“Girne Üniversitesi Bünyesinde Kurulan 60+ Tazelenme Üniversitesi Törenle Hizmete Açıldı”
Eklenme Tarihi: 16 Ekim 2018, 15:42
Son Güncelleme Tarihi:17 Eylül 2019, 14:02

Girne Üniversitesi bünyesinde kurulan 60+ Tazelenme Üniversitesi kampüste düzenlenen törenle hizmete açıldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan 60 yaş üstü kişileri hedefleyen program, aktif ve başarılı yaşlanma kavramına anlam katan bir girişim olarak tanımlanıyor.

15 Ekim 2018 Pazartesi günü kampüste yapılan 60+ Tazelenme Üniversitesi açılış törenine Girne Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gökmen Dağlı, Girne Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rüveyde Bundak, Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Onur, Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı ve 60 + Tazelenme Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. İsmail Tufan, Victoria Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Terence Seedsman, Öğretim Görevlisi Ikuko Murakami dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Her yaştan katılımcının yoğun ilgi gösterdiği törende açılış konuşmasını yapan YDÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Onur, yaşadığı sürece öğrenmek isteyenlere yönelik olan 60 + Tazalenme Üniversitesi’nin başarılı yaşlanan bireylerin çoğalmasına katkı koymayı hedeflediğini belirtti. Onur, 25 Ekim’e kadar sürecek olan kayıt sürecinin bu törenle başladığını hatırlatarak başta Girne bölgesinde yaşayanlar olmak üzere herkesi ücret veya sınav gerektirmeyen bu programa katılmaya davet etti.

Daha sonra söz alan YDÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan ise günümüzde dünya nüfusunun %10’unu 65 yaş üstü bireylerin oluşturduğunu söyleyerek bu kişilerin aktif, üretken ve başarılı olmalarının önemi göz önüne alındığında bu programın daha iyi anlaşılacağını sözlerine ekledi.

Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı ve 60 + Tazelenme Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. İsmail Tufan, henüz bu yaş grubunda olmayan kişilerin açılış töreninin ardından verilecek ilk derse katılımının kuşaklar arası diyalog açısından önemli olduğunu vurguladı. Tufan kendi deneyimlerinden örnekler vererek program katılımcılarının son derece özverili bir şekilde dersleri takip ettiğini belirtti ve sunulan eğitimin içerik açısından birebir üniversite düzeyinde olduğunu özellikle vurguladı.

GÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gökmen Dağlı ise üniversite olarak katılımcı, farklılıklara saygılı öğrencileri yetiştirme vizyonu ile hareket ettiklerini dile getirdi ve bu çerçevede 60+ Tazelenme Üniversitesi’ni hizmete sokmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından “Girne Üniversitesi 60 + Tazalenme Üniversitesi”nin ilk dersini veren Victoria Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Terence Seedsman Avusturalya’da da birçok insanın yaşa bağlı nedenlerle toplumdan izole oldukları düşüncesiyle bu konuda harekete geçtiklerini anlattı. Seedsman daha sağlıklı ve entelektüel bir yaşamın şansa değil öğrenme konusunda ısrar edilmesine bağlı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Terence Seedsman KKTC ve Türkiye’nin bu yöndeki çabalarının mutlaka karşılığını bulacağını kaydetti.

Açılış töreninin tamamlanmasının ardından Prof. Dr. Gökmen Dağlı konuşmacılara birer hediye sundu.

Girne Üniversitesi 60+ Tazelenme Üniversitesi için kayıtlar devam etmekte olup dersler 12 Kasımda başlayacaktır. Haftanın 3 günü, seçmeli ve zorunlu derslerden oluşan paket eğitim programında; biyoloji, tıp, kimya, arkeoloji, felsefe konularının yanı sıra, iş ve uğraşı terapisi, sağlıklı beslenme, yoga ve dans dersleri de yer alacaktır.