‘Global Denizcilikte Yeni Gelişmeler’ Başlıklı Seminer Düzenlendi
Eklenme Tarihi: 25 Aralık 2019, 15:32


Girne Üniversitesi Denizcilik Merkezi GÜDENMER tarafından ‘ Global Denizcilikte Yeni Gelişmeler‘ başlıklı bir seminer düzenlendi.

Üniversite kampüsünde 24 Aralık 2019 Salı günü gerçekleştirilen ve Kıbrıs Türk Denizcilik Şirketi Müdürü Cemalettin Şevli’nin konuşma yaptığı seminere; Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Mehmet Fatih Hüseyinoğlu, bölüm başkanları, öğretim görevlileri, International Political Economy IPE Club temsilcileri, sektör temsilcileri, ilgililer ve öğrenciler katıldı.

GÜDENMER Başkanı Kaptan Enver Yetkili Cemalettin Şevli’yi tanıtarak başladığı açılış konuşmasında denizciliğin sürekli gelişen bir sektör olduğunu ve artan dünya nüfusuyla birlikte deniz ticaretinde yaşanan değişiklikleri tarihi örneklere ve verilerle dayanarak anlattı.

Cemalettin Şevli ise GÜDENMER’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında Kıbrıs Türk Denizcilik Şirketi Müdürlüğü’ne kadar uzanan kişisel kariyerini anlattı ve bu akademik dönemde Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde ders vererek gençlerle bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Dünya denizciliğinin politik ve teknolojik olarak geliştiğini söyleyen Şevli, yaşanan siyasal gelişmelerin deniz ticaretini etkilediğini söyledi. Dünya denizciliğindeki kimi yeni kavramlardan örnekler veren Cemalettin Şevli, buna örnek olarak Uluslararası Denizcilik Organizasyonu IMO’nun getirdiği Polar kodu uygulamasından bahsetti. Şevli, buzulların erimesiyle birlikte kutup bölgelerinde yeni ticaret yolları açıldığını ifade ederek bunun deniz ticaretine yansımalarını veriler üzerinden anlattı.

Cemalettin Şevli, teknolojinin gelişmesi ile deniz ticaretinde gündeme gelen siber güvenlik kavramının önemini güncel örnekler üzerinden vurguladı ve son dönemde otonom (insansız ) gemilerin de gündemde olduğunu açıkladı.

Şevli, otonom (insansız) gemilerin kıyısal sefer yapanlarının 2020’de, uluslararası sefer yapanlarının 2025’te devreye gireceğinin 2035 yılında ise tam otonom gemilerin dünya piyasasında yer alacağının ön görüldüğünün altını çizdi.

Bu durumda ihtiyaç duyulacak olası hukuki ve teknik düzenlemeleri örnekleyen Cemalettin Şevli, gemilerden kaynaklanan çevre kirliliğini önlemek amacıyla temiz enerji kullanımı için yapılacak uluslararası düzenlemelere de değindi.

Şevli, denizciliğin erkek egemen bir sektör olduğunu güncel verilerin de ortaya koyduğunu belirtti ve denizcilik sektöründe kadın personel istihdamının arttırılması ve deniz kültürünün bu yönde geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Cemalettin Şevli, mega gemilere ihtiyaç duyulmasının önünü açan tarihi sürece de değinerek sigortacılık başta olmak üzere sektörün farklı alanlarında yapılan düzenlemelerden bahsetti.

Cemalettin Şevli konuşmasını, başta Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel ve Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü Yard. Doç. Dr. Cemre S. Günsel Haskasap olmak üzere Günsel ailesine eğitim ve sağlık alanlarındaki çok önemli yatırımlardan dolayı teşekkürlerini sunarak tamamladı.

Seminerin sonunda Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü ve GÜDENMER Yönetim Kurulu üyesi Uzakyol Kaptanı Hilmi Şahlı Cemalettin Şevli’ye seminere katılımından dolayı bir teşekkür belgesi takdim etti.