“Geleneksel Denizcilik Fakültesi Kariyer Günleri ‘nde Sektörün İleri Gelenleri İle Öğrenciler Bir Araya Geldi”
Eklenme Tarihi: 19 Aralık 2018, 10:38
Son Güncelleme Tarihi:23 Mayıs 2019, 09:02

“ Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Kariyer Günleri ”  11-15 Aralık 2018 tarihleri arasında 5 güne yayılan bir dizi oturumla üniversite kampüsünde gerçekleştirildi.

Denizcilk  Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. M. Fatih Hüseyinoğlu’nun öncülüğünde ; Fakülte akademisyenleri, çalışanlar, öğrenciler ile ilgili üniversite birimlerinin koordinasyonuyla yapılan ve sektörün ileri gelenleriyle öğrencileri buluşturma amacıyla düzenlenen Kariyer Günleri’ne katılım oldukça yoğun oldu.

Moderatörüğünü ve  çevirisini Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri ve İşletme Mühendisliği bölümü öğretim görevlisi, Fakülte Koordinatörü Uzakyol Baş Mühendisi Volkan Varışlı’nın yaptığı 11 Aralık tarihli ilk oturumda, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası  GMMO Başkanı  Feramuz Aşkın ve Yönetim Kurulu Üyesi Salih Bilal kendi kariyer geçmişlerini anlattı ve  meslek odasının Türk Mühendis ve Mimarlar Odası TMMOB’daki yeri ve fonksiyonundan bahsetti. Feramuz Aşkın ve Salih Bilal, deniz gelenekleri ve  sektörel gelişmeleri özetleyerek Oda’nın öğrenciler açısından önemine değindiler  ve devlet, sektör bileşenleri ve gemi personeli arasında köprü görevi  oluşturduğunu ifade ettiler.

Konuşmacılar Türk denizcilik filosunun, bu alanda eğitim veren okulların ve gelecek  mezunların sayısında  görülen artışa  yanıt veremeyecek darlıkta kaldığını, bu nedenle yıllardır olması gereken dışa açılımın, özellikle yurtdışında öğrenim gören ve yaşam deneyimi olan öğrencilerle hızlanmasının önemini anlattılar. Aşkın ve Bilal, öğrencilere İngilizce’nin yanı sıra en azından bir yabancı dil daha öğrenmelerini tavsiye ederek, meslekte çok yönlü,birden fazla disipline yatkın ve vizyon sahibi kişiler olmalarının önemini vurguladılar. Fakülte Koordinatörü Volkan Varışlı’nın dile getirdiği talebe olumlu yanıt veren Feramuz Aşkın, öğrencilerin eğitimlerini uygulamalı yapabilmeleri amacıyla 1 adet ”Caretta PMS (Planned Maintenance System)” yazılımının  kurulumunu ücretsiz yapacaklarına dair söz verdi.

12 Aralık Çarşamba günü yapılan 2. gün oturumuna Manta Denizcilik’ten her ikisi de Yakın Doğu Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Güverte Bölümü mezunu olan Uzak Yol Kaptanı Kemal Yapıcı, Uzak Yol Kaptanı Ümit Ormancıoğlu  ile Personel Müdürü Harun Karataş  katıldı.  Moderatörlüğünü  Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Uzak Yol Kaptanı Hilmi Şahlı’nın yaptığı oturumda konuşmacılar  şirketin stajyer politikası, filosu ve sefer alanlarının yanı sıra geleceğe yönelik iş imkanları konusunda merak edilen konularda detaylı bilgi verdiler.

3. gün oturumunda Bilka Denizcilik’ten Personel Müdürü Ziya Burak Dinç şirketin tanker gemisi personel seçimi hakkında bilgiler verdi, filolarında 4 zabitin üniversitemizden mezun olduğunu ifade etti ve şirket bünyesinde bir adet kadın 2. kaptanın da bulunduğunu vurguladı.  GÜ Denizcilik Fakültesi Kariyer Günleri’ne  ilk kez katılan Bilka Denizcilik bu dönem sonunda 1 öğrenciyi stajyer olarak görevlendirme kararı aldı ve gelecek dönemde protokol oluşturulmasına da yeşil ışık yaktı. Denizcilik simülatörlerinde yapılan kısa gezide en son teknoloji ürünü cihazlar hakkında bilgi alan Dinç’e, aktif tecrübeli personele talepleri halinde ücretsiz olarak bilgi tazeleme ve geliştirme kurslarının verilebileceği ifade edildi ve bunda amacın “Türkiye ve KKTC denizciliğinin ilerlemesi” olduğu vurgulandı.


Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu ( ITF )  Türkiye temsilcisi Uzakyol Baş Mühendisi Muzaffer Civelek ve Deniz Çalışanları Dayanışma Derneği DAD-DER temsilcisi Kaptan Ural Çağırıcı ise moderasyonunu Volkan Varışlı’nın yaptığı çift dilli 4. gün oturumunda  ITF ve DAD-DER’in yapısı, faaliyetleri ve çalışma yöntemleri hakkında  detaylı bilgi verdi. Sektörde dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan örnekleri aktaran ve denizci adaylarına haklarını, ITF sözleşmelerini ve MLC 2016 kurallarını öğrenmeleri tavsiyesinde bulunan Civelek ve Çağırıcı, öğrencilere gemi personeli oldukları an itibariyle gerek armatörlerine gerekse işletmecilerine karşı olan yükümlülüklerini de unutmadan hizmet vermelerini tavsiye ettiler. Konuşmacılar Girne Üniversitesi’nin davetinden duydukları memnuniyeti  ve gelecekte de bu tür etkinliklere katılma yönündeki isteklerini dile getirdiler.

GÜ Denizcilik Fakültesi Kariyer Günleri’nin son gün oturumuna ise Borealis Denizcilik’ten Emre Yalçın, Boden Denizcilik’ten  Kaptan Murat Şahin, Oras Denizcilik’ten Kaptan Timur Kızılbudak ve Rana Denizcilik’ten Filo Müdürü Kaptan Fahrettin Gönem ile Personel Müdürü Kaptan Süleyman Konut katıldılar. Sırayla söz alan konuşmacılar şirketlerinin filoları hakkında bilgi verirken kadın-erkek personel ayrımı yapmadıklarını ve gemilerin taşıdığı bayrağa göre zabitan kadrolarında TC ehliyetli personelin yanı sıra yabancı personel de çalıştırdıklarını ifade ettiler.

İngiltere kökenli tanker işletmecisi Borealis ve süratle büyümekte olan Boden Denizcilik adına konuşan Yalçın ve Şahin, stajyer alımında İngilizce sınav uyguladıklarını, staj dönüşünde yapılan değerlendirmeyle stajyerlere bir gelecek kariyer notu verdiklerini, personel alımında ise meslek bilgisi ve İngilizce sınavı uyguladıklarını anlattılar. Emre Yalçın GÜ Gemi Makineleri  İşletme Mühendisliği Bölümü’nde 3. Sınıf öğrencisi olduğu dönemde Borealis’te staj yaparak Türk Denizcilik İşletmelerinde bu şekilde görev alan ilk Nijeryalı öğrenci olan Prince Jim Lawson örneğinden çıkarak öğrencilere seslendi. Yalçın, büyütmek hedefinde oldukları konteyner filo boyutuna nitelikli gemi personeliyle ulaşmak istediklerini anlattılar.

Daha sonra söz alan Rana Denizcilik yetkilileri farklı tonaj ve bayraklardaki filolarının değişken yapısına adapte olabilecek,kalifiye personel ihtiyaçlarını ve hedef kriterlerini öğrencilere etraflıca anlattılar. Her gemilerinde 2 güverte ve 2 makine stajyerini her zaman bulundurduklarını ifade ettiler.

Oras Denizcilik adına söz alan Timur Kızılbudak ise sismik araştırma gemisi MTA Oruç Reis’in personel yönetimini de yaptıklarını belirtti ve  DP (Dynamic Positioning) sisteme sahip gemilerin  personelinin özel niteliklerini anlatarak, öğrenciler için çok farklı bir kariyer yapısının özelliklerine değindi. Ayrıca Karadeniz Holding’e de personel hizmeti sunan firma kara stajlarında da görevlendirilmek üzere stajyer alımı için destek olmaya söz verdi.

Konuşmaların ardından Girne Üniversitesi adına söz alan Uzakyol Baş Mühendisi  Volkan Varışlı, yakın dönemde çalışmaları başlayan,öğrenci kariyer yönetim sistemi (MSCS) ve profesyonel kariyer protokolü hakkında bilgiler vererek, katılımcılara protokolun niteliklerini açıkladı. Firma temsilcilerinin hepsinin önümüzdeki dönemdeki  bütün öğrencilere staj için olumlu destek sözü vermesi öğrenciler tarafından mutlulukla karşılandı.