8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ”Kadınlarımızla Yeni Ufuklara” Semineri Düzenlendi
Eklenme Tarihi: 11 Mart 2019, 14:21


Girne Üniversitesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle ”Kadınlarımızla Yeni  Ufuklara” başlıklı bir seminer düzenlendi.

Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Özlem Akın, Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi  Uzman Psikoloğu Feriha Kaşifoğlu,  Havacılık Ve Uzay Bilimleri Fakültesi Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Nalan Gelirli ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Hülya Kolozali’nin konuşmacı olarak olarak yer aldığı seminere Rektör Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nail Bulakbaşı, dekanlar, dekan yardımcıları, akademisyenler, çalışanlar ve öğrenciler katıldı.

“ Salihoğlu: 8 Mart’ı Karpaz’da İki İnsanımızı Kaybetmenin Üzüntüsüyle Karşıladık “
Seminerin açılışında konuşma yapan Prof. Dr. İlkay Salihoğlu öncelikle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün bir gün öncesinde Karpaz’da meydana gelen trafik kazasında Asiye Çınar Talay ve  Elif Demir adlı iki insanımızı kaybetmekten büyük üzüntü duyduğunu belirtti.  Salihoğlu yakın zamanda açıklanan dünya istatistiklerine  göre trafik kazalarının hastalıklardan daha fazla can kaybına yol açtığını hatırlattı. Prof. Dr. İlkay Salihoğlu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün sadece bir güne yayılan etkinliklerle sınırlı olmaması ,  tüm yıl boyunca amacının unutulmaması ve içselleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“ Akın: Fırsat Eşitsizliği Halen Sürüyor “
Daha sonra söz alan Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Özlem Canbeldek Akın “8 Mart’ın Tarihçesi ve Güncel Sorunlar” konulu sunumunda 8 Mart’ın 1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Kadınlar Günü olarak ilan edilmesine kadar yaşanan gelişmeleri  ve can kayıplarının da yaşandığı mücadele dolu süreci detaylı şekilde anlattı.  Bu bağlamda güncel sorunlara da değinen Akın,  istihdamda ve eğitimde fırsat eşitsizliğinin yanı sıra meslek  türleri, yönetici kadrosu ve gelir dağılımı gibi konularda devam eden dengesizlik  sebebiyle günümüzde de eşitlikten söz etmenin mümkün olmadığını belirtti.  Yard. Doç. Dr. Özlem Canbeldek Akın bu noktada aksi yöndeki kişisel deneyimine değinerek hamile olduğu dönemde başvurduğu farklı üniversitelerden olumlu yanıt alamamasına rağmen Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi’nin kendisini bünyelerine almakta tereddüt etmediğini, doğum izni dahil her türlü hakkını aldığını belirterek ilgililere teşekkürlerini sundu.


“ Kaşifoğlu : Kadının Görünmeyen Emeği Hayat Yükünü Arttıran En Önemli Faktör”
İkinci konuşmacı olarak söz alan Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi  Uzman Psikoloğu Feriha Kaşifoğlu,  “Kadın ve Görünmeyen Emeği” başlıklı sunumunda toplum tarafından biçilen ailevi ve toplumsal cinsiyet rollerine ve  geleneksel rollere değindi. Kaşifoğlu kadının görünmeyen emeği olarak nitelediği ev işleri, aile içi görevler  gibi sorumluluklar sebebiyle kadınların ruh sağlığının daha fazla etkilendiği belirtti. Uzman Psikolog Feriha Kaşifoğlu  dünyaca ünlü moda tasarımcısı Coco Chanel’in hayatından yola çıkarak verdiği örnekte kadınların kararlılık ve sebatla pek çok engeli aşmalarının mümkün olduğunu vurguladı.

“Gelirli ve Kolozali, Havacılık ve Mimarlıkta Öncü ve Başarılı Kadın Örneklerine Değindi”
Daha sonra kürsüye gelen Havacılık Ve Uzay Bilimleri Fakültesi Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Nalan Gelirli ’Göklerin Emekçi Kadınları ‘nı anlattı ve mitolojiden Rönesans dönemi eserlerine kadar pek çok yerde uçan kadın figürünün yoğun olarak kullanıldığını hatırlattı . Gelirli sunumunda, ilk motorlu uçağı yapan Wright kardeşlerin arka plandaki en büyük destekçisi olan  kız kardeşleri Katharine Wright’tan  ilk kadın uçak tasarımcısı Emma Lilian Todd’a,   dünyada uçak mühendisliği derecesi alan ilk kadın olan Elsie MacGill’dan  1960’larda NASA’da görev alan ve orbital hesaplamaları yapan kadın matematikçilere ve nihayetinde ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen ‘e  varana kadar farklı örneklere değindi. Yard. Doç. Dr. Nalan Gelirli, havacılığın başından beri kadınlara açık bir sektör olduğunu bu örneklerin net şekilde  gösterdiğini ifade etti.

Seminerin son kuşmacısı olan Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Hülya Kolozali de ‘ Mimarlık ve Kadın ‘  başlıklı sunumunda; Sophia Hayden, Louise Blanchard , ilk Türk kadın mimar Leman Cevat Tomsu,  Sumida Hokusai ve Pritzker Mimarlık Ödülü’nü alan ilk kadın olan  Zaha  Hadid gibi kadın mimarların eserlerinden örnekler verdi. Kolozali  kadın mimarların erkeklerle eşitliği konusunda ise Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği verilerine göre ülkemizde kadın mimar oranının %40,36 ve erkek mimar oranında % 59,64 olduğunu hatırlattı.

Seminerin sonunda katılımcılar arasında düzenlenen çekilişle 3 kişiye Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nden check-up paketi hediye edildi.