Girne Üniversitesi ülkelerin dünyaya açılımını ve entegrasyonunu sağlayan denizcilik sektörüne sağladığı uluslararası katkıya giderek artan bir potansiyelle devam ediyor.
Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Doğu Akdeniz coğrafyasında, özellikle küresel ticarette en önemli sektör olan denizcilik sektörünün nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasında lider denizcilik eğitimi kurumu durumunda olan ve bugüne kadar uluslararası denizcilik sektörüne sayısı binlere ulaşan nitelikli eleman yetiştiren ve mezunları dünya denizlerinde görev yapan Girne Üniversitesi, denizcilik sektörünün giderek artan nitelikli eleman ihtiyacını doğrultusunda ortaya çıkan ihtiyacı karşılamak için potansiyelini artırıyor.
Girne Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr. Salihoğlu; Girne Üniversitesi Giderek Artan Uluslararası Denizcilik Sektörü İhtiyaçlarını Karşılamak İçin Potansiyelini Artırıyor…
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Girne Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr. İlkay Salihoğlu, Girne Üniversitesi’nin mevcut havacılık ve denizcilik fakültelerine ek olarak 5 yeni fakülte açma kararı aldığını ve hazırlıkların yapıldığını, bunlara ek olarak denizcilik sektöründe giderek artan nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması için de denizcilikle ilgili fakültelerin mevcut potansiyelinin artırılacağını belirtti. Prof.Dr. Salihoğlu yaptığı açıklamada denizcilik sektörüyle ilgili bazı bilgiler de verdi. Prof.Dr. Salihoğlu, “Denizcilik sektörü dünya ticaretinin en önemli ayağıdır. Denizcilik sektöründeki taşımacılık havayoluna göre 14 kat, karayoluna göre 7 kat, demiryoluna göre 4 kat ucuzdur. Birleşmiş Milletler verilerine göre 1980’li yıllarda 13,5 milyon civarında olan konteyner kapasitesi hiç durmadan artış göstermiş ve 2015 yılında 178 milyona ulaşmıştır. Bu rakam gün geçtikçe artmaktadır ve dünya denizlerinde sürekli yeni ticaret gemileri hizmete girmektedir. Bugün dünyada aktif hizmet veren ticari gemilerin sayısı 50 bine yaklaşmıştır ve bu sayı da giderek artmaktadır. Sadece Türkiye’de ithalat ve ihracatta yapılan taşımacılığın 90%’a yakını deniz yoluyla yapılmaktadır. Nitelikli denizci ihtiyacı da, bu gelişmelere paralel olarak artmaktadır ve mevcut imkanlar bu ihtiyacı karşılamakta yeterli olamamaktadır. Bu bağlamda, Günsel ailesinin vizyonuyla kurulan YDÜ Denizcilik Fakültesi denizcilik sektörüne tümü istihdam edilmiş, sayısı binlere ulaşan nitelikli denizciler yetiştirmiştir. Kardeş üniversite YDÜ’den denizcilik eğitimi mirasını 2013 yılında devralan ve 20 Temmuz’da Girne’deki yeni kampüsüne taşınacak olan Girne Üniversitesi ise, sadece Girne’ye tarihi ve ekonomik bir değer katmakla kalmayacak, uluslararası denizcilik sektöründe giderek artan nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için gelen talepler doğrultusunda potansiyelini de artıracaktır.” dedi.