Sanatçılar tarafından farkındalık yaratmak ve dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) karantina günlerinde ortaya çıkardıkları eserleri sanatseverlerle paylaşmayı sürdürüyor…
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre sanatçı İrina Lavrinenko ise, Kovid-19 karantina günlerinde eserlerinde kullandığı figürler ve motifler ile Kıbrıs’ın tarihi dönemlerini tuvaline yansıttı.
Sanatçı, Kıbrıs’a Özgü Motif ve Figürleri Tuvale Yansıttı
Sanatçı, Kıbrıs adasının çeşitli antik kentlerinde Arkeolojik kazılar sonucunda gün yüzüne çıkarılmış olan Kıbrıs-Arkaik I (M.Ö.750-600) dönemine ait seramik kaplar üzerine çizilmiş çeşitli figür ve motiflerden esinlenerek üç farklı eseri tuvaline işleyerek sanatseverlerin beğenisine sundu.
sanatçı İrina Lavrinenko; “Resmedilen figürler arasında balık avlayan kuş, yaban keçisi, göçmen kuşlar, maymun ile seramikler üzerinde çizilen dönemin özelliklerini yansıtan çeşitli şekiller ve semboller bulunmaktadır. Bu şekillerden birisi ise Kıbrıs’ın Arkeolojik devirlerindeki simgelerinden olan nilüfer çiçeğidir. Ayrıca Kıbrıs adasının antik kentlerinde gün yüzüne çıkartılmış olan mozaikler de resimlerde kullanılmıştır.” İfadelerini kullandı
Açıklamada, sanatçıların, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için karantina günlerinde ortaya çıkardıkları eserlerin paylaşılmaya devam edileceği bildirildi.
İrina Lavrinenko Kimdir?
1958 yılında Tiflis kentinde dünyaya geldi. 1983 yıllında Tiflis Devlet Sanat Akademisi’nde eğitimini tamamladı. 2001-2003 yıllarında okulda resim öğretmeni olarak çalıştı. 1987-1992 yılları arasında Aleksandr Puşkin Devlet Pedagoji Enstitüsü’nde öğretmenlik görevi yaptı.
1997 yılından itibaren Gürcü tekstil grubunun üyesidir.
Çok sayıda ulusal ve uluslararası karma sanat sergilerinin katılımcısıdır:
1998- Modern Sanat Galerisinde düzenlenen Gürcü tekstil grubunun sanat sergisi;
1999- Ulusal Sanat Galerisinde düzenlenmiş olan “İpek Yolu” adlı tekstil sanatının ikinci uluslararası sanat sergisi;
2000- Modern Gürcü elyaf sanatının sergisi, İsrail;
2001- Tiflis’in Karvasla galerisinde düzenlenen Gürcü tekstil sergisi;
2003- 4. uluslararası tekstil sanatı sergisi, Karvasla Tiflis Tarih Müzesi;
2005- Georgian Quilt sanat sergisi (19-20yy). “Karvasla” Gürcistan Tarih Müzesi.
2006- ABD’nin Şikago kentinde düzenlenen Gürcü sanat sergisi; ABD’de düzenlenen “Toprağımızı örtelim” adlı uluslararası quilt yarışmasında birincilik ödülüne layık görüldü; “Razio” galerisinde quilt sergisi; “Gallery 9” galerisinde tekstil sanat sergisi; “315”adlı sanat sergisi, Charden Art gallery.
2010- “Quilt – tekstil sanatı” karma sanat sergisi, Soros Vakfı Galerisi;
2012- “İç Tekstil” sanat sergisi, Vero Vario Galerisi;
2014- Tiflis Devlet Sanat Akademisinde düzenlenen Gürcü sanatçılarının tekstil sergisi; “Barselona Sanat Festivali”, “Ada” galerisinde uluslararası sanat sergisi, İspanya.
Kişisel sanat sergileri:
2003- Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde düzenlenen kişisel sanat sergisi;
2006 – Center Point Galerisi’nde kişisel sanat sergisi;
2007- Gürcistan’daki ABD Büyükelçiliği kişisel sanat sergisi;
2019 – Kişisel sanat sergisi, “Charden” galerisi.