun yönetmelik ve mevzuatlarıma uygun olarak kurulduğunu söyledi. Salihoğlu, ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yönetmelikleri ve gerekliliklerine de bağlı kalındığını kaydetti.

Girne Üniversitesi’nin tüm eğitim ve öğretimini Uluslararası Denizcilik Örgütünün(IMO) Uluslararası Eğitim Standartları, Sertifikalandırma ve Denizcilik Vardiya Konvansiyonu- STCW 95 Sözleşmesi ve STCW 2010 Manila düzenlemeleri ile tam bir uyum içinde yürüttüğüne işaret eden Salihoğlu, Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin Eylülden itibaren işlevlik kazanmasını beklediklerini de dile getirdi. Salihoğlu, başvuru kabul eden bölümleri Sivil Hava Ulaştırma Lojistiği Bölümü, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü ve Özel Pilot Lisansı (Private Pilot Licence) Programı olarak açıkladı.

KKTC’de deniz hukuku konusunda da büyük eksiklik yaşandığını anlatan Salihoğlu, bu konuda girişimlerin tamamlandığını ve önümüzdeki yıl “Deniz Hukuku” ve “Balıkçılık” bölümlerini de açmayı hedeflediklerini söyledi.

Kaynak: KIBRIS POSTASI