Girne Üniversitesi Ormanı Çam Keseböceklerinden Temizlendi
Eklenme Tarihi: 09 Şubat 2016, 11:55
Son Güncelleme Tarihi:06 Aralık 2016, 11:36

3

– 500 Dönümlük 150 Bin Çam Ormanı Çam Keseböceklerinden Mekanik Yöntemle Temizlendi

Çam ormanlarımızı tehdit eden çam keseböcekleri ağaçlara olduğu kadar insan sağlığını da tehdit ediyor. Kasım ayında yumurtlayıp çam ağaçlarında biriken böceklerle 3 türlü mücadele ediliyor. Kimyasal biyolojik ve mekanik. Kimyasal savaş diğer yaşam türlerini de tehdit ettiğinden önerilmiyor ve izin verilmiyor. Biyolojik yöntem ise Kasım – Aralık aylarında  kullanılıyor.  Mekanik yöntemde bu böceklerin biriktiği keseler toplanıp yakılıyor.

5

GİRNE Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Dikmen Girne Üniversitesi Ormanına ait 500 dönümlük arazide bulunan 150 Bin adet fidan mekanik yöntemle imha edilip tamamen temizlendi.

Vücuda temasında aşırı kaşınmaya neden olan böcekler ancak hastanede tedavi yöntemiyle kurtulabiliniyor… Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çam keseböcekleri, aslında bir kelebek türüdür ve bu kelebeklerin tırtılları ülkemizdeki orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal etmektedirler. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesi gerilemekte ve hacim kaybına ve ileri hallerde ise ağacın kurumasına sebep olmaktadır. Çam kese böceğinin tahribatı kış aylarında, yani ağacın gelişme döneminde olduğu için gelişmesini engellemektedir. Ancak yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer sekonder zararlıların gelmesine zemin hazırlayarak ölümüne sebep olabilir.

Haberin Videosu