Türkiye’nin denizcileşmesinde katkıda bulunmak ve denizcilik alanında yürütülen çalışmaların akademik ortamda bir bütün olarak ele alınması amacıyla Koç Üniversitesi bünyesinde Türkiye’nin ilk Denizcilik Forumu kuruldu.
Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Forum bünyesinde teşkil edilen ve 57 kişiden oluşan Danışma Kurulu’nda Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri, iş adamları, diplomatları, emekli amiralleri ve denizcileri yer alıyor.
Rahmi M. Koç: “Yapılacak Çok Çalışma Var, Bu Forum İle Birlikte Daha Üst Bir Çerçeveden Ele Alınacağını Ümit Ediyorum”
Forumun tanıtım toplantısına katılan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Denizcilik Forumu’nun kuruluşu çerçevesinde yapmış olduğu değerlendirmede Forum’un denizcilik alanında tüm stratejik, ekonomik, sosyal ve kültürel alanları bir bütün olarak ele alacağını, denizcilik alanında çalışmalara her daim çok önem verdiğinin altını çizerken; bir ülkede denizciliğin bütüncül analizini yapan düşünce kuruluşları ve akademik yapıların olması gerekliliğine değindi. Rahmi M. Koç, özellikle “denizcileşmiş” ve deniz uygarlığı cephesinde yerini almış başta Avrupa – Atlantik bloğu ülkeleri olmak üzere pek çok ülkede, bu tür düşünce kuruluşlarının faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek, Türkiye’de denizcilik faaliyetleri ve su varlıklarımızın korunması ve kirlilikle mücadelede epey yol alındığını vurguladı. Bu alanda yapılacak daha çok çalışma olduğununa, dolayısıyla ülkemizde denizcilik yaklaşımını daha üst bir çerçeveden ele alacak platformların artmasını ümit ettiğini belirtti.
Cem Gürdeniz: “Forum, Denizciliğin Gelişimine Katkı Sağlayacaktır”
Forumun direktörü emekli amiral Cem Gürdeniz de yapmış olduğu konuşmasında ülkemizde denizciliğin gelişimine katkı sağlayacaklarını vurgulayarak; “Ülkemizde ilk kez bir üniversite bünyesinde denizcilik gücünü her alanda bütüncül bir perspektifle araştıracak ve yeni fikirler üretecek bir düşünce platformu hayata geçiriliyor” dedi. Cem Gürdeniz, denizciliği ilgilendiren her alanda Forumun bölgesel, kıtasal ve küresel gelişmeleri takip etmesi sayesinde dış ilişkiler, savunma, güvenlik, ekonomi ve sosyokültürel politikalara yön verecek akademik tavsiyelerde bulunulmasının da hedeflendiğini de aktardı.
Forumun Danışma Kurulu’nda, Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Direktörü Ali Rıza İşipek Bulunuyor…
Türk denizciliğini oluşturan temel alanlarda hedef, politika ve strateji belirlenmesine katkı sağlamayı, kaynak sahiplerine, girişimcilere ve karar vericilere akademik seçenekler sunmayı amaçlayan; deniz jeopolitiğiyle denizciliğin tüm alanlarını bir arada değerlendirebilecek bir düşünce kuruluşu işlevini yürütecek olan bu Forumun Danışma Kurulunda, Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Direktörü Ali Rıza İşipek de bulunuyor.
Ali Rıza İşipek: “Girne Üniversitesi Olarak Böyle Bir Kuruluşun İçinde Yer Almaktan Mutluyuz”
Ali Rıza İşipek yapmış olduğu açıklamasında, Forumun denizcilik alanında Türkiye’nin en önemli isimlerini ihtiva ettiğini, hayati çıkarlarımızın bulunduğu denizlerimiz ile ilgili çok önemli çalışmalar yapılacağını ve sonuçlarının politikalarımız ile ilgili yol gösterici mahiyette olacağını, Girne Üniversitesi olarak böyle bir Forum’da temsil görevi almalarının kendileri için gurur kaynağı olduğunu vurguladı.