Girne Üniversitesi’nde Uçak Mühendisliği En Rağbette
Eklenme Tarihi: 04 Kasım 2015, 15:48
Son Güncelleme Tarihi:06 Aralık 2016, 11:36

Girne Üniversitesi’nde Uçak Mühendisliği En Rağbette

Girne Ünivesitesi’nin Uçak Mühendisliği bölümü kuruluşunu takip eden iki yıl içinde en rağbet gören bölüm haline geldi. Küresel ölçekte havacılık sektöründeki gelişmelere ve genişlemeye paralel olarak KKTC ve Türkiye’nin yanısıra üçüncü dünya ülkelerinden öğrencilerin de tercih ettiği Uçak Mühendisliği Bölümü’ne kayıt olanların sayısında geçen yıllara göre önemli bir artış yaşandı.

Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre bu artışta küresel ve bölgesel ölçekte önemli bir büyüme hızına ulaşmasının yanı sıra bu sektörde ihtiyaca yanıt verecek şekilde eğitim vizyonu geliştiren Girne Üniversitesi’nin çalışmalarının da önemli bir payı oldu. Yapılan açıklamada uzman eğitim kadrosu ve tamamlanmış altyapısı ile tercih eden öğrencilere gelişmiş teknoloji ile donatılmış pratik eğitim alanlarında donanımlı eğitim sunan Girne Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölümü’nde lisans eğitimi yanı sıra lisansüstü eğitimi için de hazırlıkların son aşamaya geldiği ve bölümün yeni yerleşkesindeki altyapısını bu gelişmeler doğrultusunda şekillendirdiği vurgulandı.

Öğrenci Sayısının %74’ü Üçüncü Ülkelerden…

2014 yılında eğitim-öğretime başlayan Girne Üniversitesi Uçak Mühendisliği bölümü her geçen gün gelişen havacılık sektörünün geniş istihdam alanına kaliteli eğitim almış iş gücünü sağlamayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda güçlü bir altyapıyla hizmet veren Girne Üniversitesi Uçak Mühendisliği bölümü, iki yıl içinde gerçekleştirmiş olduğu atılımlarla KKTC ve TC uyruklu öğrencilerin yanısıra özellikle uluslararası öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Uçak Mühendisliği bölümünün öğrenci sayısının %74 gibi önemli bir kısmını üçüncü ülkelerden gelen uluslararası öğrenciler oluşturuyor. Gelişen ve büyüyen bir sektörün eğitimi olmasının yanı sıra bu alanda Girne Üniversitesi tarafından sunulan eğitimin eğitimin kaliteli ve İngilizce olması KKTC ve Türkiye dışındaki uluslararası öğrencilerin bölüme yönelik talep yoğunluğunu artıran sebeplerin başında geliyor.

Süleyman Tolun

Prof. Dr. Süleyman Tolun: “Havacılık Sürekli Gelişen Ve Kalifiye Eleman Açığı Bulunan Bir Sektör, Bu Açığı Layıkıyla Doldurabilecek Öğrenciler Yetiştiriyoruz”

Konuyla ilgili açıklama yapan Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Tolun, altyapılarının geliştirildiğine vurgu yaparak yeni yerleşkede öğrenciye teoriden ciddi ölçüde beslenen ancak daha çok uygulama odaklı ve pratiğe dayalı eğitim olanaklarının sunulması doğrultusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Prof. Dr. Tolunoğlu, “Uçak Mühendisliği, hava araçlarının tasarlanması, geliştirilmesi, üretilmesi, test edilmesi, bakım/onarım işlemlerinin yapılması ve tüm bu süreçlerin yönetilmesiyle ilgilenen bir mühendislik dalı olduğu için, altyapı ve laboratuvarların son derece gelişmiş ve ihtiyaca cevap verebilir olması gerekmektedir. Bu amaçla Uçak Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin temel mühendislik bilimleri bilgilerini pekiştirmek için öğrenci laboratuvarları hazırlanmıştır. Bu laboratuvarlar bünyesinde çeşitli statik, dinamik, mukavemet, çeşitli mekanik sistemler, malzeme özelliklerini belirleme deneylerini gerçekleştirecek cihazlar öğrencilerimizin hizmetine sunulmaktadır. Bunların yanısıra öğrencilerin atölye stajlarını yapacakları ve deney sistemleri için parça ve rüzgar tüneli için model hazırlayacakları çeşitli CNC makinalarının bulunduğu teknoloji laboratuvarı, çeşitli rüzgar tünellerinin bulunduğu akışkanlar mekaniği laboratuvarı, elektrik ve elektronik devrelerin ve sistemlerin tanıtıldığı elektrik ve elektronik laboratuvarı oluşturulmuştur” dedi.

girne-üniversitesi-4_resize

Prof. Dr. Süleyman Tolun: “2020 Yılına Kadar 300,000 Uçak Mühendisi İle Uçak Teknisyenine İhtiyaç Var”

Lisansüstü eğitim için de altyapı çalışmalarının tamamlandığını belirten Prof. Dr. Süleyman Tolunoğlu, “Uçaklarda kullanılan motorların ve sistemlerin tanıtılması amacı ile sergi alanı oluşturuldu. Uçak Mühendisliği Bölümü lisans mezunlarının, kurulmuş olan Fen ve Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde lisansüstü eğitime devam etmeleri ve diğer bölüm mezunlarının da devam edebilecekleri lisansüstü eğitimi için altyapı çalışmaları için hazırlandı. Türkiye’de havacılıkta İngilizce dilinde lisansüstü eğitim programlarının nadirliği göz önüne alındığında yaptığımız çalışmaların önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.” dedi. Uçak Mühendisliği öğrencilerinin kalifiye elemanlar olarak sektörün ihtiyaçlarına cevap vereceklerine dikkat çeken ve Ada’nın konumu gereği de stratejik bir havayolu güzergahında olmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Süleyman Tolunoğlu, “Havacılık Sanayinin dünyada önde gelen kuruluşlarının yapmış oldukları tahminlere göre tüm dünyada hızla büyüyen bir sektördür. BOEING verilerine göre 2020 yılına kadar 300.000 uçak mühendisi ve teknisyenine ihtiyaç olacaktır. Sürekli gelişen bu sektöre özellikle Ortadoğu’da da büyük gereksinim vardır. Ortadoğuyu Avrupa’ya, Avrupa’yı doğu Afrika’ya bağlayan havayolu üzerinde bulunan adada bir ulaşım merkezi olması ve havayollarına bakım ve servis hizmeti verecek kuruluşların oluşması için imkanlar artacaktır. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği mezunları bu sektörde yerlerini alacaklardır. Kalifiye eleman ihtiyacı da sektörün gelişmesiyle paralel bir hızla artmaktadır. Son derece donanımlı bir şekilde mezun olacak öğrencilerimiz bu açığı dolduracak ve bu ihtiyaca en iyi şekilde cevap olacaklardır” dedi.