Girne Üniversitesi’nde Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı İşbirliği ile “Yangın ve Deprem Kursu” Gerçekleştirildi
Eklenme Tarihi: 23 Nisan 2016, 11:36
Son Güncelleme Tarihi:06 Aralık 2016, 11:36

IMG_8137

Girne Üniversitesi’nde Girne Üniversitesi personeline yönelik  gerçekleştirilen “Yangın ve Deprem Kursu”na, Sivil Savunma Teşkilatı Girne Bölge Müdürlüğü’nden, Hakan Özdenya ve Coşkun Neşesibol konuşmacı olarak katıldı.

Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, gerçekleştirilen “Yangın ve Deprem Kursu”nda yangın ve deprem karşısında bireylerin neler yapması gerektiğine dair bilgiler verilirken, tedbirler konusunda açıklamalar yapıldı. Uygulamalı olarak yangın söndürme cihazlarının kullanıldığı kursa Girne Üniversitesi personeli yoğun katılım gösterdi.

Hakan Özdenya: “Yangına Genelde İnsan Faktörü Sebebiyet Vermektedir; Dikkatli Olmamız Gerekli”

Sivil Savunma Teşkilatı Girne Bölge Müdürlüğü’nden Hakan Özdenya kursta yaptığı konuşmada yangın söndürme cihazlarının önemine değinirken, bu cihazların nerelerde bulunması gerektiğini belirtti. İlk müdehalenin yangında önemli olduğu kaydeden Hakan Özdenya, bu cihazların fahiş fiyatlarda olmadığını da dile getirdi.

IMG_8053

İhtiyaç durumunda acil çağrı numaralarının önemine değinirken, doğru numarayı aramanın zamandan kazanç sağlayacağından önemli olduğunu vurgulayan Hakan Özdenya yangında oksijen oranının önemine değinerek; “Oksijen oranı yangında önem kazanır. Herhangi bir canlının olmadığı kapalı mekanların yanması halinde kapıları açmamak tehlike yaratır. Doğal ortamlarda yangın çıkma olasılığı oldukça azdır; yangına sebebiyet olan etkenlerin başında insan faktörü gelmektedir” dedi.

Farklı yangın filmlerinin izletildiği kursta, akaryakıt yangınları gibi tehlikenin yüksek olduğu yangınlardan söz eden Hakan Özdenya, mutfak yangınlarında en büyük tehlikenin tüp gazları olduğunu belirterek; “tüp gazlarının patlamasından dolayı değil de gaz kaçamaklarından dolayı yangınların yaşanmaktadır” dedi.

Hakan Özdenya, benzin istasyonlarında yapılan dikkatsizliklerden bahsederek; benzin istasyonlarındaki sigara kullanımının tehlikelerini anlattı.

IMG_8049

Coşkun Neşesibol: “Depremde Her Şey Çok Hızlı Gerçekleştiği İçin İnsanlar Panikliyor; Fakat Soğukkanlı ve Sakin Kalmalıyız”

Sivil Savunma Teşkilatı Girne Bölge Müdürlüğü’nden, Coşkun Neşesibol ise kursta gerçekleştirdiği konuşmasında yangın söndürme cihazlarını daha detaylı anlatıtı ve yangın halinde nasıl kullanılacağına dair bilgiler verdi. “Yasa gereği sadece ticari araçlarda yangın söndürme cihazlarının bulundurulduyor; fakat salon araçlarda da taşınması gerekir” dedi.

Coşkun Neşesibol, deprem öncesi,sonrası ve sırasında yapılması gerekenlere dair ayrıntılı bilgiler verdi. KKTC’nin deprem geçmişinden de bahseden Neşesibol, “Lefke, Baf, Limasol bölgeleri depremde en çok etkilenebilecek bölgelerdir. Deprem, saat ve gece-gündüz ayrımı olmaksızın her mevsim ve saat olabilir.  Depremin sadece geceleri olabileceği inancının kırılması gereklidir” dedi.

Deprem felaketi yaşanmadan alınması gereken önlemleri de anlatan Coşkun Neşesibol, “büyük ve ağır eşyaların sabitlenmesi deprem sırasında büyük can kayıpları yaşanmasının önüne geçebilir. Deprem sırasında herşey çok hızlı geliştiğinden insanlar tarafından panik yaşanıyor. Fakat ne olursa olsun soğukkanlı kalarak kendimizi ve sevdiklerimizi hasar almadan kurtarmak konusunda üzerimize düşeni yapmalıyız. Deprem sonrası tahliye işleminin gerçekleştirilmesi gereklidir; fakat  panik halindeki insanlar camlardan atlamaya çalışmak gibi bir hata yapmaktadırlar. Bu son derece tehlikeli ve yanlıştır” dedi.

Deprem sonrası ilk 72 saatin “altın saatler” olarak nitelendirildiği belirten Coşkun Neşesibol, deprem sonrası bilir kişilerin enkaz altındaki yaralılara ulaşmak için yapılan işlem sırasını hakkında da bilgiler verdi.

Kursun tamamalanmasının ardından yangın söndürme cihazlarının uygulamalı kullanımı gösterilerek; kursa katılan Girne Üniversitesi personelinin uygulama yapması sağlandı.

Haberin Videosu