-KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Girne Üniversitesi’nde verdiği seminerde Girne Üniversitesi öğrencileri ile buluştu.
-KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Girne Üniversitesi’nde “Turizm” konulu bir seminer verdi.
Girne Üniversitesi öğrencilerine Ada ülkeleri, turizmin önemi ve turizm çeşitleri ile ilgi seminer vermek için Girne Üniversitesi kampüsüne gelen KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu’nu, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahreddin Sadıkoğlu, Girne Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Girne Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Hürmüs Refiker ve Girne Üniversitesi Vakfı Müdürü Mutlu Soykurt karşıladılar.
Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun gerçekleştirdiği seminerde konuşma yapan Girne Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu’na geldiği için teşekkürlerini sundu. Konuşmasında kısaca Faiz Sucuoğlu’nun özgeçmişinden bahseden Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, daha sonra konuşmasını yapmak üzere Faiz Sucuoğlu’nu kürsüye davet etti.
Faiz Sucuoğlu: “Girne Üniversitesi’nde kendimi evimde gibi hissediyorum”
KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Girne Üniversitesi’nde Dekanlara, Bölüm başkanlarına ve öğrencilere verdiği Turizm konulu seminer konuşmasına başlamadan önce Girne Üniversitesi’nde bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti ve “Girne Üniversitesi’nde kendimi evimde gibi hissediyorum. Suat Hoca’mızı turizme girmesi konusunda ikna etmeye çalışıyorum; kendisi Kıbrıs Türk’ünün bir şeyler yapabileceğinin ilk ve en önemli örneğidir” dedi.
Faiz Sucuoğlu: “Ada Ülkelerinde Hizmet Sektörü, Turizm Ve Çatısı Altındaki Eğitim ve Sağlık Çok Önemlidir”
Konuşmasında öğrencilere hem kendi deneyimlerinden hem de rakamsal verilerden bahseden KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, KKTC insanının eğitim seviyesinin turizmi etkileyen önemli faktörlerden biri olduğuna vurgu yaparak, “Ada ülkelerinde turizm ve çatısı altındaki eğitim ve sağlık çok önemlidir. Özellikle sağlık turizminin önümüzdeki dönemde giderek önem kazanacağını söyleyebiliriz. Artık gelişmiş ülkelerden gelen insanlar mass turizmi olan 6 yıldızlı otellerde konaklamaktan, gösterişten ziyade gittikleri ülkelerin insanlarını, yemeklerini ve kültürlerini tanımaya önem veriyor. Bu yeni turizm trendi gelişmiş ülkelerde yaygınlaşmaktadır. Az gelişmiş ülkelerde ise mass turizmi ön plandadır” dedi.
Faiz Sucuoğlu: “Turizmin Getirisi Bütçenin Üçte Birine Tekabül Ediyor”
KKTC olarak henüz turizm konusunda emeklemekte olduklarını, rakiplerinin ise koşuyor olmasına dikkat çeken Faiz Sucuoğlu, “20.850 aktif yatak kullanımlı KKTC’nin doluluk oranı yıl itibariyle %50,5; fakat 5 yıldızlı otellerde doluluk olanı %65-66 gibi bir rakamdır. Biraz önce hedef koyduğumuz daha butik oteller ve daha küçük turizm yatırımları ve ilgi turizminde maalesef oran oldukça düşük kalıyor. Bu özel ilgi amacıyla kurulan Eko Turizm adında Karpaz bölgesinde açılan otellerin (12 odalı) doluluk oranı %12’dir. Yaz aylarında ise %85 üzerinde; bizim sıkıntımız kış turizmi. Kış turizmini çekici hale getirirsek turizmi gerçek anlamda bir lokomotif sektör olarak götürebiliriz. Şuanda turizmin 2015 yılı için 720 milyon dolar bir getirisi söz konusu ve bu 50’ye yakın küçük ve büyük sektörü, mesela marangoz, narenciye, hellim ve süt üreticisi gibi, direkt ve indirekt etkiliyor. Bu rakam, bütçemizin üçte birine tekabül eden bir rakamdır. Şuanda yeni yeni yürümeye başlayan bir sektör için bu rakam büyük bir rakamdır” dedi.
Faiz Sucuoğlu: “KKTC’nin Kendi Kendine Yeten Bir Ülke Olması İçin 50 Bin Yatak Kapasitesi ve 3 Milyon Turist Yeterlidir”
Faiz Sucuoğlu sözlerine KKTC’nin kendi kendine yetebilen bir ülke olabilmesi için 50 bin yatak kapasitesinde olması ve 3 milyon turist ağırlıyor olmasının tek başına yetebileceği bilgisiyle devam etti. “20 bin yatak kapasitemiz ile şuan turizmin birinci liginde olmamız mümkün değil. Tur operatörleri 20 bin yatak kapasitesini çok fazla önemsemez. Büyük tur operatörlerinin dikkatini çekebilmek için en az 50 bin yatak kapasitesi gereklidir. Yapacağı reklamın geri dönüşünü alamayacakları için 50 bin yatak altı kapasite ile ilgilenmezler. Bizim 50 bin yatak kapasitesinde olma imkanımız var; bunun için projelerimiz de var. Bafra bölgesinde 16 bin yatak kapasiteli 4 oteli kapsayan, 2sinin inşaatı bu sene tamamlanacak bir projemiz var. Rahmetli Özal, “İkinci Belek” olarak adım attığı bir projedir. Duraklamaya uğrayan bu projenin duraklamasını bu yıl itibariyle sonlandırarak ivme kazandıracağız” dedi.
Faiz Sucuoğlu: “Turizmin İki Ayağı Olan Eğitim ve Sağlık Sektörlerinde Altyapılarımız Uygun, Giderek Artan Bir İvme İle Turizm Sektörüne Katkı Sağlayacaklardır”
Turizmin bir çatı olduğunda altında farklı sektörler barındırdığına değinen Faiz Sucuoğlu, eğitim ve sağlığın en önemli ayaklardan olduğunu ifade etti. “Turizm sektörünü besleyen sağlık ve eğitim sektörleri için Ada’mızın alt yapısı son derece uygun. İlk başlarda 20 bin, 30 bin öğrenci derken şimdi konuşulan rakamlar bu sayıların çok üzerinde. Şehirlerimiz öğrenci şehirleri olmaya son derece müsait. Sağlık turizmine geldiğimizde ise, diyebilirim ki Yakın Doğu Üniversitesi’nin öncülüğünde gidecek; Lefkoşa’daki Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ve burada, Girne’deki, temel atma töreninde bulunduğumuz, hızla yükselen ve Kasım’da açılacak olan Girne Üniversitesi Hastaneleri ile ivme kazanacak. Sağlık ve yatak kapasitesi sunumu son derece önemlidir. Sayılar yüzlerce olacağı için; özellikle yatak kapasitesi son derece önemli” dedi. KKTC’nin bu sektörde öne çıkan en büyük özelliğinin is iklimi olduğuna değine Faiz Sucuoğlu, “KKTC’nin iklimi, yaraların, özellikle estetik operasyon yaralarının son derece hızlı iyileşmesini sağlıyor; moral olarak da hastalara iyi geliyor. Alt yapımızı da güçlendirirsek; sağlık turizmi ciddi boyutlara gelebilir. Sağlık turizmi altında önemli bir nokta Geriatri’dir. Soğuk iklimlerdeki yaşlılara yönelik sağlık hizmetleri altyapıları olan hotel ve motellerin olduğu bir yapılanma ile Geriatri, sağlık turizminde çok önemlidir. Şuanda bile özellikle İngiltere’den yatırım önerileri almaktayız” dedi.
Faiz Sucuoğlu: “KKTC Turizmi İçin Yatırımlarımız Devam Edecek”
KKTC’nin iklim ve doğa yönünden turizm için son derece uygun olduğunu belirten Faiz Sucuoğlu, istihdam olarak sıkıntı yaşadıklarını, vatandaşların otellerde çalışmamasının sorun oluşturduğunu belirtti. Otellerde KKTC’ye özgü yemeklerin sunulmasının, yerli portakalın servis edilmesinin gerekliliğine değinen Faiz Sucuoğlu, Çevre bilinciyle birlikte yapılacak yeni yatırımlarla turizme ivme kazandıracaklarını ifade etti. Mart sonu açılacak yürüyüş parkuru ile KKTC’nin 6 günde gezilebileceğini, parkurların etraflarında da küçük pansiyon gibi işletmelerin olacağı bilgisini veren Faiz Sucuoğlu, bisiklet parkurları yapılacağının da müjdesini verdi. “Akdeniz’in en temiz denizi bizim ülkemizde, bunu kıymetini bilmemiz ve değerlendirmemiz gerek. Malta adasının tek sermayesi babutsadır ve en büyük ekonomik turizm oradadır. Bu sebeple elimizdeki kaynakları iyi değerlendirmeye odaklanmalıyız” diyerek ülkelerdeki KKTC imajının yükseltilmesi gerektiğine değinen Faiz Sucuoğlu, “öğrencilerimiz KKTC tanıtımında bize yardımcı olsunlar, biz de bakanlık olarak onlara elimizden gelen tüm desteği vereceğiz” diyerek sözlerine son verdi.
Seminer sonunda KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu’na, Girne Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. İlkay Salihoğlu tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.