Denizcilik alanında ilklere imza atarak ülke ve dünya denizciliğinde etkin bir atıf üniversitesi olmak amacıyla kurulan Girne Üniversitesi, denizciliğin geleceğine yön vermek için önce tarihini bilmenin gerekli olduğu bilinciyle çalışmalarını yürüttüğü ve düzenlediği “Levant Denizcilik Tarihi Sergisi” açılışı törenle gerçekleştirildi.
Girne Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, sergi açılışına TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça,Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. İ. Suat Günsel, Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü Cemre S. Günsel Haskasap, YDÜ Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, Girne Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, YDÜ Rektörü Prof.Dr. Ümit Hassan ve Öğrt.Üyeleri, Girne Üniversitesi, Öğretim üyeleri ve vatandaşlar sergi açılışında hazır bulundu.
Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Umut Koldaş’ın açılış konuşmasını gerçekleştirdiği “Levant Denizcilik Tarihi Sergisi” “Levant, denizin ve denizciliğin ruhunu özümsemiş bir medeniyetler topluluğunu sosyoekonomik, siyasi ve kültürel coğrafyasıdır. Levant tarihi, aynı zamanda çok kültürlü bir uygarlıklar tarihidir. Akdeniz’in kültürel erime potasında birbirlerinden etkilenmiş ve belli noktalarında birbirleriyle geçişmiş olan uygarlıkların tarihidir.” dedi.
“Levant Denizcilik Tarihi Sergisi” Görsel ve Düşünsel Bir Saygı Duruşudur
Yrd. Doç. Dr. Umut Koldaş; Bu anlamda Levant Denizcilik Tarihi Sergisi, Akdeniz’in kültürel ruhunu ve düşünsel birikimini oluşturan tüm uygarlıkların tarihsel ve kültürel mirasına görsel ve düşünsel bir saygı duruşudur. Bu kültürel birikime Akdeniz’in kalbi Kıbrıs’tan gönderilen içten bir gönül ve düşün selamıdır. Yakın Doğu Enstitüsü olarak, bu gibi değerli sergileri yaşam boyu eğitim ve öğrenim felsefemizin hayata geçirildiği önemli faaliyetler olarak görüyor ve koordine ediyoruz. Bu sergimizin de geçen yıllarda eşgüdümünü gerçekleştirdiğimiz Kıbrıs Antik Haritaları ve Piri Reis sergilerinde olduğu gibi toplumumuzun her kesiminde ve dünyanın dört bir yanından Kıbrıs’a gelerek, gerek öğrenim hayatlarını gerekse profesyonel yaşamlarını adamızda yürüten ve sürdürmekte olan uluslararası toplumun fertlerinin de ilgisini çekeceğini düşünüyoruz. Bu noktada serginin her aşamasında emeği geçen başta Kuratörümüz Ali Rıza İşipek ve Müdür Yardımcım Erhan Ayaz ve Arş. Gör. Erdi Şafak olmak üzere, tüm Girne Üniversitesi ve YDÜ ailelerine, başta YDÜ İletişim Fakültesi olmak üzere tüm ilgili birimlerimize teşekkür ederim. Umarım bu sergimiz de düzenlediğimiz diğer sergilerde olduğu gibi ziyaretçilerimizin görsel ve düşünsel belleklerinde Levant Tarihi’ne dair güzel izler bırakır. Geçmişe yapmış olduğumuz bu yolculuk bölgenin geleceğine daha bilinçli bakmamız için gerekli düşünsel uyanışlarımızı harekete geçiren bir ilham kaynağı olur.
“Levant Denizcilik Tarihi Sergisi” Kuratörü Ali Rıza İşipek ise; Sergimiz bir seneyi aşkın bir süredir devam eden titiz bir çalışma sonucu meydana gelmiştir. Öncelikle arşiv çalışmaları yapılırken, görsel materyaller değerlendirilerek eserlerin temin sürecine gidildi. Sergimizde 15 adet orjinal yağlıboya eser, 5 adet İznik çinisinden tablomuz, 5 adet gemi modeli ve 25 adet de bölgeye ait gravürler mevcut. Gemi modellerimizden özellikle en büyük modelimiz olan “Uluburun” modeli Kıbrıs’ta “Girne Batığı” olarak biliniyor. Fakat Girne Batığı’ndan 900 sene daha öncedir ve çok daha önemli bir batıktır. Kıbrıs’tan çıkan malzemeyi, bakırı taşıyan bir gemi olmasıyla özellikle dikkate sunmak istediğimiz bir gemi modelimizdir. Sergimizde bilgi panolarını yoğun olarak kullandık. Üniversite bünyesinde, eğitim misyonu üstlenmiş bir kurumda bu eğitimi de öğrencilere ve ziyaretçilere vermek istedik. Dünyada ve Avrupa’da günümüzde artık müzeler sadece arkeolojik eserleri ve objeleri sadece depolayan kurumlar değil, artık hepsi birer eğitim müessesesidir. Öğrencilere eğitimler genelde müzelerde veriliyor. Çünkü görsel bir materyalle daha akılda kalıcı bir olanak sağlıyor. Ben de inanıyorum ki bu sergiyi gezen bir öğrenci Doğu Akdeniz ile ilgili, denizcilik tarihi ile ilgili sadece bu sergiyi dikkatli bir şekilde gezerek dahi öğrenmiş olacak. Dolayısıyla bu serginin sadece üniversite öğrencilerine değil, tüm orta öğretim kurumları öğrencilerine de eğer gezme fırsatı bulabilirlerse çok yararlı olacağına inanıyorum.” dedi.
Girne Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İlkay Salihoğlu ise; “Levant Denizcilik Tarihi Sergisi” adı itibariyle çok şey ifade ediyor. Levant, Doğu Akdeniz’dir. Doğu Akdeniz derken, Kıbrıs’ın merkezinde olduğu Doğu Akdeniz’i kastediyoruz.
Levant Denizcilik Tarihi, Dünya Denizcilik Tarihi’dir
Prof.Dr.İlkay Salihoğlu; Burası dünya medeniyetinin merkezidir,dolayısıyla bu sergiye emek verenler aslında karşımıza Dünya Denizcilik Tarihi’ni getirmişlerdir. Bugünkü denizcilik tarihi ve medeniyeti Levant’a borçludur. Levant olmamış olsaydı dünya denizciliği bugün bu haliyle olmazdı. Bugün Levant Denizi’nde YDÜ ve Girne Üniversitesi’nin TÜBİTAK Bilimsel Araştırması’nın protokolünün imzalandığı gün olması bakımından da önem teşkil ediyor. Girne Üniversitesi Kurucu Rektörümüzün destekleriyle geçen yıl açılan sergilerimizle birlikte bu sergimiz de dahil olarak bir seri haline geliyor. Bu güzel çalışmaların devam edeceğini de bilerek, iyi seyirler dilerim” diyerek sözlerini noktaladı.
YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel ise konuşmasında; “Tarihte kurulmuş Roma, Bizans ve Osmanlı gibi birçok büyük imparatorluğun merkezi olan Akdeniz, sadece bu imparatorluklara ev sahipliği yapmakla kalmamış, çevresinde yeşeren uygarlıkların da gelişmesinde ve yayılmasında temel köprü vazifesi görmüştür. Tarihin değişik safhalarında büyük savaşlara sahne olan Doğu Akdeniz bölgesinin çevresinde Mısır, Mezopotamya ve Anadolu gibi dünyanın en verimli topraklarına sahip ülkeler bulunmaktadır. Bu nedenle oluşan insan hareketleri, Doğu Akdeniz’i tarihin her döneminde dünyanın en önemli ve kalabalık merkezlerinden biri haline getirmiştir. Antik çağlardan bu yana, bir anlamda medeniyetlerin beşiği olan bu bölgenin merkezinde bulunan Kıbrıs adasında yerleşik halklar da, bir adada yaşamanın doğal bir sonucu olarak tarih boyunca her zaman için denizle barışık olmuşlar, balıkçılık, ulaşım ve ticaret alanlarında denizin kendilerine sağlamış olduğu nimetlerden faydalanmışlardır. Doğu Akdeniz ve Kıbrıs adasında asırlardır sürdürülen bu denizcilik faaliyetleri günümüze kadar sürekli olarak gelişmiş ve beraberinde çok zengin bir kültürel mirasın da oluşmasını sağlamıştır.”
Günsel; YDÜ ve Girne Üniversitesi KKTC’nin Sosyal ve Kültürel Hayatını Oluşturmaya Devam Ediyor
Günsel; hem Yakın Doğu Üniversitesi, hem de Girne Üniversitesi olarak bizlere kalan bu kültür mirasını geliştirmeye, korumaya ve sevgili ada halkımızda da bu konuda bilinç oluşturmaya kararlıyız. Bu kapsamda Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi olarak her yıl sosyal sorumluluk projeleri üreterek KKTC’nin sosyal ve kültürel hayatına katkı sağlanması maksadıyla halkımızın ziyaretine açık çeşitli etkinlikler düzenlemekteyiz. Yapılan etkinliklere son derece önem vermekte, bütün çalışmalarımızı özenle gerçekleştirmekteyiz. Kültür mirasımızı geliştirmek ve korumak adına atılan her adım bizleri gururlandırmanın ve mutlu etmenin yanında adamıza da değer katmaktadır. Biz Kıbrıslılar, böylesine güzel bir ada da denizle iç içe bir hayat yaşadığımız için son derece şanslıyız. Fakat bu şans bizlere belli sorumluluklar da yüklemektedir. Adamızı ve denizlerimizi korumalı, Kıbrıs’ı gelecek nesillere de aynı güzellikte teslim etmeliyiz. Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi, Kıbrıs’a birçok konuda değer katan çalışmalar yapmaktadır. Her yeni gün çalışmalarımıza yenisini eklemekteyiz. Kıbrıs’ı adalılarımızın her türlü ihtiyaçlarına kolaylıkla ulaşılacağı bir merkez haline getirme hedefine kararlı adımlarla yürümekteyiz. Kültürün adamıza değer katan önemli bir kavram. Ada halkı olarak, yenilikleri ve gelişmeleri desteklemeli bu yolda gösterilen her çabanın önemini bilmeli ve bir yenisini eklemeliyiz. Bu şekilde kültür mirasımızı geliştirebilir daha ileri noktalara ulaştırabiliriz. İşte bu nedenle geçtiğimiz yıl oluşturmaya başladığımız denizcilik tarihi müzemizin kuruluş çalışmaları devam etmekte, 2016 yılında açılışı planlanmaktadır” dedi.
YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç.Dr. Günsel; “2014 yılında son derece zengin olan denizcilik kültürel mirasımızın halkımıza ve gençlerimize aktarılabilmesini sağlamak maksadıyla bir dizi tematik serginin açılması kararını aldık. Bu kapsamda 2014 yılında Piri Reis ve Kıbrıs haritalarını konu alan sergilerimizi düzenledik. Yerli ve yabancı bir çok ziyaretçiyi ağırlayan bu sergilerimizin büyük ilgi görmesi bizleri oldukça mutlu etti.
Günsel; “Çanakkale Deniz Zaferi Sergisi Rahmi Koç Müzesi’nde Sergilenecek”
Günsel; Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yıl vesilesiyle Çanakkale Deniz Zaferi Sergisi’nin İstanbul’da Rahmi Koç Müzesi’nde Mart ayından itibaren 3 ay boyunca sergileneceği müjdesini de verdi.
Yeni Projeler ve Denizcilik Sergileri Hız Kesmeden Devam Edecek
Doç.Dr.Günsel; Denizcilik kültürel mirasımız oldukça önem ve değer taşıyan bir konu. Denizler bizlere kalan en değerli mirastır. 2015’te de Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi olarak, denizcilik kültürel mirası konusu ile ilgili bir seri tematik serginin açılmasını planladık. Bunların ilki bugün açılışını yaptığımız “Levant Denizcilik Tarihi” isimli sergimiz oldu. Bu sergiyi hazırlıkları devam eden farklı temalardaki beş denizcilik sergisi takip edecek. Yaklaşık bir sene süren titiz ve yorucu bir çalışma sonucu meydana getirilen sergimizin daha önceki sergilerde olduğu gibi geniş kesimlerin beğenisini kazanacağını ve özellikle genç nesillerin, yaşamımızın önemli bir parçası olan denizi daha yakından tanımalarına katkı sağlayacağına inanmaktayız. Bu sergi ziyaretçilere farklı bir deneyim yaşatacak” “Serginin planlaması ve koordinasyonunu sağlayan başta Yrd. Doç. Dr. Umut Koldaş ve Erhan Ayaz olmak üzere Yakın Doğu Enstitüsü personeline, yapmış olduğu bilimsel araştırmalar ve denizcilik kültürel mirası konusundaki engin tecrübesi ile serginin hayata geçirilmesini sağlayan sergi küratörümüz Ali Rıza İşipek’e ve katkıda bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
TC Lefkoşa Büyükelçisi Akça; “Sergileri, Müzeleri, Sosyal ve Kültürel Aktiviteleriyle Üniversite Adeta Bir Sosyal Merkez Haline Gelmiştir.”
TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ise; Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği sosyal, kültürel, sanatsal boyutlarıyla da eğitim ve öğretimi zenginleştirdiği bu gibi çalışmalar, bulunduğu topluma katkılar sağlamaktadır. Bu yönüyle Yakın Doğu Üniversitesi ailesini her zaman takdir etmişimdir. Sergileri, müzeleri, sosyal ve kültürel aktiviteleriyle üniversite adeta bir çekim merkezi ve sosyal merkez haline gelmiştir. Denizcilik anlamında Kıbrıs’ta tarih ve malzeme boldur. Doğu Akdeniz’in böylesine gündemde olduğu bir dönemde böyle bir çalışmayı yürüten araştırmacıları da tebrik ediyorum. Girne Üniversitesini ve eğitimde bu denli geniş bir ufuk sahibi olan yöneticileri kutluyor ve belki ileride bir Denizcilik Müzesi’ne dönüştürecek çabayı takdir ediyorum dedi.
Konuşmacıların ardından, YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, Sergi Kuratörü Ali Rıza İşipek’e plaket takdim ederken, Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü Cemre S. Günsel Haskasap’ta TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’ya Gravür tablo hediye etti. YDÜ ve Girne Üniversitesi ailesinin gerçekleştirdiği açılış töreninin ardından davetliler sergiyi gezdi.
Denizcilik alanında ilklere imza atarak ülke ve dünya denizciliğinde etkin bir atıf üniversitesi olmak amacıyla kurulan Girne Üniversitesi, denizciliğin geleceğine yön vermek için önce tarihini bilmenin gerekli olduğu bilinciyle çalışmalarını yürüttüğü ve düzenlediği “Levant Denizcilik Tarihi Sergisi” açılışı törenle gerçekleştirildi.
Girne Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, sergi açılışına TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça,Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. İ. Suat Günsel, Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü Cemre S. Günsel Haskasap, YDÜ Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, Girne Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, YDÜ Rektörü Prof.Dr. Ümit Hassan ve Öğrt.Üyeleri, Girne Üniversitesi, Öğretim üyeleri ve vatandaşlar sergi açılışında hazır bulundu.
Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Umut Koldaş’ın açılış konuşmasını gerçekleştirdiği “Levant Denizcilik Tarihi Sergisi” “Levant, denizin ve denizciliğin ruhunu özümsemiş bir medeniyetler topluluğunu sosyoekonomik, siyasi ve kültürel coğrafyasıdır. Levant tarihi, aynı zamanda çok kültürlü bir uygarlıklar tarihidir. Akdeniz’in kültürel erime potasında birbirlerinden etkilenmiş ve belli noktalarında birbirleriyle geçişmiş olan uygarlıkların tarihidir.” dedi.
“Levant Denizcilik Tarihi Sergisi” Görsel ve Düşünsel Bir Saygı Duruşudur
Yrd. Doç. Dr. Umut Koldaş; Bu anlamda Levant Denizcilik Tarihi Sergisi, Akdeniz’in kültürel ruhunu ve düşünsel birikimini oluşturan tüm uygarlıkların tarihsel ve kültürel mirasına görsel ve düşünsel bir saygı duruşudur. Bu kültürel birikime Akdeniz’in kalbi Kıbrıs’tan gönderilen içten bir gönül ve düşün selamıdır. Yakın Doğu Enstitüsü olarak, bu gibi değerli sergileri yaşam boyu eğitim ve öğrenim felsefemizin hayata geçirildiği önemli faaliyetler olarak görüyor ve koordine ediyoruz. Bu sergimizin de geçen yıllarda eşgüdümünü gerçekleştirdiğimiz Kıbrıs Antik Haritaları ve Piri Reis sergilerinde olduğu gibi toplumumuzun her kesiminde ve dünyanın dört bir yanından Kıbrıs’a gelerek, gerek öğrenim hayatlarını gerekse profesyonel yaşamlarını adamızda yürüten ve sürdürmekte olan uluslararası toplumun fertlerinin de ilgisini çekeceğini düşünüyoruz. Bu noktada serginin her aşamasında emeği geçen başta Kuratörümüz Ali Rıza İşipek ve Müdür Yardımcım Erhan Ayaz ve Arş. Gör. Erdi Şafak olmak üzere, tüm Girne Üniversitesi ve YDÜ ailelerine, başta YDÜ İletişim Fakültesi olmak üzere tüm ilgili birimlerimize teşekkür ederim. Umarım bu sergimiz de düzenlediğimiz diğer sergilerde olduğu gibi ziyaretçilerimizin görsel ve düşünsel belleklerinde Levant Tarihi’ne dair güzel izler bırakır. Geçmişe yapmış olduğumuz bu yolculuk bölgenin geleceğine daha bilinçli bakmamız için gerekli düşünsel uyanışlarımızı harekete geçiren bir ilham kaynağı olur.
“Levant Denizcilik Tarihi Sergisi” Kuratörü Ali Rıza İşipek ise; Sergimiz bir seneyi aşkın bir süredir devam eden titiz bir çalışma sonucu meydana gelmiştir. Öncelikle arşiv çalışmaları yapılırken, görsel materyaller değerlendirilerek eserlerin temin sürecine gidildi. Sergimizde 15 adet orjinal yağlıboya eser, 5 adet İznik çinisinden tablomuz, 5 adet gemi modeli ve 25 adet de bölgeye ait gravürler mevcut. Gemi modellerimizden özellikle en büyük modelimiz olan “Uluburun” modeli Kıbrıs’ta “Girne Batığı” olarak bilinen gemiden 900 sene daha eskidir ve çok daha önemli bir batıktır. Kıbrıs’tan çıkan malzemeyi, bakırı taşıyan bir gemi olmasıyla özellikle dikkate sunmak istediğimiz bir gemi modelimizdir. Sergimizde bilgi panolarını yoğun olarak kullandık. Üniversite bünyesinde, eğitim misyonu üstlenmiş bir kurumda bu eğitimi de öğrencilere ve ziyaretçilere vermek istedik. Dünyada ve Avrupa’da günümüzde artık müzeler sadece arkeolojik eserleri ve objeleri sadece depolayan kurumlar değil, artık hepsi birer eğitim müessesesidir. Öğrencilere eğitimler genelde müzelerde veriliyor. Çünkü görsel bir materyalle daha akılda kalıcı bir olanak sağlıyor. Ben de inanıyorum ki bu sergiyi gezen bir öğrenci Doğu Akdeniz ile ilgili, denizcilik tarihi ile ilgili sadece bu sergiyi dikkatli bir şekilde gezerek dahi öğrenmiş olacak. Dolayısıyla bu serginin sadece üniversite öğrencilerine değil, tüm orta öğretim kurumları öğrencilerine de eğer gezme fırsatı bulabilirlerse çok yararlı olacağına inanıyorum.” dedi.
Girne Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İlkay Salihoğlu ise; “Levant Denizcilik Tarihi Sergisi” adı itibariyle çok şey ifade ediyor. Levant, Doğu Akdeniz’dir. Doğu Akdeniz derken, Kıbrıs’ın merkezinde olduğu Doğu Akdeniz’i kastediyoruz.
Levant Denizcilik Tarihi, Dünya Denizcilik Tarihi’dir
Prof.Dr.İlkay Salihoğlu; Burası dünya medeniyetinin merkezidir,dolayısıyla bu sergiye emek verenler aslında karşımıza Dünya Denizcilik Tarihi’ni getirmişlerdir. Bugünkü denizcilik tarihi ve medeniyeti Levant’a borçludur. Levant olmamış olsaydı dünya denizciliği bugün bu haliyle olmazdı. Bugün Levant Denizi’nde YDÜ ve Girne Üniversitesi’nin TÜBİTAK Bilimsel Araştırması’nın protokolünün imzalandığı gün olması bakımından da önem teşkil ediyor. Girne Üniversitesi Kurucu Rektörümüzün destekleriyle geçen yıl açılan sergilerimizle birlikte bu sergimiz de dahil olarak bir seri haline geliyor. Bu güzel çalışmaların devam edeceğini de bilerek, iyi seyirler dilerim” diyerek sözlerini noktaladı.
YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel ise konuşmasında; “Tarihte kurulmuş Roma, Bizans ve Osmanlı gibi birçok büyük imparatorluğun merkezi olan Akdeniz, sadece bu imparatorluklara ev sahipliği yapmakla kalmamış, çevresinde yeşeren uygarlıkların da gelişmesinde ve yayılmasında temel köprü vazifesi görmüştür. Tarihin değişik safhalarında büyük savaşlara sahne olan Doğu Akdeniz bölgesinin çevresinde Mısır, Mezopotamya ve Anadolu gibi dünyanın en verimli topraklarına sahip ülkeler bulunmaktadır. Bu nedenle oluşan insan hareketleri, Doğu Akdeniz’i tarihin her döneminde dünyanın en önemli ve kalabalık merkezlerinden biri haline getirmiştir. Antik çağlardan bu yana, bir anlamda medeniyetlerin beşiği olan bu bölgenin merkezinde bulunan Kıbrıs adasında yerleşik halklar da, bir adada yaşamanın doğal bir sonucu olarak tarih boyunca her zaman için denizle barışık olmuşlar, balıkçılık, ulaşım ve ticaret alanlarında denizin kendilerine sağlamış olduğu nimetlerden faydalanmışlardır. Doğu Akdeniz ve Kıbrıs adasında asırlardır sürdürülen bu denizcilik faaliyetleri günümüze kadar sürekli olarak gelişmiş ve beraberinde çok zengin bir kültürel mirasın da oluşmasını sağlamıştır.”
Günsel; YDÜ ve Girne Üniversitesi KKTC’nin Sosyal ve Kültürel Hayatını Oluşturmaya Devam Ediyor
Günsel; hem Yakın Doğu Üniversitesi, hem de Girne Üniversitesi olarak bizlere kalan bu kültür mirasını geliştirmeye, korumaya ve sevgili ada halkımızda da bu konuda bilinç oluşturmaya kararlıyız. Bu kapsamda Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi olarak her yıl sosyal sorumluluk projeleri üreterek KKTC’nin sosyal ve kültürel hayatına katkı sağlanması maksadıyla halkımızın ziyaretine açık çeşitli etkinlikler düzenlemekteyiz. Yapılan etkinliklere son derece önem vermekte, bütün çalışmalarımızı özenle gerçekleştirmekteyiz. Kültür mirasımızı geliştirmek ve korumak adına atılan her adım bizleri gururlandırmanın ve mutlu etmenin yanında adamıza da değer katmaktadır. Biz Kıbrıslılar, böylesine güzel bir ada da denizle iç içe bir hayat yaşadığımız için son derece şanslıyız. Fakat bu şans bizlere belli sorumluluklar da yüklemektedir. Adamızı ve denizlerimizi korumalı, Kıbrıs’ı gelecek nesillere de aynı güzellikte teslim etmeliyiz. Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi, Kıbrıs’a birçok konuda değer katan çalışmalar yapmaktadır. Her yeni gün çalışmalarımıza yenisini eklemekteyiz. Kıbrıs’ı adalılarımızın her türlü ihtiyaçlarına kolaylıkla ulaşılacağı bir merkez haline getirme hedefine kararlı adımlarla yürümekteyiz. Kültürün adamıza değer katan önemli bir kavram. Ada halkı olarak, yenilikleri ve gelişmeleri desteklemeli bu yolda gösterilen her çabanın önemini bilmeli ve bir yenisini eklemeliyiz. Bu şekilde kültür mirasımızı geliştirebilir daha ileri noktalara ulaştırabiliriz. İşte bu nedenle geçtiğimiz yıl oluşturmaya başladığımız denizcilik tarihi müzemizin kuruluş çalışmaları devam etmekte, 2016 yılında açılışı planlanmaktadır” dedi.
YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç.Dr. Günsel; “2014 yılında son derece zengin olan denizcilik kültürel mirasımızın halkımıza ve gençlerimize aktarılabilmesini sağlamak maksadıyla bir dizi tematik serginin açılması kararını aldık. Bu kapsamda 2014 yılında Piri Reis ve Kıbrıs haritalarını konu alan sergilerimizi düzenledik. Yerli ve yabancı bir çok ziyaretçiyi ağırlayan bu sergilerimizin büyük ilgi görmesi bizleri oldukça mutlu etti.
Günsel; “Çanakkale Deniz Zaferi Sergisi Rahmi Koç Müzesi’nde Sergilenecek”
Günsel; Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yıl vesilesiyle Çanakkale Deniz Zaferi Sergisi’nin İstanbul’da Rahmi Koç Müzesi’nde Mart ayından itibaren 3 ay boyunca sergileneceği müjdesini de verdi.
Yeni Projeler ve Denizcilik Sergileri Hız Kesmeden Devam Edecek
Doç.Dr.Günsel; Denizcilik kültürel mirasımız oldukça önem ve değer taşıyan bir konu. Denizler bizlere kalan en değerli mirastır. 2015’te de Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi olarak, denizcilik kültürel mirası konusu ile ilgili bir seri tematik serginin açılmasını planladık. Bunların ilki bugün açılışını yaptığımız “Levant Denizcilik Tarihi” isimli sergimiz oldu. Bu sergiyi hazırlıkları devam eden farklı temalardaki beş denizcilik sergisi takip edecek. Yaklaşık bir sene süren titiz ve yorucu bir çalışma sonucu meydana getirilen sergimizin daha önceki sergilerde olduğu gibi geniş kesimlerin beğenisini kazanacağını ve özellikle genç nesillerin, yaşamımızın önemli bir parçası olan denizi daha yakından tanımalarına katkı sağlayacağına inanmaktayız. Bu sergi ziyaretçilere farklı bir deneyim yaşatacak” “Serginin planlaması ve koordinasyonunu sağlayan başta Yrd. Doç. Dr. Umut Koldaş ve Erhan Ayaz olmak üzere Yakın Doğu Enstitüsü personeline, yapmış olduğu bilimsel araştırmalar ve denizcilik kültürel mirası konusundaki engin tecrübesi ile serginin hayata geçirilmesini sağlayan sergi küratörümüz Ali Rıza İşipek’e ve katkıda bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
TC Lefkoşa Büyükelçisi Akça; “Sergileri, Müzeleri, Sosyal ve Kültürel Aktiviteleriyle Üniversite Adeta Bir Sosyal Merkez Haline Gelmiştir.”
TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ise; Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği sosyal, kültürel, sanatsal boyutlarıyla da eğitim ve öğretimi zenginleştirdiği bu gibi çalışmalar, bulunduğu topluma katkılar sağlamaktadır. Bu yönüyle Yakın Doğu Üniversitesi ailesini her zaman takdir etmişimdir. Sergileri, müzeleri, sosyal ve kültürel aktiviteleriyle üniversite adeta bir çekim merkezi ve sosyal merkez haline gelmiştir. Denizcilik anlamında Kıbrıs’ta tarih ve malzeme boldur. Doğu Akdeniz’in böylesine gündemde olduğu bir dönemde böyle bir çalışmayı yürüten araştırmacıları da tebrik ediyorum. Girne Üniversitesini ve eğitimde bu denli geniş bir ufuk sahibi olan yöneticileri kutluyor ve belki ileride bir Denizcilik Müzesi’ne dönüştürecek çabayı takdir ediyorum dedi.
Konuşmacıların ardından, YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, Sergi Kuratörü Ali Rıza İşipek’e plaket takdim ederken, Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü Cemre S. Günsel Haskasap’ta TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’ya Gravür tablo hediye etti. YDÜ ve Girne Üniversitesi ailesinin gerçekleştirdiği açılış töreninin ardından davetliler sergiyi gezdi.