Girne Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi işbirliği ile 04 Aralık 2020 Cuma günü “ Engelsiz Üniversiteler “ konulu bir çevrimiçi seminer düzenlendi.
Seminerin moderatörlüğünü Girne Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökmen Dağlı’nın yaptığı ve Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi kurucuları ve başkanları Prof. Dr. Zehra Altınay ve Prof. Dr. Fahriye Altınay’ın konuşmacı olarak katıldığı seminerin açılışında Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit de bir konuşma gerçekleştirdi.
Akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen seminerin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Gökmen Dağlı, Engelliler Haftası nedeniyle Girne Üniversitesi olarak böyle bir etkinlik düzenlediklerini ve dünyada artık engelsiz toplum, engelsiz şehir, engelsiz üniversite gibi kavramların üzerinde durulurken asıl amacın engelsiz insan olduğunu söyledi.
Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin 2013 yılından beri yaptıkları çalışmalarla bu alanda büyük katkı sağladığını vurgulayan Dağlı ilgili kurum ve kuruluşların daha aktif ve verimli rol alması için bir Stratejik Eylem Planı yapılması ve buna GÜ ve YDÜ olarak katkı koyma yönündeki isteklerini de dile getirdi.
Daha sonra söz alan konuk konuşmacı Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit ise 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sebebiyle pek çok yetkilinin destek mesajları verdiğini ancak bunun da bir günle sınırlanmaması gerektiğini söyledi.
Kibrit, Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin yaptığı katkıları vurguladı ve kendilerine teşekkürlerini sundu
2017 Ekim ayındaki verilere göre KKTC’de 5601 kayıtlı engelli kişi olduğunu ancak bu bilgilerin günümüzdeki rakamları yansıtmadığını hatırlatan Günay Kibrit yapılacak çalışmaların güncel verilere dayanması gerektiğinin altını çizdi.
Engelli istihdamının da ülkemizde önemli bir sorun teşkil ettiğini belirten Günay Kibrit bu konuda eksikliklere rağmen yasal düzenlemelerin ön gördüğü şekilde de davranılmadığını söyledi.
Kibrit, anayasanın insan hakları temelinde kendilerine verdiği imkanları kullanmanın engelli bireylerin temel talepleri olduğunu belirtti.
Girne Üniversitesi ve YDÜ gibi engelsiz kampüs için adım atan eğitim kurumu örneklerinin artması ve böylece engelli bireylerin eğitime ulaşmasının sağlanması gerektiğini kaydeden Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit , engelli bireylerin zorluklarla tek başına mücadele etmediğinin ve ailelerinin de olumsuzluklarından etkilendiğinin altını çizerek eylem planı yapılmasının önemine değindi.
Prof. Dr. Zehra Altınay anlamak ve anlaşılmak kavramlarının önemine örnekler vererek başladığı konuşmasında farkındalık yaratmaktan öte icraata geçilmesine yönelik bir seminer düzenlediklerini ifade etti.
Günay Kibrit’in aynı zamanda üniversitelerinde öğretim görevlisi olduğunu hatırlatan Altınay, Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi olarak topluma fayda sağlamayı amaçlayarak bir köprü görevi üstlendiklerini kaydetti.
Prof. Dr. Zehra Altınay, stratejik planlamaya ve istatistiki veri çalışmalarına kendilerinin de katkı koymaya hazır olduğunu söyledi.
Altınay bir hak olarak nitelendirdiği “ Engelsiz Üniversite” kavramı konusunda Yüksek Öğretim Kurulu YÖK’ün belirlediği programların içeriği ve engelsiz olması, fakültede eğitime erişim gibi kriterler hakkında bilgi verdi.
Pof. Dr. Zehra Altınay YDÜ ve Girne Üniversitesi’nin sosyokültürel faaliyetlere erişim konusuna önem verdiğini ve doğru ön hazırlıklarla bahsedilen hedeflere ulaşılmasının mümkün olduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı.
Prof. Dr. Fahriye Altınay ise pandemi sebebiyle toplumsal hayat çerçevesinin de değiştiğini hatırlattı ve Covid-19 ‘un yarattığı kelebek etkisi ile yaşamların ne kadar değişebileceğinin görüldüğünü söyledi.
Pandemi sonrası dönemde de dijital öğrenme ortamlarıyla birlikte pek çok değişimin yaşanmakta olduğunu belirten Altınay, toplumsal sorumlulukla hareket ederken bunun geniş coğrafyalara ulaştırılmasının önemine ve eğitimcilere bu konuda düşen rollere detaylı örnekler üzerinden değindi.
Üniversitelerin geleceğinde artık beklenmedik risk yönetimlerinin ve stratejik planlamaların da göz önüne alınmasının zorunlu olduğunun altını çizen Fahriye Altınay, merkez olarak pandemi döneminde toplum analizi yaptıklarını ifade etti.
Altınay, UNESCO’nun hedeflerine göre öğrenen odaklı eğitimin önemli bulunduğunu söyledi erişe bilirlik, akıllı toplum, eğitimde eşitlik, güvenli okul projeleri kavramlarının önemi üzerinde durdu.
Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin ulusal ve uluslararası düzeydeki çalışmaları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Fahriye Altınay yaptıkları işbirliklerine değindi ve bu tür çalışmaları sürdürme yönündeki isteklerini dile getirerek sözlerini tamamladı.
Stratejik planlama ve eylem planı hakkında yapılacak çalışmalar için bir komite oluşturulması önerisiyle seminerin kapanış konuşmasını yapan Prof. Dr. Gökmen Dağlı konuşmacılara ve diğer katılımcılara teşekkürlerini sundu.