‘Antik Girne Şehri ve Limanı‘ Semineri Düzenlendi
Eklenme Tarihi: 28 Kasım 2019, 15:08
Son Güncelleme Tarihi:29 Kasım 2019, 09:04


Girne Üniversitesi Denizcilik Merkezi ( GÜDENMER) tarafından ‘Antik Girne Şehri ve Limanı ‘ başlıklı bir seminer düzenlendi.

Üniversite kampüsünde 27 Kasım Çarşamba günü yapılan ve Antik Girne Limanı Geliştirme Derneği Başkanı İsmail H. Sabbar’ın konuşmacı olarak katıldığı seminere öğretim görevlileri, sektör ve belediye temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan GÜDENMER Başkanı Kaptan Enver Yetkili, her ay gerçekleştirdikleri etkinliklerle; denizcilik sektörünün farklı alanlarından temsilcilerle katılımcıları buluşturduklarını söyledi.

Deniz turizminin önemli alt sektörlerden biri olduğunu ifade eden Yetkili, Girne Antik Limanı’nın en çok turist çeken yerler arasında bulunduğunu ancak istenilen düzeye henüz ulaşılamadığını söyledi.

Antik Girne Limanı Geliştirme Derneği Başkanı İsmail H. Sabbar konuşmasına, Girne’nin turizmin tacı olduğunu ve en önemli parçasının Girne Limanı olduğunu ifade ederek başladı.

Sabbar, bölgede yok olmaya yüz tutan kültür mirasını korumayı, kurtarmayı ve cazip hale getirmeyi hedeflediklerini ve bu amaçla bir plan hazırladıklarını söyledi.

İsmail H. Sabbar, eski dönem fotoğrafları, haritaları ve çizimleri ile desteklediği sunumunda; bölgenin tanımı, önemi, yasal durumu, gelişim strateji planı ve turizme katkısı başlıkları altında antik Girne şehri ve limanı hakkında detaylı bilgiler verdi.

Bilindiği kadarıyla ilk olarak Arap akınlarına karşı MS. 7. yy. da yapılan Girne Kalesi’nin tarihçesini anlatan Sabbar, kulelerin şehrin farklı bölgelerinde kısmen günümüze ulaştığını ve bazılarının Girne Belediyesi tarafından restore edilmekte olduğunu vurguladı.

‘Turizm potansiyeli değerlendirilirken tarihi doku da korunabilir‘
İsmail H. Sabbar, Antik Girne Limanı’nın Roma döneminden günümüze kadar geçirdiği değişime detaylı olarak değindi ve mendirek bölgesinin mevcut şekli sebebiyle kum yığılması oluştuğunu ve bunun da görüntü ve çevre kirliliği yarattığını ifade etti. Yapıların çevrelediği limanda günümüzde eski siluetin görülemediğini vurgulayan Sabbar, limanın yasal durumunu, mevcut tüzükteki eksiklikleri, gelişim strateji planını ve çözüm önerilerini aktardı.

Girit adasındaki Hanya limanı gibi dünyadaki farklı örneklerde gelişen şehir ile eski şehrin birbirinden ayrı tutulduğunu söyleyen İsmail H. Sabbar, antik limanın dışına yapılacak yat limanı ve kruvaziyer gemi limanı ile turizm potansiyeli değerlendirilirken tarihi dokunun korunabileceğini söyledi.

Sabbar mevcut hükümet programında bu doğrultudaki çalışmanın yer aldığını ve bunun ciddi boyutta turizm geliri sağlayacağını belirtti ve konuya ilişkin önerilerini paylaştı. Anıtlar Yüksek Kurulu ve Ombudsman kararlarına atıfta bulunan Sabbar, aydınlık, temiz, kültürel açıdan canlı ve daha çok turist çeken bir şehir hedeflediklerini ifade etti.

Antik Girne Limanı Geliştirme Derneği Başkanı İsmail H. Sabbar konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Seminerin sonunda kapanış ve teşekkür konuşmasını yapan Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Uzakyol Kaptanı Mehmet Emin Debeş, özellikle gençlerin tarihi bilmesinin önemine vurgu yaptı ve GÜDENMER’in çalışmalarını aralık vermeden sürdüreceğini belirtti.