Önümüzdeki yıllarda sivil havacılık sektörünün ihtiyaçlarının giderek artacağı ve buna bağlı olarak da nitelikli eleman ihtiyacının giderek yükseleceği sektörel raporlarla belirlenmiş durumda.
Girne Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan ve Türkiye Sivil Havacılık Meclisi sektörel raporlarına atıfta bulunulan açıklamaya göre hem Türkiye hem de dünya genelinde sivil havacılık sektör ihtiyaçları önümüzdeki yıllarda giderek artacak ve sektör nitelikli elaman bulmada sıkıntı yaşayacak.
Türkiye Sivil Havacılık Meclisi verilerine göre sivil havacılık sektörü en hızlı gelişen sektörlerden biri…
Türkiye Sivil Havacılık Meclisi (Turkish Civil Aviation Assembly) verilerine göre Verilere göre Türkiye sivil havacılık sektöründe çalışan eleman sayısı 150 bini ve Türkiye sivil havacılığından faaliyet gösteren şirketlerin yıllık geliri 15 milyar doları aşmış durumda. Verilere göre, en hızlı gelişen sektörlerden biri olan Türkiye havacılık sektöründe son on yılda yolcu sayısında yıllık ortalama 14.3%, yıllık uçuş sayısında 10% artış meydana gelmiş, buna paralel olarak da aynı sürede uçak sayısında toplamda 128%, koltuk kapasitesinde toplam 136%, kargo kapasitesinde toplamda 138% artış meydana gelmiş durumda. Yurtiçi ve uluslar arası destinasyon sayısı 241’e ulaşmış, uçuş destinasyon sayısı bakımından Türkiye dünyadaki ilk on ülkenin içine girmiş durumda.Türkiye’de giderek artan sivil havacılık faaliyetleri dünya sivil havacılık sektöründe de gözlemlenmekte ve özellikle yolcu sayısında giderek artan bir durum da söz konusu.
Uluslar arası Sivil Havacılık Organizasyonu verileri…
Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO – International Civil Aviation Organization) verilerine göre sadece 2012 yılında 5.8 milyar yolcu havayolu ile taşındı. 2011’deki 892,139 uçuş gerçekleştirilirken 2012 yılında 7.5% artışla uçuş sayısı 958,969’a yükseldi. Türkiye sivil havacılık şirketlerinin yurtdışındaki yatırımları da on milyar doları aşmış durumda.
Girne Üniversitesi’nin sağladığı eşsiz fırsat…
Türkiye’deki lisanslı uçuş okulları ise Türkiye sivil havacılık sektörünün nitelikli eleman ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalıyor. 2013 yılında ülkemizin ilk ve tek havacılık ve denizcilik üniversitesi olarak kurulan ve 80 milyon dolarlık bir proje ile hayata geçirilen Girne Üniversitesi ise özellikle Türkiye sivil havacılık sektörüne hizmet verecek önemli bir potansiyele sahip. Girne Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Girne Üniversitesi’nin uluslar arası standartlarda sağladığı sivil havacılık eğitimi ile ülkemiz dünyanın en önemli havacılık eğitim merkezlerinden biri haline gelecek. Kamu menfaatini gözetmeyi en üst düzeyde görev bilen Girne Üniversitesi özellikle havacılıkla ilgili bölümlerinde eğitim görecek öğrencilerine eşsiz bir fırsat da sunuyor.Buna göre, giderek gelişen ve ihtiyaçları artan havacılık sektöründe istihdam garantisi de verilen öğrenciler, eğitimleri boyunca eğitim harçlarını ödemeyecekler ve mezuniyet sonrası istihdam edildikten sonra ödemeye başlayacaklar.
Girne Üniversitesi’nin kayıtlarının 5 Eylül 2014 tarihine kadar devam edeceği de bildirildi.