100 Parçalık Zengin Bir Koleksiyonla Tataristan’ın Kültürünü, Tarihini ve Sanatını Kuzey Kıbrıs’a Taşıyan “Tataristan Kültür ve Tarihi Sanat Sergisi”, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nde Açıldı
Eklenme Tarihi: 04 Nisan 2023, 10:47
Son Güncelleme Tarihi:17 Nisan 2023, 08:17

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin 100 parçalık zengin bir koleksiyonla Tatar Halkının kültürünü, tarihini ve sanatını Kuzey Kıbrıs’a taşıyan “Tatar Halkı Kültür ve Tarihi Sanat Sergisi”, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nde açıldı

Ersin Tatar: “Yakın Doğu Üniversitesi ve Kıbrıs Modern Sanat Müzesi aracılığı ile Kıbrıs Türk halkıyla buluşan bu değerli sergi aynı zamanda Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğumuzu da ortaya koyuyor.”
Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin 440’ıncı sergisinin açılışına katılan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşmasına “Benim için kişisel olarak da çok anlamlı olan bu özel serginin açılışında bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum” sözleriyle başladı. Kendisinin soyadının ailesinin Tataristan’a uzanan köklerinden geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Tataristan’dan gelerek sergini açılışına katılan misafirlere hoşgeldiniz diye seslendi. Geçtiğimiz aylarda, Bursa’da düzenlenen “Türkiye-Tataristan İş Forumu”nda Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov’la bir araya geldiğini hatırlatan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Sayın Cumhurbaşkanı ile konuşurken, kendisine köklerimin Tataristan’dan geldiğini ve babamın adının da Rüstem olduğunu aktardım. Bu bağlamda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Tataristan’ın geçmişten gelen kadim köklere sahip olduğunu bu görüşmede de karşılıklı olarak vurgulamıştık. Tarihin bu döneminde, her iki ülkenin de vermekte olduğu varoluş mücadelesinde birbirine destek olması gerektiğinin önemini de vurguladık” ifadesini kullandı.

“Tatar Halkı Kültür ve Tarihi Sanat Sergisi” ile Tatar halkının kültürünün Kuzey Kıbrıs’ta da yaşayacak olmasından dolayı mutluluk duyduğunu dile getirerek Cumhurbaşkanı Tatar, “Tatar halkı ve bizlerin arasında her daim kadim ve kutsal bir bağ vardır. Tarihte ya da günümüzde yapılan bazı yanlış hamlelerle sahip olduğumuz bağ koparılmak istense de bu mümkün değildir” dedi.

Tataristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin birlik içerisinde birbirlerine destek olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Bizler her daim teknoloji ve çağdaş iletişim kanalları ile tüm sınırları ve engelleri aşarak sanatsal, kültürel ve güçlü bağlarla bir arada olarak buluşmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Tatar, “Yakın Doğu Üniversitesi ve Kıbrıs Modern Sanat Müzesi aracılığı ile Kıbrıs Türk halkıyla buluşan bu değerli sergi aynı zamanda Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğumuzu da ortaya koyuyor” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Tatar Halkı Kültür ve Tarihi Sanat Sergisi ile Tatar halkının muhteşem tarihini ve kültürünü yakından tanıma fırsatı bulacağız.”
Sergideki açılış konuşmasına Tatar halkının sahip olduğu kültürel zenginliğe değinerek başlayan Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Tataristan, zengin bir tarih, sanat ve kültür mirasına sahiptir. Geleneksel Tatar el sanatlarından, modern sanata kadar birçok alanda adından söz ettiren Tataristan; müzik, tiyatro ve sinema alanlarında gelenekseli modernle birleştiren bir tarza sahiptir” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin 440’ıncı sergisi olan olan “Tatar Halkı Kültür ve Tarihi Sanat Sergisi” ile birlikte ziyaretçilerin, Tatar halkının muhteşem tarihini ve kültürünü yakından tanıma fırsatı bulacağını vurgulayan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Kıbrıs Modern Sanat Müzemiz Tataristan’dan daha önce kişisel ve karma sergilerde 40’a yakın devlet ve halk sanatçının eserlerini sanatseverlerle buluşturdu. Tatar halkının kültür ve tarihinin detaylarına odaklanan böylesine görkemli bir sergi ise bir ilk. Tüm halkımızın bu sergiyi ziyaret ederek bu güzellikleri deneyimlemesini temenni ediyorum”dedi.

Hafizov Azat Hafizof: “Güzel Kıbrıs’ımız, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi ile birçok kültür için bir buluşma noktası teşkil ediyor.”
Tatar Halkı Kültür ve Tarihi Sanat Sergisi’nin açılışında Tatar halkı adına kısa bir konuşma yapan Tataristan Cumhuriyeti Yatırım Finans Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Hafizov Azat Ralifoviç, açılışı yapılan serginin Kuzey Kıbrıs’la buluşmasının dört yılı aşkın bir süreye yayılan bir emeğin ürünü olduğunu vurguladı.

“Değerli Tatar halkımızın Kuzey Kıbrıs’ta temsil edilmesi ve bu etkinliğe katılabilmesi bizim için çok büyük bir onurdur” diyen Hafizov Azat Ralifoviç, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’e seslenerek “Bu etkinliği organize ettiğiniz için Tatar Milleti’nin kalbinden gelen duygularla teşekkür ediyoruz” dedi. Tatar Halkı Kültür ve Tarihi Sanat Sergisi’nin yeni başlangıçlar oluşturması temennisinde de bulunan Hafizov Azat Ralifoviç, “Güzel Kıbrıs’ımız, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi ile bir çok kültür için bir buluşma noktası teşkil ediyor. Umuyorum ki, özellikle tüm dünyadaki Tatarlar için de cazibe merkezi olacaktır” ifadesini kullandı.