Girne Üniversitesi ve Girne Üniversitesi Vakfı işbirliğinde Küratörlüğünü Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü ve deniz tarihçisi Ali Rıza İşipek’in yaptığı “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi” Girne Üniversitesi kampüsünde açıldı.
Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Çanakkale savaşlarının 101 yılı nedeni ile Girne Üniversitesi kampüsünde açılan “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi”nde deniz savaşlarının tüm yönleriyle aktarılması adına deniz harekatı ile ilgili yağlı boya tablolar, fotoğraflar, gemi modelleri, dioramalar, propaganda posterleri, savaşın anısına çıkarılmış olan ipek ve keten hatıra mendilleri, çeşitli objeler, Nusret’in dökmüş olduğu mayınlar ile Muavenet-i Milliye muhribimizin tarafından atılmış olan torpidoların gerçek ölçülerdeki replikaları, Osmanlıca şema ve haritalar ile çeşitli bilgi panoları yer alıyor.
Sergi açılışına Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel, Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü Cemre Günsel Haskasap, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, Girne ÜniversitesiRektör Vekili Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Girne Üniversitesi personeli ve öğrencilerinin yanı sıra; Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, KKTC 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, KKTC Turizm Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu, KKTC Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, KKTC Milletvekilleri Menteş Gündüz ve Dursun Oğuz ile Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ve misafirler katıldılar.
Ali Rıza İşipek: “Sergimizde özellikle Çanakkale Savaşı’nın çoğu kişi tarafından bilinmeyen deniz savaşlarını anlattık”
“Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi” küratörü, Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü ve deniz tarihçisi Ali Rıza İşipek, katılımcılara teşekkür ederek başladığı açılış konuşmasında Çanakkale Savaşları’nın genelde Seyit Onbaşı ve Nusret ile özdeşleştiğini; fakat deniz savaşlarının 18 Mart öncesinde ve sonrasında devam ettiğine vurgu yaparak; “Aylarca süren deniz savaşları 18 Mart öncesinde olduğu gibi, sonrasında da devam etmiştir. Dönemin İngiliz Bahriye Bakanı Winston Churchill, bir mektubunda, “biz denizde yenildik” demiştir. Bizler de sergimizde Çanakkale Deniz Savaşının bilinmeyen yönlerini halkımıza ve ziyaretçilerimize göstermeyi hedefledik” dedi.
Ali Rıza İşipek: “Sergide savaştan canlandırmalara yer verdik”
Sergide yer alan canlandırmalardan söz eden Ali Rıza İşipek; “Önemli bir konu da savaş süresinde denizaltılara karşı sürdürülen mücadeledir. Bu mücadelede özellikle boğazın 70 mt derinliğine kadar döşenmiş iki adet denizaltı mania ağı çok etkili olmuş, İngiliz ve Fransız denizaltıları adeta balık avlar gibi avlanıştır. Bunu da bir diaroma ile canlandırarak ziyaretçilerimize sunuyoruz. 650 tonluk Muavenet-i Milliye’nin İngilizlerin Goliath zırhlısını bir torpido hücumu sonucu ile 570 kişi ile birlikte Çanakkale’nin serin sularında batırması, Sultanhisar’ın Avustralya’nın AE-2 denizaltısını avlaması yine sergimizde vurguladığımız konular olacaktır” dedi.
Ali Rıza İşipek: “Çanakkale Deniz Savaşları kazanılmamış olsaydı belki de Türkiye Cumhuriyeti kurulamayacaktı”
Çanakkale Savaşı’nın Türkiye Cumhuriyeti açısından önemine vurgu yapan Ali Rıza İşipek; “Nusret olmasaydı ve Çanakkale Deniz savaşları kazanılmamış olsaydı Müttefik Donanma İstanbul’a ulaşacak ve Osmanlı devleti bir sömürge haline gelecekti. Bu durumda da kara harekatı yapılmasına gerek kalmayacak ve tarih sahnesine Mustafa Kemal çıkamayacak, belki de Türkiye Cumhuriyeti kurulamayacaktı” dedi.
Mutlu Soykurt: “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi, toplumumuza sunacağı tarih ve sanat zenginliğinin yanı sıra, ziyaretçilerin küçük bağışlarla bir sosyal sorumluluğa katkı koyabilmesini de sağlaması açısından son derece değerli ve önemlidir”
Girne Üniversitesi Vakıf Müdürü Mutlu Soykurt, Türk halkının şahlanışının ve ibret verici destanının yazıldığı “Bilinmeyen Yönleri İle Çanakkale Deniz Savaşı Sergisini” sanatsal ve tarihsel bir bütünlük içinde KKTC halkıyla buluşturmanın ve bugüne kadar tarihin akışını değiştiren bu zaferin bilinmeyen yönlerinin paylaşılacağı, geçmiş tarihe ışık tutacak bilgilerin yer aldığı bu anlamlı sergiye Girne Üniversitesi ve Girne Üniversitesi Vakfı’nın işbirliğinde ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını ifade ederek; şehitleri saygı ve rahmetle andığını belirtti. ““Bilinmeyen Yönleri İle Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi’nin” toplumumuza sunacağı tarih ve sanat zenginliğinin yanı sıra, sergiyi ziyaret eden tüm tarih severler küçük bağışlarla bir sosyal sorumluluğa katkı koyabilme şansına sahip olacaktır. Sergi ziyaretinden elde edilecek gelirin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm Meslek Liseleri’ndeki laboratuvarların iyileştirilmesi amacıyla kullanılacak olması bizleri Vakıf olarak daha da gururlandırmaktadır” diyen Mutlu Soykurt, Girne Üniversitesi Vakfı olarak benzer etkinliklere her zaman yer verileceğinin de müjdesini verdi.
Prof. Dr. İlkay Salihoğlu: “Çanakkale Geçilmez sözünü bütün dünyaya kabul ettiren bir destanın sergisini açıyoruz”
Girne Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi” açılışında yaptığı konuşmasına, tarihin gurur sayfalarından bahsederek başladı; “Günümüz dünyasının önde gelen uluslarının tarihinde gurur sayfasının varlığı iyi bilinen bir gerçektir. Müstesna ulusların ise bu sayfaları çok zengindir ve hiç şüphesiz ki bizim mensubu olduğumuz Türk Ulusu zenginlikte en öndedir. Gurur sayfalarımız arasında öne çıkanların başında, diğerlerinin yanı sıra, hiç şüphesiz ki Çanakkale savaşları gelmektedir. Her anı bir destana sahne olan bu savaşta nerede ise yarım milyona yakın insan hayatını kaybetmiş ve bunların yarısını da şehitlerimiz oluşturmuştur. Kabaca dört yıla yayılan savaşın zaferinin ve şehitlerimizin anma günü her yılın 18 Mart’ıdır. Nedeni ise Türk tarihi açısından, 18 Mart 1915 Pazartesi günü gerçekleşen deniz savaşları “Çanakkale Geçilmez” sözünü bütün dünyaya kabul ettiren kahramanlıkların yaşandığı gün olmasıdır. Bu günü deniz savaşlarımızı ve kahramanlarımızın yarattığı destansı deniz zaferlerini günümüze ve geleceğe aktarabilmek ve kahraman şehitlerimize olan saygı ve minnet duygumuzu bir kez daha belirtmek için Üniversitemiz ve Üniversitemiz Vakfı gayretleri ile “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşları” sergisi düzenlenmiştir. Aslında bu sergi çok önceden planlanmıştı, ne var ki 100 yılını olayın gerçekleştiği ana vatanımızda yer almasından daha doğal bir şey olamazdı, ve bir yıldır İstanbul’daki Rahmi Koç müzesinde sergilendi, ve Şimdi ise KKTC’nin Girne Üniversitesinde, diğer bir deyimle evinde sergileniyor” dedi.
Konuşmasına sergi kuruluşunda emeği geçen herkese teşekkür ederek ve Faruk Nafız Çamlıbel’in bir şiiri ile son veren Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, “Kurucu Rektörümüz Sayın Cemre Suat Günsel Haskasap’ın himayelerinde Üniversitemiz ve Girne Üniversitesi Eğitim Vakfı girişimleri ile düzenlenen bu yılki ilk sergimiz “topluma hizmet” kavramı öne çıkan bir etkinlik olarak görülmelidir. Tabi ki bu anlamlı sergiyi öngören ve bu amaçla hiç bir maddi ve manevi desteği esirgemeyen, Günsel Ailesi’ne özel olarak teşekkür etmeyi şahsım ve Üniversitemiz adına bir borç bilirim.Çanakkale Şehitler gününde Şehitlerimize minnet ve şükranlarımızı bir kez daha sunarken sizlere Faruk Nafiz Çamlıbel’in dörtlüğü ile esenlikler dilerim. Övün ey Çanakkale,cihan durdukça övün! Ömründe göstermedin bin düşmana bir gün. Sen bir büyükmilletin savaşa girdiği gün. Başına yüz milletin birden üşüştüğü yersin!” diyerek son verdi.
Doç. Dr. İrfan S. Günsel: “Geleceğimizi birlikte kurarken; geçmişimizi unutmuyoruz ve değerlerimize sahip çıkıyoruz”
Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi” açılışında yaptığı konuşmaya katılımcılara teşekkür ederek ve şehitleri saygıyla anarak; gazilere minnetlerini sunarak başladı. Doç. Dr. İrfan Günsel, milli değerleri korumanın önemine değinerek; “Girne Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi olarak her zaman milli değerlerimizi korumanın öneminin bilincinde olduk. O değerlerden güç ve ilham alarak ortak geleceğimiz için bilim ve toplumsal fayda ürettik. O değerlerle Ülkemizi daha ileriye götürmek için çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Geleceğimizi birlikte inşa ederken geçmişimizi unutmayarak ve değerlerimize sahip çıkarak ilerliyoruz. Bu yüzden tarihimizdeki bu zaferin önemi de bizler için çok büyüktür” dedi.
Çanakkale Deniz Savaşı’nın, sayıca ve imkanca üstün düşman orduları tarafından kolayca geçilebileceği düşünen Çanakkale Boğazı’nın yaralı bir ulusun yurdunu korumak için savaşarak düşmanı felce uğratması ile adını hem Türk tarihine hem Dünya tarihine yazdırmış bir savaş olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. İrfan S. Günsel, “Çanakkale savaşları ve kazanılan zaferler; ayni zamanda Türk kurtuluş ve bağımsızlık savaşının temellerini oluşturmuştur. Ulusal bilinci ve ulusal ruhu yeniden ateşlemiştir. Girne Üniversitemizin düzenlediği bu güzide sergimizde, Çanakkale Zaferlerinin ve Deniz Savaşlarının 101. yılında özellikle yeni nesillere tarihimizi en iyi ve doğru bir şekilde aktarabilmeyi amaçladık” dedi.
Doç. Dr. İrfan S. Günsel: “Tarihimizi bilimsel çalışmalar ışığında toplumumuzla buluşturma ülküsüyle, ülkemizde yenilikçi bir müzecilik anlayışına öncülük yapıyoruz”
Girne Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi’nin tarihe çok önem verdiğini ve sahiplenerek kuşaktan kuşağa aktarılması için çalıştıklarını belirten Doç. Dr. İrfan Günsel, “Girne Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi olarak, tarihimize çok önem veriyor ve tarihimizin korunarak; kuşaktan kuşağa aktarılması konusunda tüm olanaklarımızı kullanıyoruz. Girne Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi olarak kuruluşumuzdan bu yana attığımız her adımı, üst üste koyduğumuz her taşı anlatırken hep kökleşmekten bahsettik. Girne Üniversitemiz ile birlikte ülkemizdeki ve bölgemizdeki diğer üniversitelerden farklı olarak tüm bu düşünsel ve görsel farkındalık çalışmalarına kurumsal bir süreklilik katmayı ilke edindik. Bu ilke doğrultusunda geleceğimizi inşa ederken tarihimizden ilham alabileceğimiz her alanda müzeler kurduk ve kurmaya devam ediyoruz. Tarihimizi bilimsel çalışmalar ışığında toplumumuzla buluşturma ülküsüyle ülkemizde yenilikçi bir müzecilik anlayışının öncülüğünü yapıyoruz. Biz müzeciliğe ve müzelere önem veriyoruz. Bu doğrultuda, mevcut araba müzemizin yanına denizcilik tarihi müzemizi inşa ettik ve son olarak da Girne Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyetleri ortak kararı ile 445 yıllık Kıbrıs Türk tarihine ışık tutacak olan Milli Tarih Müzesinin oluşturulması kararını aldık ve hızla uygulamaya başladık. Müzelerin toplumların hafızası ve gelecekleri için esin kaynağı olduğunun bilinciyle ülkemize ve dünyaya yeni müzeler kazandırıyoruz ve kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.
Doç. Dr. İrfan S. Günsel: “Ülkemiz ve dünya tarihinde bir ilke imza atıyoruz”
”Çanakkale Deniz Savaşları Sergisi’nin KKTC’de ve dünyada önemli bir ilke imza attığını vurgulayan Doç. Dr. İrfan S. Günsel, “Bugün açtığımız sergimiz tarihin bilinmeyen bir yönüne de işaret etmektedir. Zira Çanakkale Kara Savaşları hakkında yazılan kitaplar ve çalışmaların sayısı bini aşmıştır. Buna karşılık Çanakkale Deniz Savaşları ile ilgili çok az sayıda kitap basılmış ve sergi açılmıştır. Bu anlamda Girne Üniversitemiz ve Girne Üniversitesi Vakfı açmakta olduğumuz bu sergiyle ülkemizde ve dünyada önemli bir ilke de imza atmaktadırlar” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Hüseyin Özgürgün: “Böyle önemli bir günde, böylesi önemli bir serginin açılışında olmaktan son derece mutluyum; emeği geçen herkese teşekkür ederim”
Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, şehitleri minnetle anarak serginin açılışında emeği geçen herkese teşekkür etti. “Öncelikle böyle önemli bir günde, böylesi önemli bir serginin açılışında olmaktan son derece mutluyum. Türk ulusunun kopmaz parçası bir parçası olan Kıbrıs Türk halkı olarak Anafartalar’da Çanakkale’de yaşanan çetin savaşların en güzel bilenlerdeniz. Gelecek kuşakların o zamanları anlaması, bilmesi; o zaman bu mücadeleler olmasa, kazanılmasa neler olabileceği ile ilgili bir fikir oluşturma açısından böylesi önemli bir sergiyi düzenleyen Girne Üniversitesi’ni kutluyorum. Başta Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. Başta uluönderimiz Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimize rahmet diliyor ve önlerinde saygıyla eğiliyorum” dedi.
Dr. Derviş Eroğlu: “Çanakkale Savaşı dünyaya örnek olmalıdır; huzur ve barış içinde yaşamayı başarmalıyız”
KKTC 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise açılışta yaptığı konuşmasına sergide olmaktan dolayı duyduğu onuru ifade ederek başladı. “Çok değerli konuklar, bu anlamlı açılışta olmaktan onur duyuyorum. Özellikle Türkiye’nin temellerinin atıldığı Çanakkale Savaşları’ndan tabloların, canlandırmaların bu sergide, KKTC’de olması Kıbrıslı Türkler olarak bizi onurlandırıyor. Serginin yapımında ve açılışında hizmeti geçen herkesi tebrik ederim. Yakın Doğu Üniversitesi’nin kültürel alanda yapmış olduğu hizmet, toplantı, seminer gibi etkinlik ve faaliyetler malumunuz. Bugün de Girne Üniversitesi kampüsünde böyle bir sergi açıyoruz. Çanakkale Savaşlarında Türkiye’nin temelleri atıldı; Sevr ve Lozan Antlaşmaları’nda sınırları çizildi. KKTC olarak Türkiye’de olan tüm olayları yakından takip ediyoruz. Benim ilkokul, ortaokul ve lise yıllarımda okulda tarih derslerinde Türkiye tarihi okurduk; Türkiye’nin gelmiş ve geçmişini, mücadelelerini öğrenir ve anlardık. Bu da KKTC’yi anavatana bağlı, yakın yapıyor ve bu ruhu koruyor; bu sayede mücadele ruhumuzu koruyoruz. Anavatan Türkiye desteği ve müdahalesiyle bu mücadele ruhumuzla bugünlere geldik” dedi.
Barış ve huzur içinde yaşamanın öneminde dikkat çeken Dr. Derviş Eroğlu, “Bildiğiniz gibi Anavatan Türkiye’de çeşitli sorunlar var, bu sorunlar tabi ki bizleri de etkiliyor. Türkiye’nin büyük ekonomiye yükseldiği bu dönemde bu olayların yaşanması ekonomiye zarar vermektedir. Türkiye’nin yakın gelecekte terörden kurtulmasını dileriz. Büyük devletler bu huzursuzluklar altından kalkar. Savaşa girmeden atlatacağını umuyorum. Savaşı yaşayan, gören, acısını en derinden hissetmiş biri olarak dünyanın hiçbir yerinde savaş istemem; istemeyiz. Ada’da da yaşayan Kıbrıslı Türkleri haklarından feragat ettirmeyecek bir anlaşma diliyoruz. Çanakkale Savaşı’nın dünyaya örnek olması gerekir. Tüm dünya Türkiye’nin üzerine geldi; ama kazanan Türkiye oldu. Barış ve huzur içinde yaşamak için uğraşmalıyız.Tarihi belgeleri içeren, gelecek nesillere taşıyacak bu sergi açılışı için emeği geçen herkesi kutluyorum” diyerek sözlerine son verdi.
Konuşmaların ardından Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel günün anısına 3. Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ile UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgüne “Çanakkale Madalyonları” takdim etti. Kurdele kesim töreni ile serginin açılışı gerçekleştirildi.