Girne Üniversitesi Eğitim Fakültesi organizasyonluğunda Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi işbirliğinde “Engelsiz Eğitim ve Uzaktan Eğitim Paneli” gerçekleştirildi. Panelde engelsiz eğitim ile uzaktan eğitimin pandemi sürecinde ve sonrasındaki olası gelişimlerine ilişkin son dönemlerde yapılan araştırmalar üzerinde önemle duruldu.
Konferansa davetli konuşmacı olarak Trabzon Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hasan Karal ile Arab League Educational, Cultural and Scientific Organization (ALESCO)’dan Tunus’tan Prof.Dr. Mohamed Jemni çağrılı konuşmacı olarak katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gökmen Dağlı, pandemi süreci içerisinde eğitimde yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak bilgiler aktardı. Dağlı, bu açıdan yapılan bu engelsiz eğitim ve uzaktan eğitim panelinin yürütülen eylem programları kapsamında, üniversite ve fakülte adına önemli katkı koyduğunu belirtti. Yeni bulguların ilgili kurumlarla paylaşılacağını belirten Prof. Dr. Gökmen Dağlı, üniversite yöneticilerine, konferansa katkı koyan herkese teşekkür etti.
Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Eş Başkanı Prof. Dr. Zehra Altınay, davetli konuşmacıları kısaca tanıtarak, Prof. Dr. Hasan Karal ve Prof. Dr. Mohamed Jemni’nin engelsiz bilişim ve uzaktan eğitim alanlarında dünyada saygın kişilerden olduklarını ve alanlarında yayınlanmış birçok bilimsel eserleri ile ödülleri olduğunu ifade etti. Altınay, Prof. Dr. Hasan Karal ve Prof. Dr. Mohamed Jemni ile uzun yıllar Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile işbirliği içerisinde birçok projeye imza attıklarını söyledi.
Prof. Dr. Hasan Karal ve Prof. Dr. Mohamed Jemni sözlerine Girne Üniversitesi’nde davetli konuşmacı olmaktan duydukları mutluluk ve memnuniyetleri belirterek panele başladı. Prof. Dr. Mohamed Jemni, uzaktan eğitim alanında birçok güncel verileri paylaşarak, uluslararası uzaktan eğitimin nasıl olduğu üzerinde durdu. Jemni, dünyada yaşanan salgın sonrasında uzaktan eğitimin durumu üzerine görüşlerini paylaştı ve eğitimin geleceğinin değişebileceğini, eğitimin temelinde erişebilirlik olacağını, sağlıklı bir eğitimin gelişeceğini belirtti. Bu bağlamda, Prof. Dr. Mohamed Jemni öğrencilerin eğitim koşullarının da değişeceğini vurguladı. Panelde eğitim araştırmalarına da vurgu yapan Jemni, çevrimiçi veri toplama ve teknolojinin etkisinin oldukça fazla olacağını belirtti.
Prof. Dr. Hasan Karal ise farklı ihtiyaçların dikkate alınmasını ve bunlara yönelik hizmetlerin altyapılarının sağlanması gerektiğini ifade etti. Özellikle erişim, uygunluk, kullanılabilirlik esasında herkesin yararlanacağı alt yapı hizmetlerinin sunulmasının ciddi anlamda önemli olduğunu vurgulayan Karal, Trabzon Üniversite’sinde yeni araştırma gündemlerinin başında pandemi sürecinde ve sonrasında uzaktan eğitim ile engelsiz eğitimde gelişimlerin neler olması gerektiğinin bulunduğunu vurguladı.
Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Eş Başkanlarından Prof. Dr. Fahriye Altınay ise “Engelsiz Eğitim ve Uzaktan Eğitim Paneli” kapanış konuşmasında, Araştırma Merkezi olarak pandemi sonrası eğitim konularına önem verdiklerini vurguladı. Altınay, Girne Üniversitesi’nin organizasyonluğunda düzenlenen tür etkinliklerin öğrencilerin yetiştirilmesinde önemli katkı sağladığını ifade etti ve teşekkürlerini sundu.