‘KKTC Denizciliğinin Geleceği’ Başlıklı Panel Düzenlendi
Eklenme Tarihi: 20 Temmuz 2019, 11:04
Son Güncelleme Tarihi:22 Temmuz 2019, 08:02


Girne Üniversitesi Denizcilik Merkezi (GÜDENMER), Koç Üniversitesi Denizcilik Formu (KÜDENFOR)’un işbirliği ile 19 Temmuz 2019 Cuma günü ‘KKTC Denizciliğinin Geleceği’ başlıklı bir panel düzenlendi.

Girne Üniversitesi Konferans Salonu’nda yapılan panele;  KKTC Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Bağzıbağlı, Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sertaç Hami Başeren, KÜDENFOR Direktörü Amiral Cem Gürdeniz ve GÜDENMER Başkanı Kaptan Enver Yetkili’nin  yanı sıra dekanlar, akademisyenler, konunun uzmanları ve öğrenciler yoğun katılım gösterdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panelde açılış konuşmasını yapan  Rektör Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Girne Üniversitesi  Denizcilik Fakültesi’nin bugüne kadar yaptığı başarılı çalışmalarına GÜDENMER’in kurulması ile devam ettiğini söyledi. Salihoğlu bu bağlamda KÜFENDOR ile imzalanacak protokolün önemine değindi ve başta Günsel ailesi üyeleri olmak üzere destekte bulunanlara teşekkürlerini sundu. Prof. Dr. İlkay Salihoğlu 20 Temmuz Barış Harekatı’nın yıl dönümü vesilesiyle şehit ve gazileri minnetle andıklarını ifade etti.

KÜFENDOR Direktörü Amiral Cem Gürdeniz, Girne Üniversitesi’ne paneli düzenlediği için teşekkür etti. Gürdeniz 2 yıldır farklı üniversitelerle yaptıkları çalışmalarla KKTC ile Türk denizciliğinin entegrasyonu yolunda önemli adımlar attıklarını ifade etti. Amiral Cem Gürdeniz GÜDENMER’in kurumsal kimlik ve ada açısından öneminin altını çizdi.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ise konuşmasında denizlerin ve denizlerin gücünü iyi kullanmanın , denizcilik politikası geliştirilmesinin ve toplumsal farkındalığın önemine vurgu yaptı. Başçeri Türk deniz gücünün askeri ve diğer unsurları ile gelişmekte olduğunu ve dünya denizlerinde layık olduğu yere gelmek için emin adımlarla ilerlediğini belirtti. Doğu Akdeniz bölgesindeki son gelişmelere de değinen Başçeri paneli hazırlayanlara teşekkürlerini sundu. Ali Murat Başçeri konuşmasının ardından Amiral Mustafa Özbey’e katkılarından dolayı bir hediye takdim etti.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, vatan kavramının sadece karayı değil denizi de kapsadığını vurguladı. GÜ’nün kurduğu GÜDENMER gibi merkezlerin ve benzerlerinin artmasının önemine işaret eden KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan,  amatör denizcilik konusunda son dönemde yaptıkları çalışmalara değindi.

‘KKTC Denizciliğinin Geleceği’ başlıklı panelin Prof. Dr. Sertaç Hami Başeren moderatörlüğünde yapılan birinci oturumunda ilk olarak söz alan Amiral Mustafa Özbey Doğu Akdeniz’de yaşanan son gelişmelerin tarihsel süreçle olan benzerliğine değindi. Özbey, KKTC ile TC arasındaki işbirliğinin önemini vurguladı.

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Sertaç Hami Başeren, ‘Doğu Akdeniz Enerji Politikaları ve Deniz Yetki Alanları’ konulu bir sunum yaptı. Güncel gelişmeler üzerinden örnekler verdiği sunumunda görseller eşliğinde detaylı bilgiler aktaran Başeren, münhasır ekonomik bölge kavramının önemine değindi ve sondaj krizi konusunda yapılabileceklerin yanı sıra olası gelişmelere değindi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Bağzıbağlı ise KKTC Denizcilik Politikaları hakkındaki konuşmasının başında panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Bağzıbağlı bakanlık olarak yaptıkları Gazi Mağusa Limanı’nın turizm açısından canlandırılması, Kalecik bölgesine yeni bir yük limanı açılması ve Girne antik limanının iyileştirilmesi gibi çalışmalardan bahsetti. Gemi trafiği emniyet sisteminin aktif hale getirilmesini hedeflediklerini belirtten Bağzıbağlı, amatör denizci yetiştirme programlarının yanı sıra balıkçılara yönelik özel faaliyetlerde de bulunduklarını vurguladı.

GÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gökmen Dağlı konuşmasının sonunda Bağzıbağlı’ya katılımından dolayı teşekkür ederek bir hediye takdim etti.

Daha sonra söz alan GÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Altınay KKTC deniz turizmi, yatçılık ve marinacılık üzerine yaptığı sunumda turizm alanında yaşanan global gelişmelere vurgu yaptı. Turizm gelirlerinin tartışmasız olarak çok önem taşıdığını ifade eden Altınay denizlerin ve kruvaziyer turizminin bu noktada gelecek açısından da önemli yer teşkil ettiğini belirtti.

GÜ Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Mehmet Fatih Hüseyinoğlu ise KKTC’de denizcilik eğitimi üzerine yaptığı sunumunda ada genelinde denizcilik alanında eğitim veren kurumlara değindi ve Fakülte olarak geldikleri noktayı anlattı. Hüseyinoğlu yeni eklenen Sualtı Teknolojileri bölümü, Maritime Student Career Center gibi birimlerle her geçen gün geliştiklerini kaydetti. Doç. Dr. Mehmet Fatih Hüseyinoğlu adada yaşamın öğrenciler açısından avantajlı ve dezavantajlı yönlerine de değindi.

Birinci oturumun son konuşmacısı TC Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şeref Tabak, denizcilik politikalarının geçmişten günümüze geldiği noktayı ayrıntılı olarak anlattı. AB çerçevesinde denizcilik alanında yapılması planlanan düzenlemelere değinen Tabak, AB mevzuatlarına uyumun önemini vurguladı.

Panelde 1. oturumun sonunda yapılan soru cevap bölümünün ardından Amiral Cem Gürdeniz ile Kaptan Enver Yetkili;  GÜDENMER ile KÜFENDOR arasında Türkiye ve KKTC denizciliğinin geliştirilmesi için işbirliğini öngören bir protokole imza attılar.

Panelin öğle yemeği için verilen aranın ardından başlayan ve moderatörlüğünü KÜDENFOR’dan Kaptan Levent Akson’un yaptığı ikinci oturumunun ilk konuşmacısı KÜFENDOR’dan Ekonomist Şahin Yaman dünya ekonomisindeki eksen kaymasının Türkiye ve KKTC açısından ekonomik sonuçlarını anlattı.

GÜDENMER Başkanı Kaptan Enver Yetkili ise konuşmasında Doğu Akdeniz konteyner taşımacılığı üzerine yaptığı çalışmalardan ve bunların uluslararası camiadaki yankılarından bahsetti. Yetkili bu bağlamda Gemikonağı’na konteyner limanı yapılarak yeni bir açılım gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Deniz Hukukçusu Avukat Bilun Elmacıoğlu; Birleşmiş Milletler’in 541 sayılı kararı, 2004 yılında yapılan referandumun sonuçları ve sonrasında dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın raporuna yansıyan ifadeler gibi farklı başlıklar üzerinden KKTC ve ambargolar konulu bir sunum gerçekleştirdi. Bilun Elmacıoğlu denizcilik şirketlerinin yaşadığı sorunlara değindi ve bir devletin tanınması ile ambargo uygulanmasının birbirinden farklı konular  olduğunu vurguladı. Elmacıoğlu bu noktada konuya ilişkin AB Adalet Divanı’nın 1994 yılında aldığı ticari ambargo  kararı ile sonrasında yaşanan ekonomik zorluklara  ve adadan göçü de kapsayan sonuçlarına değindi.

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan Kemal Şoföroğlu ise ülkenin kıyı şeridinin uzunluğuna karşın balıkçılık alanındaki bilimsel araştırmaların devlet birimlerine aktarılmasında ve teknolojik gelişmelerin takibinde geride kalındığını ifade etti.  Daha çok kıyı balıkçılığının yapıldığını söyleyen Şoföroğlu sunumunda; mevcut balıkçı barınaklarının durumu ve iyileştirilme faaliyetlerinden, sektör çalışanları ve balık üreticiliğine ilişkin güncel verilerden ve işleme ve değerlendirme sisteminin olmamasının sonuçlarından bahsetti. Kemal Şoföroğlu uzman personel eksikliğinin yanı sıra avcılık politikaları konusunda yapılması gerekenleri detaylı olarak anlattı.

GÜ Denizcilik Fakültesi öğretim görevlisi Kaptan Kutlu Bayramoğlu ise geçmişte denizcilik denilince sadece limancılığın akla geldiğini belirtti. Kalecik ve Teknecik’teki tesisler hakkında bilgi veren Bayramoğlu marina ve yatçılık faaliyetlerinden de bahsederek  yeniden yapılanma faaliyetleri konusundaki görüşlerini detaylı olarak aktardı. Kutlu Bayramoğlu konuşmasının sonunda KKTC denizciliğinin doğru yapılandırılabilmesi için yapılması gerekenleri özellikle vurguladı.

Tartışma ve Soru-Cevap bölümü ile devam eden ve son derece başarılı geçen panel Enver Yetkili ve Cem Gürdeniz’in yaptıkları kapanış konuşmaları ile son buldu.