Sabah Gazetesi yazarlarından Feride Cem, Boy Aynası adlı sayfasını Amerikan Forbes dergisinin dolar milyarderleri listesine adını yazdıran tek Kıbrıs’lı Dr. Suat Günsel’e ayırdı.
İşte Feride Cem’in, Dr. Suat Günsel‘le yaptığı ve Sabah Gazetesi’nde yayınlanan söyleşisi:
Küçük bir ada ülkesi olan Kuzey Kıbrıs’taki Yakın Doğu Üniversitesi’ni gördüğünüzde dudaklarınızdan dökülen tek söz “çok büyük” oluyor. Burada küçüğün büyük olmaya öykünmesini çok net görüyorsunuz… Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde aldığı fizik eğitiminden sonra iş yaşamına dershanecilikle atılan Günsel, bugün Ada’da adeta bir eğitim imparatorluğu kurmuş durumda. 200 milyon dolarlık yatırımla faaliyete geçen hastanesi ise onun gözbebeği gibi. Günsel, 1.1 milyar dolarlık servetiyle bu yıl Forbes Türkiye’nin En Zengin 100 Türk Listesi’ne 36’ncı sıradan girdi. Bu servetle işadamı, Amerikan Forbes dergisinin dolar milyarderleri listesine adını yazdıran tek Kıbrıs’lı oldu. İşadamı “Listede olmaktan çok keyif duymuyorum aslında. Beni o listeye sepet sepet altınların toplamı taşımadı. Bir kaya parçasına nacakla şekil vere vere girdim. Kazandığımın her kuruşunu bu ülkeye yatırdım” diyor.
KUMDAN KALE YAPAN ÇOCUKLARIZ
Kıbrıs’ta imparator olmanın zor yanları var mı?
İki ayaklı birinin koşmasıyla tek ayaklınınki aynı olamaz. Kıbrıslı da tek ayaklı koşucu gibidir. Koşar ama hızlı değil. Kıbrıslı sahilde kumdan kale yapan çocuk gibidir. Kalenin bir burcunu yapar, diğerini dalga gelir yıkar… Başka bir deyişle Kıbrıslı olmak da hayata sıfırdan başlamaktır.
Bu işlerinize nasıl yansıyor?
Elbette zor… Örneğin bir ülkeyle işbirliği yapıyoruz, duyulduğu anda Güney hemen elçiliklerini seferber ediyor, tehditlerde bulunuyor. Çok ödül aldım ama çoğu da engellendi. Altınlar gümüşe ya da bronza döndü. 25 yıl önce bir ‘aferin bile yok’ diye belki ağlardım. Ama alkışsız yaşamaya alıştım…
200 milyon $’a hastane yaptık
Tüm bu sıkıntılara rağmen dev bir hastane kurmuşsunuz?
Her toplumun efsanelere ihtiyacı vardır. 56 bin metrekare kapalı alana ileri teknolojilerle döşenmiş 200 milyon dolarlık hastane kurduk. Burası bana göre hastanelerin Einstein’i ve dünyanın bir numarası. Gelip görenler de öyle söylüyor.
Girne’de de yeni bir üniversite kurdunuz?
Evet, orada denizcilik fakültesi kurduk. Burası da dünyada 1 numara olmaya aday. Çünkü Kıbrıs’ın iklimi ve coğrafi koşulları buna uygun. Akdeniz’de en sıcak suya sahip ülkeyiz. Denizcilik sektöründe dünyanın en iyi okulu olacağız. Bunun için her türlü imkâna sahibiz.
Orman görevlisi bir babanın oğlu
Eğitim imparatoru Suat Günsel, Güney Kıbrıs’ın Beşiktepe Köyü’nde orman görevlisi bir babanın çocuğu olarak doğmuş. 11 yaşına kadar bu köyde yaşayan işadamı, daha sonra eğitim için Lefkoşa’ya gitmiş. Türk kesiminde açılan İngiliz Koleji’nin ilk öğrencilerinden olan Günsel, üniversite eğitimini ise Ankara’da tamamlamış. “Suat Hoca”, doğduğu topraklarda yaşanan ekonomik sıkıntı için, “Bu duruma düşmesi beni üzdü. Büyük yanlışlar yaptılar. Her iki kesim de etkileniyor” diyor.