“Alzheimer Olabilir Miyim ?” Başlıklı Panel Düzenlendi
Eklenme Tarihi: 27 Eylül 2019, 08:12
Son Güncelleme Tarihi:02 Ekim 2019, 08:16

Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı,   Girne Ada Lions Kulübü ve Lefkoşa Merkez Lions Kulübü, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında ‘Alzheimer Olabilir Miyim ?‘ başlıklı bir panel düzenlendi.

Açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü Uzman Dr. Nüket Vural‘ın yaptığı panele Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüveyde Bundak, Lefkoşa Merkez Lions Kulübü Başkanı Ln. Levent Şenyüz, Girne Ada Lions Kulübü Başkanı Ln. Esen Yalın Aktoprak ve Kuzey Kıbrıs Lions Kulüpleri Federasyonu Başkanı Ln. Alev Ulubay’ın yanı sıra akademisyenler, uzmanlar ve davetliler yoğun ilgi gösterdi.

Panelin açılışında söz alan Lefkoşa Merkez Lions Kulübü Başkanı Levent Şenyüz Alzheimer hastalığını gündeme getirmek ve farkındalığı arttırmak amacıyla düzenlenen panelin katılımcılarına ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Girne Ada Lions Kulübü Başkanı Esen Yalın çağımızın hastalığı Alzheimer’a dikkat çekmek için düzenlenen panele ev sahipliği yapan Girne Üniversitesi ‘ne, başta Rektör Prof. Dr. İlkay Salihoğlu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rüveyde Bundak’a ve organizasyonda katkısı bulunanlara ve konuşmacılara ayrı ayrı teşekkürlerini sundu.

KKTC Lions Kulüpleri Federasyon Başkanı Alev Ulubay panelin düzenlemesinde emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra Alzheimer’ın hastanın yanı sıra ailesini de büyük sıkıntıya sokan, erken teşhis edilmediği durumlarda daha büyük sorunlara yol açan ve görülme sıklığı artan bir hastalık olduğunu vurguladı.

Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu ise Alzheimer’ı çağımızın hastalığından öte sorunu olarak gördüğünü ifade ederek Avrupa Birliği’nin amaca yönelik araştırma ve inovatif gelecekteki etkinlikleri kapsamında Aralık 2018’de yayımladığı, geleceğin sorunlarını ve çözümlerini içeren raporunda, Alzheimer hastalığının, 5 ana başlıktan biri olarak yer aldığını vurguladı. Üniversitelerin görevinin akademik eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yanında sosyal sorumluluk bilinciyle topluma hizmet vermek olduğunu vurgulayarak bu tür etkinliklere ev sahipliği yapmaya her zaman açık olduklarını ifade eden Salihoğlu,  panel için böyle önemli bir konuyu ele alan Lions kulüplerini kutladı.

Panelde ilk konuşmayı yapan GÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Pınar Gelener ”Unutkanlık nedir? Her unutkanlık Alzheimer hastalığı mıdır ?” başlıklı konuşmasında popüler kullanımı demans olan bunamanın bir bulgular topluluğu olduğunu ifade etti. Hastalıkla birlikte zihinsel yeteneklerde birden çok alanda bozulma görüldüğünü kaydeden Gelener,  motor, yürütücü işlevler, davranışsal belirtiler, günlük yaşam aktiviteleri gibi farklı başlıklarda konuya ilişkin çeşitli örnekler verdi. En sık ve ilerleyici demans sebebinin Alzheimer olduğunu belirten Yard. Doç. Dr. Pınar Gelener hastalığın sebeplerini sıraladı ve normal yaşlanma ve yaşla ilgili unutkanlık ile Alzheimer arasındaki farkı anlattı. Son dönemde çok duyulan nöroplastisite kavramına da değinen Gelener,  daha güçlü bir hafıza için fiziksel, zihinsel ve sosyal aktivitelerin özellikle yaş ilerledikçe yapılmasının önemine değindi.

GÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Senem Ertuğrul Mut ise “ Alzheimer hastalığı nedir ve nasıl tanı konulur ” başlıklı sunumunda semptomların nasıl ortaya çıktığını anlattı ve dünyada 27 milyon kişinin bu hastalıktan etkilenmiş olduğunu vurguladı.  Teşhis koyma aşamalarını ve yöntemlerini detaylı olarak anlatan Mut, risk faktörlerine de değindi. Doç. Dr. Senem Ertuğrul Mut konuşmasının sonunda antioksidanlar, yüksek eğitim düzeyi, östrojen kullanımı, kırmızı şarap, Akdeniz diyeti ve fiziksel ve zihinsel aktiviteler gibi  koruyucu faktörlere de değindi.

GÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Uzman Dr. Güler Özkula, ise “ Alzheimer’ın davranışsal belirtileri ve hasta yakınlarına yansıması başlıklı sunumuna ünlü şair Can Yücel’in dizeleri ile başladı ve öncelikle hastayı anlamanın önemine vurgu yaptı. Özkula, bakım veren kişilerin hasta ile kuracakları iletişimde izlemeleri gereken yolları hastalığın evrelerine göre farklı örneklerle anlattı. Alzheimer hastalarının birden fazla konuyu takip edemediğini hatırlatan Uzman Dr. Güler Özkula, hastaların endişe ve öfkesini arttıran davranışlardan örnekler de sundu. Özkula hastaya kendisini güvende hissettiren ve rahatsızlık anında dikkat dağıtıcı yönlendirmelerin faydasına vurgu yaptı ve son olarak bakım verenin bakımı hakkında önemli hatırlatmalarda bulundu.

Panelin son konuşmacısı olan Mağusa Yaşam Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Uzman Doktor Suzan Yalınkaya, “ Alzheimer hastalığının onaylı ve güncel tedavileri “ konulu sunumunda öncelikle hastalığın evrelerini detaylı bir şekilde örneklendirdi. Yalınkaya güncel tedavi yöntemlerini ve bu konudaki son gelişmeleri de katılımcılara aktardı.

Panelin sonunda geçilen soru cevap bölümünün ardından Girne Ada Lions Kulübü Başkanı Ln. Esen Yalın Aktoprak ve Lefkoşa Merkez Lions Kulübü Başkanı Ln. Levent Şenyüz konuşmacıların yanısıra Rüveyde Bundak ve İlkay Salihoğlu’na birer plaket takdim ederek teşekkürlerini sundu.

Panele yoğun ilgi gösteren katılımcılar bu tür etkinliklerin toplumsal farkındalığın arttırılmasına katkı yaptığını vurgulayarak devam etmesini istediklerini belirttiler.