Doğu Akdeniz ve KKTC’de Tersanecilik Semineri Düzenlendi
Eklenme Tarihi: 20 Aralık 2019, 16:34


Girne Üniversitesi Denizcilik Merkezi GÜDENMER tarafından ‘ Doğu Akdeniz ve KKTC’de Tersanecilik ‘ başlıklı bir seminer düzenlendi.

Üniversite kampüsünde 19 Aralık 2019 Perşembe günü yapılan ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisi Hasan İzkan’ın konuşmacı olarak katıldığı seminere öğretim görevlileri, sektör temsilcileri, ilgililer ve öğrenciler katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı ve GÜDENMER Yönetim Kurulu üyesi Uzakyol Kaptanı Mehmet Emin Debeş, gemi işletmeciliğinin en önemli alanlarından birisi olan tersaneciliğin ülkelerin ekonomisine olumlu katkıları olduğunu dünyadaki farklı örneklere değinerek hatırlattı. Debeş, halen Gazi Mağusa GEM-YAT Tersanesi’nde İşletme Müdürlüğü görevini yürütmekte olan Hasan İzkan’ın bu konuda vereceği bilgilerin önemli olduğuna işaret etti ve seminer davetini kabul ettiği için kendisine teşekkür etti.

Daha sonra söz alan Hasan İzkan ise GÜDENMER’in öncülüğünde Girne Üniversitesi’nde bulunmakta memnuniyet duyduğunu ifade etti.

İzkan kendi eğitim ve kariyer hayatını anlatarak başladığı konuşmasında, bir dönem Yakın Doğu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde ders verdiğini söyledi ve o zamandan bugüne Girne Üniversitesi bünyesinde gelinen noktayı övdü.

Tersaneciliğin hukuki, idari ve teknik farklı yönleri olduğunu ifade eden Hasan İzkan, Doğu Akdeniz’deki diğer ülkelerin bu alandaki kapasitelerine ve teknik imkanlarına değinerek KKTC’nin bölgedeki yerine ve tersanecilik potansiyeline ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

KKTC’nin uluslararası konumundan dolayı tersanecilik alanında karşılaştığı sorunları örnekleyen İzkan, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin bu konuda olumsuz sonuçlar doğuran girişimlerine değindi.

Hasan İzkan bu çabalar neticesinde, Panama, Togo, Liberya gibi 9 açık sicil (kolay bayrak) ülkesinin KKTC limanlarını kullanan gemilere yönelik bazı cezai yaptırımlar ve sigorta kısıtlamaları uyguladığını söyledi.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun geçmişte Olli Rehn döneminde KKTC limanlarının uluslararası deniz trafiğine kapalı olmadığını belirttiğini hatırlatan Hasan İzkan; kendilerinin yakın zamanda Kıbrıs Türk Gemi Acenteleri Birliği Yönetim Kurulu adına Birleşmiş Milletler İnsan Hakları İzleme Komitesi’ne hukuki yollardan başvurduğunun ve bu tür engellemelerin insan hakları ihlali olarak sayıldığına ilişkin yanıt aldığının altını özellikle çizdi.

Tersanecilikte tamir, bakım ve inşa faaliyetlerinin ne olduğunu, çevrede oluşabilecek kirliliğin nasıl önlenebileceğini örnekler üzerinden anlatan Hasan İzkan şu an turistik bir bölgede bulunan Mağusa Limanı’nın taşınması konusuna da değindi.

Konuşmasının sonunda soruları cevaplayan İzkan, gençlere kariyerlerinde izleyebilecekleri yola ilişkin tavsiyelerde bulundu.

Seminerin kapanış konuşmasını yapan GÜDENMER Başkanı Kaptan Enver Yetkili ise bir düşünce kuruluşu olarak bu tür faaliyetleri sürdürerek sektörün önemli isimleriyle gençleri ve konuyla ilgili kişileri buluşturmayı sürdüreceklerini ifade etti ve Hasan İzkan’a katılımından dolayı teşekkürlerini sundu.