Proje, KKTC-TC arasında yer alan Kilikya Baseni’nde insan kaynaklı ve doğal değişimlerin deniz ekosistemi üzerindeki etkilerin araştırılmasını hedefliyor.
İnsan kaynaklı ve doğal değişimlerin Doğu Akdeniz bölgesinde, KKTC-TC arasında yer alan Kilikya Baseni’nde deniz ekosistemi üzerindeki etkilerin belirlenmesi amacıyla hazırlanan ve yürütücülüğünü Prof.Dr.İlkay Salihoğlu’nun yapacağı projeye TUBİTAK maddi ve manevi destek veriyor.
Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Girne Üniversitesi ve Çevre, Atmosfer, Yer ve Deniz Bilimleri Grubu (ÇAYDAG) işbirliğinde yürütülecek ve KKTC-TC arasında yer alan Kilikya Baseni’nde insan kaynaklı ve doğal değişimlerin deniz ekosistemi üzerindeki etkilerin araştırılmasını hedefleyen projeye TUBİTAK da destek veriyor.
Girne Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İlkay Salihoğlu projenin önemine dikkat çekti…
Girne Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İlkay Salihoğlu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Türkiye ve Kıbrıs adası arasında kalan deniz alanı hem KKTC hem de TC için çok büyük bir jeopolitik ve ekonomik bir öneme sahip olduğunu dile getirdi ve projenin önemine işaret etti.
Projenin hedefleri bölgenin durumuna ışık tutacak…
Prof. Dr. Salihoğlu, 36 aylık bir döneme yayılan proje çalışmasının ana hedeflerinin bölgenin hidrodinamik yapısının daha iyi anlaşılması ve daha önceki bulgularla birlikte yorumlanması, biyokimyasal ve ekosistem dinamiklerinin fiziksel yapı ile olan etkileşimlerinin belirlenmesi, atmosfer-deniz-kara etkileşimlerinin ekosistem yapısına katkılarının incelenmesi, insan kaynaklı ve doğal değişkenliklerin ekosistem yapısına göreceli etkilerinin belirlenmesi, kıyı bölgelerinin biyolojik çeşitliliğinin ve biyotop yapılarının saptanması, kıyı ve açık sularda “iyi çevresel durum” hedeflerine yönelik “referans şartların” belirlenmesi, ve Pelajik balık biyoçeşitliliği ve biyokütlesinin mevcut durumunun saptanması olduğunu söyledi.
AB kriterlerinin yerine getirilmesinde proje verilerine ihtiyaç duyulacak…
Prof. Dr. Salihoğlu ayrıca, toplanacak verilerin bölgede planlanan çeşitli yatırımlar (örneğin nükleer santral, su ve petrol boru hatları, sualtı elektrik ve iletişim hattı) için bilimsel bir altyapı işlevi de göreceğini ve daha sonraki yıllarda elde edileceklerle birlikte sistemin on-yıllar sürecindeki değişimlerinin saptanabilmesine olanak sağlayacağını belirtti. Prof. Dr. İlkay Salihoğlu AB üyesi ülkelerinin ekonomik sahası içinde kalan denizel (kıyı/açık) alanlarda 2020’ye kadar ulaşılması hedeflenen “iyi çevresel / ekolojik seviye / durum” kriterlerinin belirlenmesinde de bu toplanan verilere ihtiyaç duyulacağına dikkat çekti ve projenin önemini vurguladı.