Girne Üniversitesi’yle Özgür Göklerde Prestijli Bir Gelecek
Eklenme Tarihi: 14 Temmuz 2014, 22:03
Son Güncelleme Tarihi:06 Aralık 2016, 11:36

Ülkemizin ilk ve tek Havacılık ve Denizcilik Üniversitesi olan Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan Pilotaj Bölümü’nde nitelikli pilotlar yetiştiriliyor.

Pilotluk mesleğinin hem ekonomik hem de sosyal açıdan nitelikli bir meslek olduğu günümüzde pilotluk eğitimi de giderek önem kazanıyor.

Ülkemizin coğrafi ve iklim koşulları da pilotluk eğitimi için öğrencilere büyük bir avantaj sağlıyor. Ülkemiz iklim şartlarının yılın 318 günü uçuş imkanı sağlaması ve hava trafiğinin çok fazla yoğun olmaması nedeni ile öğrenciler yılın büyük bir bölümünde uçuş imkânı bulabilirken uzun süreler pratik uçuş eğitimi alabiliyorlar.

Dünya havacılık sektörünün hızla gelişmesi havacılık kültürü almış nitelikli pilota duyulan ihtiyacı ortaya çıkarıyor. Bu ihtiyaç havacılık sektöründeki pazarın genişlemesi, hava yolu şirketlerinin yeni hatların açılması ve dünyanın dört bir yanında uçak filolarının büyümesiyle birlikte daha da artıyor. Boeing firmasının verilerine göre 2032 yılına kadar dünya havacılık sektöründe 460,000 yeni pilota ve 601.000 yeni uçak mühendisi ile uçak teknisyenine ihtiyaç duyulmaktadır. Havacılık sektörünün rekabetçi ülkelerinden biri olan Anavatan Türkiye’de bugün 750si yabancı uyruklu olmak üzere yaklaşık 5,000 pilot görev yapmaktadır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yabancı pilot istihdamına yönelik olarak getirdiği kısıtlamalar ve Türkiye’nin havacılık sektöründeki kısa, ortaya ve uzun vadeli hedefleri dikkate alındığında havacılık sektöründeki pilot ihtiyacının son derece büyük olduğu dikkat çekmektedir. Bununla birlikte , Türkiye’de bulunan havayollarının verdiği uçak siparişleri ile birlikte önümüzdeki 25 yılda yaklaşık 350 yeni uçağın sisteme gireceği görülmektedir. Türkiye’de iş jeti, hava kargo, yangın söndürme ve hava ambulans gibi uçakların da sayısının arttığı dikkate alındığında 2020 yılına dek her yıl 800 yeni pilota ihtiyaç olduğu ortaya çıkmaktadır.

Ülkemizin ilk havacılık üniversitesi olan Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü Cemre S. Günsel Haskasap, dünya havayolu taşımacılık sektörünün artan ihtiyaç, talep ve rekabetini dikkatle analiz etmiş olan Girne Üniversitesi Pilotaj Bölümü’nün bu ihtiyaçlara yanıt verme vizyonu ve teknik altyapısıyla kurulduğunu belirtti. Havacılık sektörünün bu artan cazibesi nedeni ile uçuş okullarının fiyatlarının hızla yükseldiği dönemde Girne Üniversitesi’nin Pilotaj eğitimlerini son derece makul ücretlerle verdiğine dikkat çeken Haskasap, Girne Üniversitesi mezunlarına da üniversite tarafından iş garantisi verildiğini belirtti.

Girne Üniversitesi olarak öğrencilerine iş hayatlarında kullanabilecekleri uygulamaya yönelik nitelikli eğitim sunarak onları rekabete hazırlayacak öncü bir eğitim kurumu olmanın haklı gururunu yaşadıklarını belirten Cemre S. Günsel Haskasap, Pilotaj Bölümü öğrencilerinin de bu ilkeler doğrultusunda havacılık kültürünü ve değerlerini yaşayarak ve uygulayarak öğreneceklerini ve bunları profesyonel yaşamlarına da yansıtabileceklerini dile getirdi.

Cemre S. Günsel Haskasap, nitelikli eleman ihtiyacını karşılama ve öğrencilerine profesyonel hayatlarına giden yolda tam destek verme misyonlarının bir göstergesi olarak Girne Üniverisitesi’nin Pilotaj Bölümü’nde okumak isteyen öğrencilerin eğitim harçlarını mezun olup işe başladıktan sonra ödemeye başlayacakları bir fırsatlar paketini hayata geçirdiklerini ifade etti. Bu imkandan yararlanmak isteyen KKTC uyruklu öğrenciler her yıl sadece sosyal etkinlik ve kayıt ücretlerini ödeyecekler. Böylesi önemli bir fırsatın önemine değinen Haskasap, öğrencilerin iş bulma garantisi olan ve cazip bir meslek olan Pilotaj Bölümü’nde eğitim almalarının önemine vurgu yaptı.

Cemre S. Günsel Haskasap, Pilotaj Bölümü’nün eğitim dilinin İngilizce olduğunu belirterek 4 yıllık eğitim süresince öğrencilerin, teorik dersler yanında teorik uçuş ve seçmeli dersler aldığını, pratik uçuş eğitimlerinin ise Yavrukuş Uçuş Okulu ile imzalanan protokol çerçevesinde verildiğinin altını çizdi. Haskasap, Girne Üniversitesi olarak şu an tam donanımlı 4 eğitim uçağına ve gerekli olan tüm uçuş simülatörlerine sahip olduklarını belirterek, öğrencilerin pratik uçuş eğitimlerine büyük önem verdiklerini dile getirdi. Girne Üniversitesi Pilotaj bölümünü bitiren mezunların Havayolu Taşımacılık Pilot Lisansı (ATPL) ile mezun olduğunu belirten Cemre S. Günsel Haskasap , tüm KKTC uyruklu öğrencileri Girne Üniversitesi’nin iş garantili, ve harçlarını mezun olduktan ve iş bulduktan sonra ödeyebilecekleri Pilotaj Bölümü’nde okumaya davet etti.

Kaynak: KIBRIS POSTASI