Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için, Sanatçı ve Akademisyen Doç. Dr. Murad Allahverdiyev’in 25 eserden oluşan “Adadan Esintiler” Adlı Kişisel Sergisi 29 Temmuz Çarşamba Günü Açılıyor
Eklenme Tarihi: 27 Temmuz 2020, 14:24

Yakın Doğu Üniversitesi Resim-iş öğretmenliği anabilim dalı öğretim üyesi Sanatçı Doç.Dr. Murad Allahverdiyev, Kıbrıs Sanat Müzesi için “Adadan Esintiler” adlı 25 eserden oluşan heykelini Diş Hekimliği Fakültesi sergi salonunda sanatseverlerin beğenisine sunacak.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgide, sanatçı eserlerinde klasik teknikte yağlı boya resimler yapmış ve eserlerinde empresyonizm ve post-empresyonizm akımlarında manzara resimleri çizmiştir. Ayrıca eserlerinde Kübizm akımından izler de bulunmaktadır. Sanatçının “Adadan Esintiler” adlı kişisel sergisi 29 Temmuz 2020 Çarşamba günü Diş Hekimliği Fakültesi sergi salonunda saat 09.30’da açılacak.

Eserlerinden bazıları ise;

Eski Manastır adını verdiği çalışması, Kozan köy yakınlarında bulunan Bizans zamanından kalmış manastır’ı yağlı boya ve Kübizm tekniği ile geometrik olarak tuvale resmetti

Gün Batımı adlı çalışmasında ise sanatçı, Kıbrıs’ta bir evin bahçesinde bulunan göğe doğru uzanan servi ağaçlarının gün batımındaki romantik yansımalarını tabloya yansıtmıştır. Ayrıca tabloda bahçedeki renklerin uyumu gözden kaçmıyor.

Karmi Köyüne Bir Bakış çalışmasında ise sanatçı Allahverdiyev, Girne ilçesindeki Karmi köyünde gizemli bir bahçe ve bahçeden yola sarkan ağaçların gizemli hikayesini anlatıyor. Sanatçı ayrıca bahçenin sokağa bakışı ve boş sokağın köylülerin yaşam tarzında uygun bir sakinlik, sessizliğin sesi var gibi yorumluyor.

Lapta’da Bahçe adlı çalışmada, Lapta köyünde bulunan eşsiz pınar ve pınarın suyunun bölgeyi adeta bir cennet bahçesine çevirmesini tuvale yansıtıyor.

Sanatçı’nın Lefkoşa Manzarası adlı eserinde ise, Lefkoşa sokaklarındaki hurma, zeytin ve yasemin ağaçlarının sihirli bir şekilde birbirleriyle olan uyumunu tuvaline taşıyor.

Murad Allahverdiyev Kimdir?
1960 yılında Azerbaycan’da, Bakü’de doğdu. 1975-1979 yılları arasında A. Azim-zade Sanat Koleji’nde okudu. 1979’da Lviv Ukrayna Uygulamalı ve Dekoratif Sanatlar Akademisi’ne girdi. 1987’de Avrupalı sanatçıların üyesi oldu. 1989’da Bakü’ye döndü ve 1990 yılı itibariyle Devlet Sanat Enstitüsü’nde ders vermeye başladı. 2000 yılında Azerbaycan Devlet Sanat Akademisi’ne geçti. 2004 yılında Sanat Akademisi’nde uygulamalı sanatlar bölümünde Yardımcı Doçent ünvanı aldı.1991’den beri Sоvyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Azerbaycan Sanatçılar Birliği üyesidir. 1985 yılından bu yana, ulusal ve uluslararası etkinliklere katılmaktadır. Murat Allahverdiyev 9 kişisel sergi açtı. İlk kişisel sergisi 1986 yılında Lviv Ulusal Galerisi’nde açıldı. Ardından; 1987 yılında Varşova, 1988 Macaristan, 1997 Bakü sanat merkezinde açtı.

1994 – İran’da sergiye katıldı

1996 – Stockholm ve Moskova’da sergilere katıldı

2004 – Paris’teki 10 Azerbaycan sanatçısının sergisine katıldı

2004 – Viyana’da sergiye katıldı.

2007 yılından itibaren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşamaktadır. 2013 yılından bu yana Yakın Doğu Üniversitesi Resim-iş Öğretmenliği Anabilim Dalı’nda görev yapmaktadır. 2018 yılında “2018 Yılın Sanatçısı” heykeli ve Avrupa Sanatçı diploması takdim edildi. Sanatçının birçok eserleri özel koleksiyonlarda ve Avrupa müzelerinde sergilenmektedir.