[center][/center]
Çift Tüp ve Çift Dedektörlü BT (Bilgisayarlı Tomografi) cihazı Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanes’nde
Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesini, sınırsız tanı ve araştırma sağlayacak olan cihazlarla donatmaya devam ediyor.
Teknik donanım ve alt yapısı tamamlanmak üzere olan hastane, özellikle kalp damar rahatsızlıkları başta olmak üzere, vücut hastalıklarını düşük dozda çekim yaparak tespit edebilen, çift tüp ve çift dedektörlü BT (Bilgisayarlı Tomografi) cihazını teknik alt yapısına katıyor.
Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, kalbi ve koroner arterleri, kalp hızından etkilenmeden görüntülemenin mümkün olduğu cihazla, hastaların minimum dozda radyasyona maruz kalmasının sağlanacağı belirtildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nail BULAKBAŞI, çift tüp ve çift dedektörlü Bilgisayarlı Tomografi cihazı ile vücudun tüm bölgelerinin, üç boyutlu olarak değerlendirilebileceğini ve dokuların milimetrik hassasiyetle incelenebileceğini söyledi.
[center][/center]
Düşük Doz ve Minimum Radyasyon
Prof. Dr. BULAKBAŞI, bu yöntemle sadece kontrastlı çekim yapıp daha sonra kontrastı çıkararak kontrastsız seriler elde etmek yoluyla, hem daha kısa sürede, hem daha düşük doz ile hem de daha az kontrast madde kullanılarak çekim yapılabileceğini belirtti.
Sistemin çok düşük doz ile çekim yapabildiğini belirten Prof. Dr. BULAKBAŞI, çok kısa tarama süresine sahip bu cihaz ile bir kalp atımında, koroner BT anjiografi gibi çekimlerin yapılarak, daha kaliteli görüntülerin elde edilebileceğini ifade etti. Normal akciğer BT çekiminde bir akciğer grafisinin yaklaşık birkaç yüz katı doz verildiğini söyleyen Prof. Dr. BULAKBAŞI, bu sistemde bir akciğer grafisine yakın dozlarda tomografi çekiminin yapılabileceğini vurgulayarak şunları kaydetti: “Özellikle sistemde çocuklar için bulunan özel pediatrik doz ve çekim protokolleri ile göz, tiroid, meme ve gonad için yerleştirilecek özel bizmut koruyucu ekipmanla maksimum koruma ve minimum radyasyon ile çekimler yapılabilecektir” dedi.